Lagbanner
bosjo summerar: December
Alexis Mac Allister erbjuds stora famnen av Messi och alla andra argentinare efter att ha gjort 1-0 mot Polen.

bosjo summerar: December

På grund av det långa avbrottet för VM blev det inte mycket spel för Brightons A-lag, och på grund av andra åtaganden blir denna krönika kortare än vanligt. Det är bråda dagar så här års.

Den mystiska tävling i Qatar som fått beteckningen VM gav till resultat att Brighton fick en världsmästare. Alexis Mac Allister fick hoppa in i det argentinska laget efter den inledande chockförlusten mot Saudiarabien, och gjorde det bra. Inte nog med att han gjorde ett mål, med en så kallad strumprullare, mot Polen, i finalen hittade han lagkamraten de Maria med en perfekt avvägd passning som innebar 2-0.

En annan brightonspelare som hamnade på allas läppar var Kaoru Mitoma, vars bakåtpassning ledde till det mål som sänkte Spanien, och åstadkom en av de mest omdiskuterade regelfrågorna under mästerskapet — var bollen död eller inte innan Mitoma spelade den? Det handlade om bredden av ett grässtrå, ungefär, och till slut bestämdes det att målet skulle godkännas.

Efter gruppspelet satte BBC ihop ett lag baserat på de spelare som fått bäst snittbetyg i de olika matcherna. Detta lag innehöll inte bara de kända brightonnamnen Lamptey, Mitoma, Caicedo och Estupinan, där fanns också de tidigare brightonspelarna Ryan och Mooy — man får väl anta att brightonfansen varit bland de mest aktiva på BBC:s sajt...

Nog sagt om Qatar. A-laget har hunnit spela tre matcher under den korta tid i december då den inhemska fotbollen kommit igång. Det blev respass i Ligacupen, trots ett på pappret ganska starkt lag, sedan Charlton lyckats hålla nollan under de 90 minutrarna, och sedan petat in en straff mer än Brighton. March hade chansen att avgöra med Brightons femte straff, men placerade den över ribban. Brighton satte bara tre av sju straffar, och då vinner man sällan några straffläggningar.

Med den bleka insatsen i åtanke var det med viss bävan man såg fram emot annandagens bortamatch mot Southampton och deras nye tränare, Nathan Jones. Men laget hade uppenbarligen skakat av sig rosten från Charltonmatchen, och trots avsaknaden av Mac Allister, som fått ledigt för att fira VM-vinsten, och Webster och Welbeck som var skadade, så hade Brighton full kontroll, och vann så småningom med 3-1. Det mest noterbara var att March äntligen fick göra mål, med en vänsterfotskanon från kanske 25 meter.

I nyårsaftonens match mot ligaledarna Arsenal saknades inte bara de tre ovanstående utan även Caicedo, som ådragit sig en matchs avstängning på grund av fem gula kort under säsongen. Läget var alltså inte det bästa inför matchen, och inte blev det bättre av att Chris Sutton på BBC:s sajt tippade att Brighton skulle vinna. Jag har inte hunnit sätta mig in i vad som hände i matchen, men 4-2 i baken säger det mesta, liksom att Brighton släppte in ett mål redan efter en minut. Ska man hitta ett glädjeämne skulle det väl vara att talangen Evan Ferguson gjorde ett av de två tröstmålen.
 



Damlaget har spelat tre matcher sedan senast utan att resultaten varit alltför uppseendeväckande: en vinst mot ett lägre rankat lag, en förlust mot ett högre rankat lag, och en oavgjord match mot Liverpool. Den stora nyheten är att man nu gjort klart med en ny huvudtränare, tysken Jens Scheuer. Denne har bland annat vunnit Bundesliga med Bayern München, så det ska bli spännande att se vad han kan åstadkomma med damlaget. Han nämnde i sin första kontakt med pressen att han tänkte jobba med försvarsspelet, och med tanke på lagets oförmåga att hålla tätt bakåt låter det som en vettig idé.
 

I U21-laget har det varit ganska stor omsättning, många spelare har tränat med A-laget och följde med på deras träningsläger i mellanöstern. Därför har många U18-spelare fått chansen och resultaten har varit lite ojämna. I den Premier League Cup som jag rapporterade om senast ser det svårt ut att avancera, sedan man förlorat mot Derby i sista matchen. Derby är redan klara för nästa omgång, medan den andra platsen tas av vinnaren i mötet mellan Bournemouth och QPR — blir det oavgjort i den matchen tar dock Brighton sig vidare till slutspelet.
 

Till slut månadens gissning på vilken spelare som säljs för fantasibelopp till sommaren. Just nu är det naturligtvis Alexis Mac Allister som är hetast, och olika mer eller mindre trovärdiga källor räknar upp i stort sett alla lag i den europeiska toppfotbollen som intressenter. Mest ryktas det att Juventus redan i januarifönstret tänker lägga ett bud. Känner jag Bloom rätt kommer det att kosta dem en rejäl peng om de ska lyckas med det, men osvuret är som alltid.

Gott Nytt År, alla brightonkamrater!

bosjo2023-01-02 12:00:00
Author

Fler artiklar om Brighton