Young Boys - Manchester U
2 - 1

BSC Young Boys 2 – 1 Manchester United
Cristiano Ronaldos mål räckte inte för Manchester United

Manchester United blev utspelade på Wankdorf Stadium när de inledde årets turnering. Cristiano Ronaldos öppningsmål hamnade snabbt i skuggan av Aaron Wan-Bissakas röda kort i första halvlek. BSC Young Boys kvitterade i andra halvlek och vann matchen efter att Jesse Lingard gav schweizarna ett segermål i matchens sista minut.

Sammanfattning:

Manchester United började som förväntat att vara det spelförande laget. BSC Young Boys valde att spela defensivt och kontra för att försöka få hål på det stjärnbetonade laget. Manchester United tog ledningen i 13:e minuten efter portugisiskt samarbete. Bruno Fernandes på vänsterkanten la in ett inlägg med yttersidan och vem annars än Ronaldo skulle ge United ledningen? Portugisen med lite tur fick bollen precis över mållinjen för att göra mål i sin 117:e Champions League-match.

När United hade bollen var det tydliga direktiv. Att sänka matchtempot med ett kontrollerat passningsspel och riskminimering. En spelare som inte förstod direktivet riskminimering var Aaron Wan-Bissaka som blev utvisad i första halvlek. Högerbacken kom in en situation mot Christopher Martins med ett rakt ben i en hård satsning. Solklart rött.

Andra halvlek blev svårkämpad med bara tio man på plan. Lagen hade bytt roller från första halvlek. BSC Young Boys var nu bolldominerande och öste på för att hitta en värdefull kvittering. Medan Manchester United försökte bara att ha huvudet över vattnet. Till slut kom kvitteringen när Nicolas Moumi Ngamaleu fick en fot på Mechak Elias inlägg och hemmalaget gick nu för ett segermål.

Segermålet för hemmalaget kom i allra sista minuten av matchen. Jesse Lingard hade inte koll på sina lagkamrater och gjorde en hemåtpass. Istället för att passa till sina lagkamrater gav han Jordan Siebatcheu ett friläge. Amerikanaren placerad in bollen i nätet och Manchester United gjorde en av sina största fiaskomatcher i Champions League någonsin.

BSC Young Boys (4-2-3-1):
von Ballmoos, Hefti (Sulejmani, 82:e min), Camara, Lauper (Zesiger, 91:e min), Garcia, Sierro (Siebatcheu, 45.e min) Martins, Fassnacht, Aebischer, Ngamaleu, Elia (Kanga, 91:e min)

Manchester United (4-2-3-1):
De Gea, Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, Fred (Martial, 89:e min) Pogba, Sancho (Dalot, 37:e min), Fernandes (72:e min), van de Beek (Varane, 45:e min), Ronaldo (Lingard, 72:e min)

Statistik:
Resultat: 1-1
Målskyttar med assist: Ronaldo (Fernandes), Ngamaleu (Elia), Siebatchue (Lingard!)
Bollinnehav: 54% - 46%
Avslut: 15 – 2
Avslut på mål: 5 - 2
Utvisningar: Aaron Wan-Bissaka (35:e min)

Bäst i United:
Ingen.

Fem tankar om matchen

1: Here we go again…
Allt som kunde gå fel, gick fel! Matchen för mig kändes som en repris av Istanbul Basaksehir förra säsongen. Vinner man inte dessa typer av matcher, förtjänar man inte att gå till slutspel. Det som är gemensamt med både säsongen 98/99 och 07/08 är att Manchester United inte förlorade en enda Champions League match. Något som har varit extremt problematiskt för Manchester United när det gäller gruppspel. Med den startelvan United ställde upp med ska de kunna kontrollera matcher oavsett om det är tio man på plan. All heder till BSC Young Boys som tog vara på tillfället och stod för en historisk prestation. Men det handlar mer om United misslyckande taktiskt. Den största anledning till det? Ole Gunnar Solskjaer

2: Solskjaers taktiska förmåga
Detta är personligen bland de värsta prestationerna jag har sett United göra under Solskjaer. I 60 minuter spelade United med en man mindre, dock ska de kunna spela matchen bättre med kvalitén som truppen har. Det är ett återkommande tema med Solskjaer, att vi kritiserar hans taktiska förmåga. Det finns ingen direkt spelidé i United. Det är återigen att Solskjaer har förlitat sig på den individuella briljansen i truppen. Norrmannen verkar att inte ha en plan b och har svårt att anpassa sig.

Bytena och taktiken i andra halvlek var obegriplig. Fred och van de Beek tyckte jag löste mittfältet bra, varför byta ut nederländaren då? van de Beek måste känna sig frustrerande nu att han aldrig får en ärlig chans. Mest chockerande är att våra två största matchvinnare, Ronaldo och Fernandes, blir utbytta vid 1-1. Man bytar inte ut Ronaldo, det finns inte på kartan. Det som jag stör mig mest på är hur defensiva United blev och bjöd in till problem. Det var där som vi lämnade över initiativet till BSC Young Boys. Se bara skillnaden i avsluten, 15-2. Det är helt oacceptabelt. Spelarna stod för matchavgörande misstag men Solskjaer kastade bort vinsten.

3: De individuella misstagen
Wan-Bissaka och Lingard vill säkerligen glömma bort sina prestationer snabbt. Högerbackens ingripande satt tonen för resten av matchen. Det finns ingen anledning för honom att gå in så aggressivt i den utmaningen. Martins har tur att de spelade på konstgräs, annars hade det blivit benbrott. Kanske vi hade gynnats av att ta in Trippier för att höja konkurrensen om högerplatsen?

Lingard blev också en av syndabockarna. Jag har sett om situationen flera gånger och försöker förstå vad han vill med den passningen. Det som gör Lingards misstag ännu värre är att han bytte ut Ronaldo. På mindre än tre dagar har Lingard gått ifrån att uppfylla sin barndomsdröm till att göra misstaget som potentiellt skickar United ut ur Champions League. Fotbollen är en extrem märklig sport.

4: Vår portugisiska duo
Om det ens går att hitta något som bra från matchen. Måste det vara samarbetet mellan Fernandes och Ronaldo. Bollen som Fernandes lägger till Ronaldo är av högsta världsklass. Jag tror att vi kommer att se ett bra samarbete mellan dessa två framöver. De spelar tillsammans i landslaget och verkar ha en bra känsla för varandras rörelser. Redan mot Newcastle märkte man att det fanns en dynamik där sen innan.

Ronaldo har redan på två matcher gjort tre mål. Fernandes har fyra mål efter fem matcher. Jag tror att deras betydelse i laget kommer att bli extremt avgörande ifall United ska lösa avancemang till åttondelsfinalen. Därför man blev ännu mer frustrerad på Solskjaer när han valde att ta ut båda samtidigt.

5: Är avancemang fortfarande möjligt?
Det går såklart att rädda men det är fem raka vinster som gäller nu. Jag tror seriöst att man kanske får vara nöjd ifall vi spelar Europa League. Lite tur hade United iallafall med att Atalanta och Villareal kryssade. Däremot är det två extremt svårspelade motståndare som kommer att skapa problem. Villareal visade detta redan i finalen förra året, med deras press och fysiska spel. Atalanta är ett lag som bara öser på oavsett vad det står i matchen och kan göra många mål snabbt med sin flödande fotboll. Med taktiken som Solskjaer hade idag, tror jag att chanserna att gå vidare är minimala.