Chefredaktören om Mason Greenwood
Mason Greenwood och Manchester United går skilda vägar

Chefredaktören om Mason Greenwood

Igår publicerade klubben sitt beslut om Greenwoods framtid i Manchester United. Spelaren och Manchester United har genom en ömsesidig överenskommelse bestämt att yttern inte kommer fortsätta sin karriär hos klubben.

Mason Greenwood blev för ett och ett halvt år sen åtalad för försök till våldtäkt och misshandel i nära relation. Manchester United valde att agera genom att stänga av honom från klubben och Nike bröts hans sponsoravtal. I februari 2023 lades åtalet ner då det bedömdes osannolikt att leda till en fällande dom.

Manchester United har sedan dess genomfört en utredning om han ska få lov att återvända till klubben. Beskedet kom igår när United skrev på sin hemsida att han inte kommer fortsätta sin karriär i klubben. Manchester Uniteds verkställande direktör, Richard Arnold, publicerade på klubbens hemsida ett brev till supportrarna angående beslutet som tagits.

För att klargöra Manchester United-redaktionens syn på denna allvarliga och omfattande situation har chefredaktör, Gustav Kulle, blivit intervjuad angående klubbens hantering av Mason Greenwood.

1. Hur tycker du klubben har agerat i situationen gällande Mason Greenwood?
Det är en mer komplicerad fråga än vad jag hade önskat att det skulle vara. Där ligger väl ett svar i sig. Faktum är att jag tycker att om man tittar på den officiella linjen, de uttalande som gjorts och agerande i ärendet, att klubben har hanterat ett väldigt svårt ärande på ett bra sätt. Man stängde omgående av Greenwood när anklagelserna blev kända; som arbetsgivare fortsatte man att betala hans lön i väntan på utredning; man kommunicerade att man skulle göra en intern utredning först när det juridiska ärendet lades ner; och man kom slutligen fram till att man inte bedömer att Greenwood gjort sig skyldig till de brott han stod anklagad för men att hans agerande inte har varit i linje med klubbens värderingar och att man därför väljer att gå skilda vägar. Jag har svårt att kritisera det agerandet.

Parallellt med den här officiella linjen har det ju även presenterats uppgifter om att en annan plan funnits bakom kulissen, där Richard Arnold och Manchester Uniteds ledning skulle ha jobbat för att återföra Greenwood till truppen men på grund av all kritik som framkommit både intern och externt, valt att backa från den linjen och göra en U-sväng. Jag har också följt all journalistik från Adam Crafton på The Athletic i ärendet med stort intresse och kan konstatera att om alla hans uppgifter stämmer, målar det en väldigt osäker bild av vad klubbens verkliga värdegrund är i frågor som dessa. Men, då samtliga uppgifter är baserade på anonyma källor kan jag inte med säkerhet själv bedöma sanningshalten i de uppgifterna. Även om jag har stor respekt för Adam Crafton som journalist.

2. Tycker du att klubben har landat i rätt beslut i frågan?
Jag har hela tiden vidhållit min linje att människor som inte har dömts för ett brott, eller avtjänat sitt straff, ska ha möjligheten att fortsätta sina liv som alla andra. Det är en grundpelare för mig i välfungerande samhälle. Med det sagt, är det upp till var och en (individuella personer, företag eller i det här fallet fotbollsklubbar) att göra en bedömning om man vill associera sig med personen i fråga eller inte. Om hans agerade är acceptabelt inom ens egen kultur och värdegrund. Nike tog tydlig ställning tidigt och bröt sitt sponsorkontrakt. Jag har respekt för det. Flera supportrar och supportergrupper har tydligt tagit avstånd och sagt att man inte vill att Greenwood ska representera klubben igen. Jag har även full respekt för det. Precis som jag har full respekt för människor som känner tvärtom.
 
I slutändan handlar det för mig om vad klubben står för. Vad är Manchester Uniteds värdegrund? Det är ju en ganska suddig linje om man tittar på de dussintals andra fall vi har haft med betydligt större namn (vissa med legendstatus). Jag tycker det är viktig att vara konsekvent i sin personliga bedömning. Det här är långt ifrån första (eller sista) gången en av våra spelare eller ledare står anklagad för att ha begått ett brott. Det sker tyvärr överallt i samhället och på alla arbetsplatser och Manchester United är inte immun mot det.
 
Personligen hade jag varit öppen för flera olika lösningar i den här frågan. Helt avgörande på hur beslutet slutligen hade presenterats. Med det sagt, baserat på hur det officiellt har presenterats, tycker jag att klubben verkar ha agerat korrekt. 
 
3. Borde detta besluts tagits tidigare efter att utredningen la ner i februari?
Jag har svårt att bedöma det. Det har uppenbarligen varit ett högst komplicerat ärende där många förutsättningar har ändrats löpande under tidens gång. I en perfekt värld önskar man att det fanns ett tydligt beslutsschema i klubben där ”om spelare X gör Y blir konsekvensen Z”. Men då det inte funnit total klarhet i vad som hänt och i vilken grad Greenwood gjort sig skyldig till brott eller inte, har jag förståelse för att processen har fått ha sin gång. Även om den har känts längre än man hade hoppats på.
 
4. Hur tolkar du Richard Arnolds uttalande?
Det går då förstås att läsa Arnolds uttalande med två olika ingångsvärden. Jag litar på det jag hört i officiella kanaler och bedömer det utifrån det eller jag litar på det som The Athletic har publicerat och bedömer därav uttalandet baserat på den vetskapen.
 
Här lägger jag egentligen ingen värdering i vad man väljer att göra. Det är upp till var och en att göra sin egen bedömning. För min del vill jag hålla mig till de officiella uppgifter som publicerats och bedömer därav att Richard Arnold verkar har gjort ett gediget, internet arbete där inte bara Greenwood själv, men också offret (och hennes familj), fått möjlighet att komma till tals för att komma fram till det beslut som har fattats. Jag förstår svårigheten för Arnold att presentera underlagen till sitt beslut. Dels på grund av offrets rätt till anonymitet på grund av anklagelsernas natur. Men han är väldigt tydlig med att hans samlade uppfattning är att Greenwood inte har begått brotten han stod anklagad för. Men att han begått tydliga misstag i sitt agerande.
 
Jag bedömer att Arnold tycker att Greenwood förtjänar en chans att fortsätta sin fotbollskarriär men att förutsättningar att göra det i Manchester United är för svåra för samtliga parter i ärendet.
 
5. Greenwood har fortfarande kontrakt till 2025. Vad kommer högst troligast att ske med honom framöver? 
Min initiala känsla när jag läste både klubbens och Greenwoods respektive uttalande var att man hade bestämt sig för att ömsesidigt säga upp kontraktet och låta Greenwood fortsätta sin karriär som kontraktslös. Men när jag läst uttalandena igen är det uppenbart att det inte är vad man säger. Och det är förstås ingen slump. Richard Arnold vet att man sitter på en potentiellt väldigt värdefull tillgång, om man bara ser till fotbollsförmåga. Vi alla vet alla att det finns många länder och klubbar där ute som gör just det, bara tittar på fotbollsförmåga. Av den anledningen tror jag Manchester United försöker få till en affär där Greenwood lämnar. Det skulle mycket väl kunna handla om en direkt övergång men jag ser det också inte helt omöjligt att han lånas ut kommande säsong eller säsonger, bedöms ”rentvå” sitt namn för att sedan säljas till ett ännu högre värde längre fram.
 
Det är värt att notera att det ingenstans i uttalandet nämns att Greenwood aldrig kommer representera klubben igen. Den cyniske kan då snabbt dra slutsatsen att det kan vara så att man lämnar en liten öppning för att en utlåning 2023/24 som kan leda till att man omvärderar situationen igen inför nästa säsong. Jag ser inte det som helt uteslutet.
 
 6. Vilken vikt har supportrarnas röst haft i situationen?
I det här fallet, likt Super League projektet för några år sedan, tror jag faktiskt att flera supportrars röst har gjort ett visst avtryck. Det är svårt att hålla sig immun från den högt skrikande oppositionen och jag är övertygad om att Arnold har noterat motståndet när han har bedömt att det inte är hållbart att återinföra Greenwood tillbaka in i klubben. Så funkar demokrati. Det behöver inte nödvändigtvis vara den generella åsikten hos majoriteten. Det räcker att en tillräckligt stor, och högljudd, mängd gör sig hörda för att ha en påverkan på stora beslut.
 
Manchester United påverkar och våra supportar bryr sig. Det är båda någonting vi ska vara väldigt stolta över.

Manchester United-redaktionen uppmanar alla våra läsare att hålla en god ton och respektera varandras åsikter vid diskussioner om Mason Greenwood med tanke på allvaret i situationen.

GGMU

Eric Länje2023-08-22 16:07:00
Author

Fler artiklar om Manchester U