Lagbanner
Brightons trupp 2022-23: Del 1
Graham Potter ler ett vinnande leende.

Brightons trupp 2022-23: Del 1

En olycka kommer sällan ensam, Svenska Fans...! Plötsligt, efter flera års radiotystnad från brightonredaktionen, dyker det upp inte mindre än två nya redaktörer i det närmaste samtidigt. Men sanningen att säga är det på tiden, eftersom laget bara tycks bli bättre för var säsong.

Nu är ju det där med ny inte helt korrekt i mitt fall; jag var redaktör för brightonsidan ett par år på 00-talet, så man kan väl snarare tala om en comeback för min del. Som relativt nybliven pensionär hoppas jag få lite tid för skriverier innan demensen slutligen får greppet om de fåtaliga hjärnceller som är kvar.

Anledningen till att jag hoppade på redaktörsjobbet igen var att jag ville göra något åt bakgrundssidorna. I synnerhet gällde det truppen, där det ju faktiskt var några år sedan Brezovan och Ankergren delade på målvaktssysslan, för att nu bara ta ett pinsamt exempel. Min första uppgift blir att uppdatera den, och som ett första steg tänkte jag göra en genomgång av den aktuella truppen. Eftersom den är ganska stor delar jag upp den i tre delar; i denna första del listar jag målvakter och mittbackar.

Målvakter

Robert Sanchez, 24 år, tog över målvaktssysslan från Matt Ryan för drygt ett och ett halvt år sedan; han har också hunnit debutera i det spanska landslaget. En, med målvaktsmått, ung spelare med utvecklingspotential som redan nått en mycket hög nivå.

Jason Steele, 32 år om en dryg vecka, har under ett par år varit reserv bakom Ryan och Sanchez, med ett fåtal inhopp i cuper och liknande. När han värvades från Sunderland var det många som skakade på huvudet, men han har i det stora hela klarat sig bra när han fått gripa in.

Kjell Scherpen, 22 år, värvades från Ajax för ganska precis ett år sedan, och har väl inte fått visa vad han går för än. Gissningsvis är han tänkt som ersättare om Sanchez blir skadad eller blir »white/cucurella-värvad», men han var utlånad under våren, och jag kan tänka mig att han försvinner ut på lån även det här året.

Carl Rushworth, 21 år, gjorde en fin säsong i Walsall förra året, och har i år lånats ut till Lincoln, som spelar i League One, ett pinnhål högre än Walsall.

Dessutom har man just tecknat ett års förlängning med U23-målvakten Thomas McGill, 22 år, vilket jag endast kan tolka som att man vill ha en backup om Scherpen blir utlånad, och i ungdomslagen återfinns också sedan ett halvår tillbaka den mycket lovande James Beadle, just 18 år fyllda, som redan debuterat i U23-sammanhang. Honom lär vi få höra mer om i framtiden.

Mittbackar

Lewis Dunk, lagkaptenen, 30 år, tecknade sitt första kontrakt med klubben vid 17 års ålder, och har i intervjuer förklarat att han hoppas få avsluta sin karriär här. Hans nuvarande kontrakt sträcker sig ytterligare tre år fram i tiden, och det ska säkert ganska mycket till innan han byter klubb.

Adam Webster, 27 år, värvades från Bristol City för tre år sedan, och har varit en klippa i mittförsvaret sedan dess. Det har pratats om landslaget och om bud från penningstinna klubbar (Jag pratar om dig, Newcastle) men hittills har inget av detta materialiserats. Fortsätter han leverera stabila insatser där bak, kanske kryddat med ett eller annat hörnmål, så kan han bli nästa års Cucurella-värvning.

Joel Veltman, 30 år, värvades för två år sedan för vad som i nutidens fotbollskretsar bara kan betraktas som en spottstyver. Han har visat sig värd bra mycket mer än så, och med sin förmåga att kunna spela var som helst i en backlinje, eller som wingback, är han en mycket värdefull spelare i kollektivet.

Shane Duffy, 30 år, har under senare år haft svårt att slå sig in i en trebackslinje, men var en viktig kugge i det lag som tog steget upp i Premier League. Han är nu utlånad till Fulham för säsongen, och eftersom han bara har ett år kvar på sitt kontrakt lär vi förmodligen inte få se honom någon mer gång i brighton-tröjan.

Levi Colvell, 19 år, inlånad från Chelsea i samband med Cucurella-affären. Ett lite märkligt arrangemang, då Brighton bara lånat en spelare de senaste 5-6 åren, och då fanns det en utköpsklausul i kontraktet. Colvell är högt värderad av Chelsea, så jag tvivlar på att det är fallet här. Min gissning är att man tog sig an Colvell för att ha en backup ifall man inte lyckas hitta en ersättare till Cucurella innan transferfönstret stänger; i välkomstartikeln på Brightons hemsida gjorde man en poäng av att han också kunde spela wingback.

Jan Paul van Hecke, 22 år, var förra året utlånad till Blackburn, där han efter en något skakig start gjorde en fin säsong, och blev vald till årets spelare. Vara femteval i en trebackslinje kanske inte passar honom, och Blackburn tycks inte ha gett upp möjligheten att låna honom igen, alternativt köpa ut honom, så vi får väl se var han spelar den här säsongen.

Matt Clarke, 25 år, blev värvad för några år sedan när det såg ut som om Lewis Dunk var på väg att få ett bud från en storklubb. Han blev dock kvar, och Clarke har sedan dess varit säsongsutlånad, två gånger till Derby, och en till West Bromwich; två gånger har han blivit vald till årets spelare. Han går in på sitt kontrakts sista år, så man unnar honom verkligen en chans att spela PL-fotboll. Men som, enligt min bedömning, sjätteval kanske ha föredrar ännu ett utlån; West Brom lär enligt uppgift vara intresserade i så fall.

Där bakom finns en del intressanta ungdomar, där Haydon Roberts, 20 år, och Odeluga Offiah, 19 år, kanske är de intressantaste. Roberts har redan spenderat ett år i League One (Rochdale) och är just nu utlånad till Derby i samma liga. Det ska bli spännande att följa deras utveckling.

Eventuella faktauppgifter ovan är hämtade från mitt minne, ett Excel-ark jag satte ihop för några år sedan, och diverse hemsidor på nätet, till exempel Transfermarkt. Om jag vore du skulle jag inte lita mer än nödvändigt på någon av dem.

bosjo2022-08-09 13:15:00
Author

Fler artiklar om Brighton