Statistik: tjänar man på uteblivet Europaspel?
De som hävdar att Chelsea tjänar på att inte distraheras av Champions eller Europa League kan finna stöd i historien.
Chelsea leder Premier League med åtta poängs marginal ned till tvåan Manchester City. Det är som natt och dag jämfört med förra säsongen då det stjärnspäckade laget misslyckades kapitalt och slutade tia i ligan, vilket innebar att Chelsea för första gången på 20 år inte kvalificerade sig för Europaspel.
Många experter har sett det uteblivna Europaspelet som en delförklaring till Chelseas framgångsrika säsong så här långt, liksom lagets stjärna Eden Hazard, något belgaren gav uttryck för i en intervju i november:
”Vi har en vecka att förbereda oss för matcherna. Förra året återhämtade vi oss bara så vi var inte alltid redo för matcherna, men så är inte fallet nu. Vi fokuserar på helgens motstånd under veckan och ger allt.”
Hazards landsman, lagkamraten Thibaut Courtois är emellertid av en annan åsikt.
”Spelarna vill inte vila.” sa målvakten till klubbens officiella hemsida för dryga veckan sedan, och fortsätter: ”Alla vill spela i Europa och om man kommer in i rytmen att spela matcher var tredje eller var fjärde dag, så kan det ibland göra en bättre.”
”Vi har mycket folk på bänken som vill spela och som kanske inte fått så många minuter som de förtjänar, ifall vi hade haft Europaspel så hade de fått det. Andra år, när vi blivit mästare, så har vi spelat i Europa så jag tror inte det gör någon skillnad.”
Vad säger statistiken då? Talar den till Hazards eller Courtois fördel?
De senaste 10 åren har Premier Leagues topp sex genomsnittligt förbättrat sin ligaplacering med tre placeringar, när de inte spelat i Europa. Det är en signifikant ökning.
På detta finns flera exempel. Ta Tottenham, som 2009/10 nådde topp fyra för första gången på 21 år. Under säsongen tog de 70 poäng, 19 fler än året dessförinnan då Spurs spelade Uefacupen. Likväl kan Manchester Uniteds fiaskosäsong 2013/14 under David Moyes, då man slutade sjua, banat väg för efterföljande säsong då Louis van Gaal lotsade Red Devils till en fjärdeplats.
Samma säsong som Moyes höll på att köra mästarlaget i botten var Liverpool förvånande nog med i titelstriden ända in i kaklet, tills det att Steven Gerrard halkade. 2013/14 tog Liverpool 84 poäng, jämför det med de 61 respektive 62 poäng som man spelade hem året före samt efter, säsonger då klubben spelade Europa League och Champions League.
Leicester Citys kräftgång den här säsongen kan ha många förklaringar, en att den oersättlige N’Golo Kanté numera springer runt på Stamford Bridge, men faktumet att man har Europaspel att ta ställning till stärker den ovan nämnda trenden ytterligare. Faktum är att det bara hänt en enda gång de senaste tio åren att ett lag i Premier Leagues topp sex slutat lägre i ligan under en säsong utan Europaspel, än en föregående säsong med Europaspel - Liverpool 2011/12.
Varför skulle då Europaspel vara ett sänke? Givetvis nämns det ökade antalet matcher samt resandet som förklaringar. Säsongen 2016/17 har Chelsea spelat 30 tävlingsmatcher, färre än något annat lag bland Premier Leagues topp sex. Som max kan klubben spela 18 återstående tävlingsmatcher den här säsongen, jämfört med Manchester United som om allt klaffar för dem har 28 tävlingsmatcher kvar.
Alla antaganden om att en klubb tjänar på att inte distraheras av Europaspel har alltså täckning historiskt sett. Förra året slutade Chelsea på tionde plats i Premier League. Säsongens nuvarande tia, West Ham, har 28 poäng färre än Antonio Contes manskap. Att Chelsea håller i trenden att sluta högre upp än förra årets säsong, utan Europaspel, kan vi i princip slå fast. Fräschast vinner.