Citys sämsta värvningar genom tiderna: Steve Daley
Hjärnan bakom en av Citys sämsta värvningar genom tiderna: Malcolm "Big-Mal" Allison

Citys sämsta värvningar genom tiderna: Steve Daley

Året är 1979, Manchester Citys kontroversiella ägare Peter Swales bestämmer sig för att ersätta managern Tony Book och återanställa Malcom "Big Mal" Allison. Ett beslut som skulle skada City under lång tid.

Bakgrunden till en av de sämsta värvningarna genom tiderna finns att finna i City historien. Sommaren 1965 blev Joe Mercer utsedd till manager för Manchester City. Mercer hade dålig hälsa något som medfört att han inte fick jobbet som manager i Aston Villa året innan. Mercer sökte en assistent med hög energi som kunde biträda honom som manager, valet blev Malcolm Allison. Detta var i mitten på 1960-talet långt före internet och spelare som var företrädda av agenter. Big Mal hade som uppgift att åka land och rike runt och scouta spelare som klubben skulle värva.

1966 hittade Allison en ung lovande mittfältare i Bury vid namn Colin Bell och året senare tjatade han på Citys ledning tills dess att de skrapat ihop de 60000 pund som krävdes för att lösa Francis Lee från Bolton.
Med Citys och spelarduons framgångar på planen fick Allison ryktet om sig att ha ett extra fint öga för talanger med stor potential.

Big Mal började se sig själv som ersättare till den framgångsrike Mercer och säsongen i december 1971 fick Allison ta över klubben som manager. Han lyckades inte speciellt bra och i mars 1973 lämnade han klubben. 

Tony Book tog över som manager för klubben och trots några försök att skaffa en ersättare till Tony Book så fick han ta över klubben på nytt när det inte fungerade med Jonny Hart eller Ron Saunders. Trots att City kom tvåa i ligan 76/77 och vann ligacupen 1976 var ägaren Peter Swales inte alls nöjd med de sportsliga resultaten.

Det är nu sommaren 1979 och Swales beslutar sig för att återanställa Big Mal som manager. Allison ville bygga upp ett nytt lag som var präglat av Big Mal och han hade ett extra fint öga för talanger trodde Swales.

Vid denna tidpunkt hade City två riktigt bra spelare. Den första var den 21-årige playmakern Gary Owen och den andra var fansens favorit den vindsnabbe 22-årige yttern Peter Barnes. Det första Allison gör är att sälja Barnes och Owen till WBA för 1,2 miljoner GBP (750 + 450), extremt mycket pengar för två etablerade spelare vid denna tidpunkten.

Exempelvis så lämnade en av ligans bästa spelare Kevin Keegan Liverpool för Hamburg 1977 för 500.000  pund. Under 1970-talet var inflationen hög så detta rekord slogs rejält när Brian Cloughs Nottingham Forest betalde över 1 miljon pund för Trevor Francis i februari 1979. Francis var en av Europas bästa spelare och är även känd för att ha avgjort Europacupfinalen 1979 mot Malmö FF.

Efter att ha sålt Citys bästa spelare köper Allison en helt oprövad spelare vid namn Michael Robinson från Preston för 750.000 pund samt en junior från Crystal Palace vid namn Steve McKenzie för rekordsumman 250.000 trots att spelaren inte gjort en A-lagsmatch.

Dårskapen tar inte slut här utan nu får Allison för sig att han skall köpa forwarden Steve Daley från Wolves. Daley hade slagit sig in i Wolves som ung och spelat över 200 matcher för klubben men någon större målskytt var han inte. Han hade gjort 2 B-landskamper för England men någon spelare att bygga det nya Manchester City runt var han inte. Man kan undra varför Allison ville spränga banken för att värva denna spelare? Enligt Big Mal hade han gjort upp om en övergångssumma om 400.000 för Daley med Wolves manager. Han själv säger att han inte förstod något av detta och skyllde allt på Swales när det engelska transferrekordet sattes i september 1979 med 1.450.000 pund för den 26-årige forwarden.

Daley blev precis som Allsons lagbygge en riktig katastrof och efter 4 mål på 48 matcher såldes han 18 månader senare till Seattle Sounders för 300.000. 
2001 gjorde The Observer ett försök att rangordna de sämsta värvningarna någonsin och denna lista toppades av Steve Daley.

Det är svårt att värdera olika summor för värvningar i olika epoker beroende på den ekonomiska utvecklingen inom fotbollen men faktum kvarstår att i slutet på 80-talet kostade ligans stjärnor 2-4 miljoner GBP när de lämande England för spel i Italien eller Spanien. Det är först efter bosman domen 1996 och TV-rättigheternas intåg som transfersummorna skjuter rejält i höjden.

För City blev detta starten på en lång period med dålig ekonomi och intriger med Peter Swales vid rodret. Steve Daley spelade tre säsonger i den amerikanska proffsligan och gjorde 23 mål på 87 matcher innan han återvände till England och Burnley. Efter fotbollen har Daley haft en skaplig civil karriär och han beskriver sin fotbollskarriär med stor ärlighet och en stor portion humor.

Big-Mal fick kicken av City 1980 och ersattes av John Bond efter en veckas inhopp av den evigt lojale Tony Book.

 

john Talbot2014-07-14 10:21:00
Author

Fler artiklar om Manchester C