Lagbanner
bosjo summerar: November
De Zerbi pekar uppåt och framåt.

bosjo summerar: November

Precis som förra månaden bjöd november på en resultatmässig berg- och dalbana för förstalaget, och precis som förrförra månaden är denna månad kortare än vanligt beroende på extraordinära orsaker; december blir, av allt att döma, ännu kortare. Det är en märklig tid vi lever i.

Mot Wolves fick Kauro Mitoma starta, och han tog verkligen chansen; hans snabbhet och acceleration ställde till det för vargarnas högerförsvar, och han hade stor del i alla tre målen — första målet kom efter att han hittat Lallana via Trossard; andra stod han för själv; och vid det tredje gick han runt sin bevakare och hittade Gross via Undav. Han fick också sin ursprungliga bevakare utvisad efter att denne kopplat ett livtag som han inte gjorde minsta ansats att maskera — jag har inte någon ingående kännedom om fotbollsreglerna och deras tolkning, men kan tänka mig omkring tre kriterier för utvisning som den »tacklingen» uppvisade. Å andra sidan riskerade Mitoma en varning för sitt tilltag att ilsket vifta med ett imaginärt kort mot domaren — han kan visserligen till sitt försvar hävda att hans engelska inte är lämpad för avancerade juridiska diskussioner med domarstaben, men jag hoppas några av de mer seniora spelarna berättar för honom att så gör man inte.

Mot Aston Villa gick det däremot illa — Mitoma, Webster och Sarmiento hade dragit på sig någon sjukdom och kunde inte spela; och Lallana tvingades kliva av redan efter ett par minuter. Jag var tvungen att lämna datorn mitt i första halvleken, och jag gjorde det med viss bävan; laget verkade inte alls lika sammansvetsat som tidigare, och mycket riktigt vann Villa matchen så småningom. När jag tittade på sammandraget fanns det stora likheter mellan lagens farligheter — Brighton gjorde mål sedan en försvarare drällt med bollen och Mac Allister snott den från honom, och Villa gjorde 2-1 sedan Mac Allister kopierat villaspelarens bollbehandling; Villa fick en straff sedan Ings petat till bollen varpå Dunks försök att spela bollen i stället fällde anfallaren; lite senare upprepades situationen i Villas straffområde (Ings' roll spelades denna gång av March, medan jag inte vet vad villaspelaren som kopierade Dunk hette), men denna gång blev det av någon anledning som jag totalt missade inte straff. Det är små marginaler i fotboll.

Däremellan spelades en match i Ligacupen, vad den nu heter för tillfället, borta mot Arsenal. Arsenal ställde upp med ett B-lag, medan vi ställde upp med ett B-lag förstärkt med en handfull A-lagsspelare, så jag var ganska hoppfull om en jämn match. Om jag vetat att en av Arsenals B-lagsspelare kostat mer än hela Brightons startelva sammantaget hade jag kanske inte varit lika optimistisk. Alltnog, det gick vägen, efter att både Mitoma och Sarmiento fått visa upp sig. Och Welbeck blev historisk som den första som gjort mål på Arsenals hemmaplan för fyra olika lag.

I nästa rond, som spelas strax före jul, blir det ånyo en bortamatch, mot Charlton. Charlton har »vi» (dvs U21-laget) redan mött denna säsong, och förlorat, så vi kan inte räkna med att det räcker med att ställa ut skorna för att avancera.
 



Damlaget har bara spelat en match sedan den tråkiga matchen mot Tottenham, som fick Hope Powell att kasta in handduken, och denna vanns med 5-4 på bortaplan mot West Ham. Det betyder att laget på de två senaste matcherna släppt in sammanlagt 12 mål, och med ett sådant facit måste man väl vara nöjd med att ha spelat in tre poäng — och träna hårt på spelet utan boll.

Någon ersättare för Hope Powell har inte utsetts, men däremot en »managing director», Sue Johnson, för damavdelningen; jag är inte riktigt säker på vad en sådan gör, men som jag förstått det har denne ungefär samma uppgifter som David Weir har på den manliga sidan, även om deras jobbtitlar inte är identiska. Ms Johnsons första uppdrag kommer naturligtvis bli att hitta en ersättare till Hope Powell, samtidigt som hon sätter sig in i sitt nya jobb. Vi önskar henne lycka till i båda dessa strävanden.

U21-laget har spelat tre matcher i november, bland annat den redan omnämnda förlustmatchen mot Charlton i den där tävlingen som jag tänker fortsätta kalla målarfärgsburken. Ett märkligt faktum är att även om laget slutade sist i gruppen med noll poäng, så hade man skramlat ihop inte mindre än 7(!) poäng om man blåst av matcherna efter 70 minuter. 

Efter att ha vunnit mot Blackburn borta med 2-1 i PL2, spelade man en märklig match mot QPR i »Premier League Cup». Med 20 minuter kvar av matchen låg man under med 3-0, men vann till slut med 3-4 efter en stark slutforcering. I den här turneringen inleder man med ett dubbelrondigt gruppspel, och eftersom laget började tävlingen med en hemmaförlust mot Bournemouth var vinsten mot QPR välbehövlig. I morgon fredag väntar Derby på bortaplan och nästa vecka blir det ett besök i Bournemouth, innan gruppspelet avslutas med två hemmamatcher i december.
 

Nu följer alltså en dryg månad utan annan fotboll än lite dam- och U21-matcher. För att något mildra chocken har FIFA i sin outgrundliga vishet placerat en skämtturnering ute i öknen i ett land där mänskliga rättigheter betraktas som ett oviktigt västerländskt påhitt, och beslutat kalla detta VM.

För den som trots allt vill följa detta jippo är Ecuador det självklara valet — inte mindre än tre spelare från Brighton spelar för dem: Moises Caicedo, Pervis Estupiñán och Jeremy Sarmiento. Dessutom spelar en viss José Cifuentes där, en spelare som flera källor påstår är högintressant för Brighton; jag antar att han därför kommer att hamna hos Chelsea förr eller senare.

Ytterligare fem nationer går att hålla på utan att förneka sina brightonrötter: Japan (Kauro Mitoma) och Ghana (Tariq Lamptey) kan få svårt att gå vidare från gruppspelet, medan Belgien (Leandro Trossard), Argentina (Alexis Mac Allister) och Spanien (Robert Sanchez) förmodligen går vidare till utslagningsfasen, men det är väl oklart hur mycket de får spela, åtminstone de två sistnämnda.

Däremot finns det ingen representation i trupperna från Polen (Moder, Kozlowski, Karbownik), Schweiz (Andi Zeqiri) och Senegal (Abdallah Sima), även om jag gissar att flera av dem finns strax utanför truppen och möjligen skulle kunna bli inkallade som ersättare om någon ordinarie blir skadad. Inte heller Nederländerna (van Hecke, Veltman) eller England (Dunk, Webster, March, Welbeck) fann plats för en brightonspelare, men det var ingen direkt överraskning.

Om man utsträcker sökområdet till före detta brightonspelare hittar man ett par länder till att eventuellt hålla en tumme för — England har Ben White i truppen; Australien Matt Ryan och Aaron Mooy; och Irans kapten heter Alireza Jahanbaksh. SvT visste att rapportera att den sistnämnde inte besökte den iranske ledaren med sina lagkamrater inför avresan till Qatar; undrar vad det kan betyda för lagsammanhållningen.

Berätta gärna i kommentarerna om det är något namn jag råkat glömma i hastigheten — det är lätt gjort...
 

Till slut några lösryckta notiser som jag inte lyckats pressa in någon annanstans.

Först måste nämnas att rövarna från Chelsea fortsatt sitt försök att köpa upp allt som har med Brighton att göra. Det senaste kapet är Paul Winstanley, chefen för spelarrekrytering. Rykten gör gällande att både Trossard och Sanchez kommer att värvas i nästa transferfönster. Nu väntar vi bara på bud på materialförvaltare, gräsklippare och tekokare.

Innan Winstanley försvann hann han i alla fall ordna en kommande affär — det har rapporterats att Brighton i nästa transferfönster kommer att köpa den 18-årige Facundo Buonanotte från Rosario i Argentina. En av Buonanottes lagkamrater i Rosario heter för övrigt Francis Mac Allister, vilket möjligen kan vara intressant i sammanhanget. Vi önskar honom lycka till, om nu inte Wilstanley snodde med sig kontraktet när han rensade sitt skrivbord.

Den senaste tiden har också bjudit på nyheter om brightonska ex-spelare som tagit steget över till managerjobbet. Liam Rosenior var en tid temporär manager för Derby och har nu fått en fast anställning i Hull. Nathan Jones har i dagarna tagit steget till Southampton från Luton; och eftersom hans nästa match i PL är mot Brighton önskar vi honom lycka till, men först när vi kommit in i januari.

Den spelare som Brighton kommer att sälja för fantasibelopp till sommaren ser den här månaden ut att vara Kauro Mitoma. Ska vi tippa att Wolverhampton håller på att tömma spargrisen inför ett kommande bud?

PS. Jag ser vid korrekturläsningen att jag på ett stället i texten ovan råkat trycka på fel tangent, ett »ö» i stället för »ä». Vid närmare eftertanke beslutade jag att låta felstavningen stå kvar, emedan den resulterande texten faktiskt ligger närmare sanningen än den ursprungligen avsedda.

bosjo2022-11-17 11:45:00
Author

Fler artiklar om Brighton