Lagbanner
bosjo summerar: Maj
João Pedro har varit ett av säsongens få glädjeämnen.

bosjo summerar: Maj

Säsongen har tagit slut, och det stora samtalsämnet i mås-kretsar är naturligtvis den bomb som briserade dagen före den sista matchen — klubben meddelade att Roberto de Zerbi och hans stab skulle göra sin sista match som manager. Det var oväntat, men kanske inte helt oväntat ändå.

Jag vet inte om det framgick, men förra månadens krönika skrevs med magkänslan att något inte riktigt var som det skulle i klubben. Lördagens besked kom därför inte helt från klarblå himmel, utan tecknen fanns där, om man bara kunnat tolka dem. Redan i slutet av januari började det höras röster som sa att de Zerbi och Brightons ledning hade olika uppfattningar om hur klubbens framtid skulle se ut, och såvitt jag, och många kolumnister i olika media, förstått är det det som orsakat att klubben och de Zerbi nu går skilda vägar. Paul Barber sa i en intervju bara några dagar innan sista matchen att »[Roberto] knows it is a club that has a particular model and we won’t break it for anyone.» — det är lätt att tolka det uttalandet som att de Zerbi inte ansåg sig kunna jobba inom de ramar som den modellen satte, och att man därför kom fram till att det var bäst för båda parter att skiljas.

Jag tänker inte spekulera i var han hamnar när nästa säsong drar igång: själv har han påstått att han inte har någon speciell klubb i åtanke, och att han kan tänka sig att ta semester för att studera nya idéer och tänka över sin fotbollsfilosofi. En italiensk journalist hävdar motsatsen, att en klubb, oklart vilken, betalt en reducerad övergångssumma till Brighton (fem miljoner euro, tror jag det skrevs) och att en ny klubbadress redan är klar. Sagde journalist får ursäkta, men om jag får välja mellan de Zerbi och en för mig okänd journalist tror jag mer på de Zerbi.

Däremot kan det ju vara intressant att se vem som kan tänkas åta sig att anföra Brighton i kampen om att åter ta sig upp på topp tio i PL. Jag räknade upp en del namn i den korta artikeln vid beskedet, men det var några namn som jag totalt missade. Så, förutom McKenna, Frank och Potter har ytterligare namn föreslagits: Francesco Farioli har nämnts som de Zerbis förslag, han var tidigare målvaktstränare hos de Zerbi, och vill enligt uppgift spela i samma stil; Russell Martin, uppväxt i Brighton, har tränat Swansea och Southampton de senaste åren, och nämndes som tänkbar efterträdare till de Zerbi redan för någon månad sedan; och Vincent Kompany, vars Burnley visserligen åkte ur Premier League, men ändå väckte beundran för sitt konsekventa spel. Av de tre jag nämnde ovan har väl McKenna hamnat på Chelseas radar; Frank skrivs det inte om längre; och Potter har ingen nämnt, utom en halvbekant på facebook som påpekade att Potter just tackat nej till att leda Ajax. Jag tror att Bloom har klart för sig situationen, och vad han vill åstadkomma. Jag skulle bli mycket förvånad om inte en ny manager är på plats innan maj månads slut.

Lika intressant blir det att se vad som händer på spelarfronten. Welbeck och Milner har redan tecknat nya kontrakt, på två respektive ett år, och Lallana har gett besked om att han lämnar klubben. Det är ett flertal spelare som varit utlånade, och av dem har väl Abdallah Sima i Rangers och Deniz Undav i Stuttgart skapat flest rubriker, liksom även målvakterna Beadle och Rushworth och till viss del Jeremy Sarmiento. Med tanke på alla skador och utlånade spelare och en ny manager med nya värderingar är nästa säsongs spelartrupp högst osäker, så vi får se vad sommaren har att bjuda på.

Damlaget och U21 får ursäkta att jag inte gör några större insatser för att beskriva deras majresultat — tre matcher, tre förluster säger väl det mesta, även om U21-lagets match mot Chelsea »bara» förlorades med 5-4 efter förlängning. Även de lagen får ta semester och komma tillbaka med friska krafter efter sommaruppehållet.

Själv tar jag också ett sommaruppehåll, och återkommer när det börjar dra ihop sig till ligastart i början av augusti. Om energin räcker till kanske jag gör ett inhopp mitt i sommarn med senaste nytt på spelar- och managerfronten, och möjligen en snabb blänkare när den nye managern (och den eventuella nya managern för damlaget) presenterats. Glad sommar!
 

bosjo2024-05-21 14:30:00
Author

Fler artiklar om Brighton