Lagbanner
Inför: Brighton - Liverpool
Ska släkten bli värst på lördag?

Inför: Brighton - Liverpool

Ett Brighton med vind i seglen är redo att ta emot en skadeskjuten mästare hemma på sydkusten.



Brighton lyckades vinna borta mot Aston Villa senast efter många matcher där spelet har rullat på bra men resultaten har uteblivit. Assisterande tränare Björn Hamberg och huvudtränare Graham Potter har poängterat att spelet i den egna- samt motståndarens box behöver bli bättre för att enpoängare ska bli till trepoängare. Kaptenen Lewis Dunk var tillbaka i mittförsvaret senast, vilket resulterade i en trygg punkt i backlinjen. I motsatt ände fick Danny Welbeck bistå med sitt första mål i den blåa tröjan. Den sistnämndes samarbete med Maupay såg lovande ut och kan nog bära frukt under de kommande intensiva schemat i december. 

Liverpool

Gästande Liverpool kommer med en förlust färskt i minnet mot Atalanta i veckans Champions League. Jurgen Klopp erbjöd många av spelarna som var med och krossade Leicester sent i söndagskväll vila och begränsad speltid under matchen och matchbilden blev därefter. Atalanta vann med vad man får säga komfortabla 0-2. Gasperinis något oortodoxa lag bjöd på en hög press vilket satte Liverpool i många trångmål och planens gigant Alejandro Gomez styrde och ställde på offensiv tredjedel. Italienarna ställde upp med en formation inte helt olikt Brightons. En variant på 3-5-2 där wingbacks attackerade högt i banan men till skillnad mot Brightons tillvägagångssätt så tog dom sig in i straffområdet hellre än att hålla bredden. Samt två anfallare som fungerade mer som falska nior än Brightons dito i Maupay och Welbeck. Liverpools senaste match i ligan var mot dåvarande ligaledaren Leicester. Trots frånvaro på nyckelspelare såsom Henderson, Van Dijk, Gomez, Thiago, Salah, Alexander-Arnold såg Liverpool riktigt starka ut och dikterade matchen hemma på Anfield. Nyförvärvet Diogo Jota fortsätter att göra mål och skapa chanser, tidigare kritiserade Firmino såg pigg ut och fick även han göra mål. James Milner vikarierade på högerbacken, Fabinhos vikariat på mittbacken fortsätter i imponerande stil och Wijnaldum får stå för kreativiteten och tryggheten i den sittande mittfältsrollen. 

Spelare i fokus: Diogo Jota 
Nyförvärvet från Wolves har fullkomligen exploderat i Liverpool under hösten. Han gjorde mål direkt i debuten hemma mot Arsenal och har fortsatt på den vägen med bla ett hattrick borta mot Atalanta i Champions League. Jota har nästintill tvingat Klopp till en justering i formationen då han har varit för bra för att sitta på bänken, samtidigt vill man se till att den nuvarande anfallstrion får vara intakt. Det har lett till att Liverpool mer har använt sig av en 4-2-3-1 formation de senaste matcherna (med untantag mot Leicester där Salah var indisponibel). Jota kommer bli ett stort orosmoment för Brightons backlinje. Han är väldigt direkt, krånglar inte till det samtidigt som han alltid lyckas dyka upp på rätt plats vid rätt tillfälle. Han besitter en förmåga av avsluta på många olika sätt och med båda fötterna.

Flest mål: Mohamed Salah 8 mål

Flest Assist: Andy Robertson 3 assist

Bäst betyg hittills enligt WhoScored: Sadio Mane 7,72 i betyg

Liverpool har vunnit sina senaste 8 matcher mot Brighton 


Trolig startelva Liverpool:
                    Allison
Milner, Fabinho, Matip, Robertson
         Jones, Wijnaldum
                Firmino
        Jota, Salah, Mane 



Skador: 
Van Dijk
Gomez
Keita
Alexander-Arnold
Thiago (tveksam)
Henderson (tveksam)
Oxlade-Chamberlain (tveksam)




Brighton

Brighton såg stabila ut under stora delar av matchen mot Aston Villa senast. Hemmalaget Villa tog över spelet och matchen ju längre tiden led i försök att kvittera gästernas ledning. I första halvlek var Brighton de spelförande laget och hade mest av bollen. Aston Villa har sett starka ut inledningsvis i ligaspelet och har tagit imponerande segrar mot helgens motstånd Liverpool samt mot Arsenal, vinsten på Villa Park får ses som ett styrkebesked från Fiskmåsarna från söder. Man fick dock ett rött kort på Tariq Lamptey i slutskedet av matchen vilket innebär att han saknas i truppen mot Liverpool. Lampteys snabbhet hade varit nyttig mot Mane, istället kommer troligtvis Veltman vikariera på den platsen. 
Det är en enorm utmaning för Potter och co att ta sig an Liverpool i nuläget, då inte ens den enorma skademängden laget besitter verkar påverka dem nämnvärt hittills i ligaspelet. 
Ska man se någon svaghet i Klopps lag så ska man blicka mot backlinjen. Matip och Fabinho i all ära men generalen Van Dijk saknas enormt. Lyckas Brighton spela in bollar bakom mittbacksparet eller komma i 1 mot 1- lägen isolerat mot Matip eller Fabinho så får man inte glömma bort att man ska passera Alisson i buren också. Matip spelade 90 minuter mot Atalanta medans Fabinho kom in strax efter halvtid, möjligtvis kanske Matip är lite sliten och kan därmed vara något som Maupay, Trossard o co kan utnyttja. 

Spelare i fokus: Adam Lallana
Adam Lallana kom till Brighton på en fri övergång från Liverpool under sommaren. I Liverpool florerade han i en framskjuten mittfältsroll centralt de sista åren men kunde även spela på kanten i ett tremanna anfall. Han gjorde de sistnämnda under Champions League finalen mot Real Madrid 2018 bla efter axelskadan på Mohammed Salah. Lallana har varit Klopp och Liverpool trogen men de sista två säsongerna har kantats av stora skadebekummer. Den fd landslagsmannen har haft skadeproblem även denna säsongsupptakt som har gjort hans start något hackig. Det finns dock en enorm höjd i den eleganta och hårtjobbande mittfältaren när han är i form. Hans trygghet med boll kommer komma väl till pass i helgens match och säkert en stor drivkraft att visa sina gamla lagkamrater och tränare vad han kan. Lallana mäktade med en assist senast mot Aston Villa, han stod för djupledsbollen till Danny Welbecks 0-1 mål, innan han gick ut i paus med skadekänningar. Det återstå att se om släkten är värst för Liverpool på lördag..

Flest mål: Neal Maupay 4 mål

Flest assist: Pascal Gross 2 assist 

Bäst betyg hittills enligt WhoScored: Solly March 7,17 i betyg

Brighton har inte vunnit i någon av sina 8 senaste matcher på hemmaplan i Premier League

Trolig startelva
                     Ryan
        Webster, Dunk, White
Veltman, Bissouma, Lallana,Gross, March
          Maupay, Welbeck 


Skador:
Trossard (tveksam)
Lallana (tveksam)
MacAllister 
Lamptey (avstängd) 
Pröpper (tveksam) 

Redaktionens tips
Liverpool lär äga bollen och diktera matchen till stora delar. För Brighton kommer det handla om att dels spela förbi Liverpools höga press utan att tappa boll på egen planhalva samt att göra något av ditt egna bollinnehav när man väl får tag på bollen. Förhoppningsvis kan man förvalta de numerära övertaget på kanterna när wingbacks komemr upp i banan och kombinerar med en av de två anfallarna samt de framskjutna mittfältarna. Liverpool är inte bara farliga i ett uppställt anfallspel, de är även ett stort hot i omställningsspelet med sin anfallskvartett i yppersta världsklass. Tipset faller på 2-2. Brighton kan uttnytja den eventuella frånvaron på det defensiva mittfältet. Wijnaldum har gjort ett strålande jobb där för Liverpool men han är inte lika placeringssäker som Fabinho eller lika stark duellmässigt, Liverpool är försvagade på den defensiva planhalvan och Brighton har inget att förlora, så två mål från hemmalaget känns inte som en omöjlighet. Det är dags för Maupay att hitta nätet igen efter flera matcher utan nätkänning. 


Brighton - Liverpool
Plats: AMEX Stadium, Brighton

Tid: 13:30 lördagen den 28/11
( Man kan se matchen på Viaplay/ Viasats sportkanaler eller följa matchen via Brightons sociala medier)



 

Erik Holm-Andersson@Erik91Andersson2020-11-27 12:03:00
Author

Fler artiklar om Brighton