CR7 - En reflektion

CR7 - En reflektion

"Det stora problemet i hela den här soppan är att intervjun gjordes av en människa som hade exakt noll intentioner att ställa en enda kritisk fråga om fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo." - En krönika om den där intervjun och Ronaldos slut i Manchester United.

Följande krönika skrivs som en reflektion både på intervjun som gjordes med Cristiano Ronaldo av Piers Morgan i november 2022, samt på beskedet att Ronaldos tid i klubben nu är över. Hela intervjun finns att tillgå på Youtube samt via Morgans podcast - Piers Morgan Uncensored.

Jag kommer här redogöra för mina egna tankar och reflektioner i ett ämne som på intet sätt är okomplicerat. Det blir en bergochdalbana i fantastiska prestationer och kontroversiella uttalanden.
Han är inte den störste, den mest betydelsefulla eller den som har gjort flest mål, men nästan alla kan nog komma överens om att han är den mest talangfulla i United genom tiderna.
Att han är den individuellt mest prisade är ett faktum.

Du är varmt välkommen att använda kommetarsfältet om du tycker jag är helt ute och cyklar men försök med att hålla en någorlunda god ton.

Ynglingen från Madeira

Han kom till United den 12 augusti 2003 för ca 12 miljoner pund, tilldelades #7 av Sir Alex Ferguson mot sin vilja och utvecklades till världens bästa fotbollsspelare.
Den fantastiska säsongen 07/08 noterades Ronaldo för hela 42 mål när United tog hem både Premier League och Champions League. Han vann guldskon och belönades med Ballon d'Or. Senast Manchester United kunde skryta med att ha världens bästa spelare i sitt lag var 1968 när George Best sprang runt med #7 på ryggen.

Galacticos, Guldbollar & Champions League

Manchester United är de facto en av världens absolut största klubbar – det råder ingen större tvekan om den saken. Likafullt är man troligtvis inte den största drömmen för en hel del barn i den södra delen av Europa. Det var skrivet i stjärnorna att Cristiano en dag skulle göra samma flytt som den tidigare bäraren av #7 i United. I Juni 2009 betalade Real Madrid enligt uppgift en transfersumma på ca 80 miljoner pund. Flyttlasset gick till Spanien och väl där fortsatte framgångarna.

Jag tänker inte sitta här och räkna upp allt han åstadkom i Madrid men det är ändå värt att minnas vilka otroliga framgångar han hade – både som individuell och som lagmedlem.

Resan hem

Efter nio år av framgångar i den Spanska huvudstaden görs så bytet till Italien och Juventus. Ronaldo fortsätter att göra mål och under sina tre säsonger lyckas man vinna Serie A två gånger. Man lyckas dock inte plocka hem CL-bucklan till Turin vilket var den stora planen med att locka över Ronaldo från första början. Här börjar också frågor om hans bidrag på planen för första gången på allvar att komma igång.

Så kommer då dagen – 27 Augusti 2021. Cristiano Ronaldo ska komma hem till Manchester. Under några turbulenta dagar gick det rykten om att den blå sidan hade kommit överens om ett kontrakt med Sir Alex guldgosse men tillslut stod han där – i rött. Jag skall inte sticka under stol med att jag var nöjd. Det var med stor nostalgi man satte sig i soffan för att höra speakern på Old Trafford åter igen ropa ut ”Number seven, Cristiano Ronaldo”.

Han gör ju fortfarande mål

Visst levererade han. Sena avgöranden i Champions League, ett hat-trick mot Spurs och seger i den interna skytteligan. Inte speciellt delaktig i spelet i övrigt men mål – det gjorde han fortfarande.

När sedan Erik ten Hag tar över Manchester United händer det något med Ronaldo. Alla blir äldre, snabbhet och klipp i steget försvinner med åren men nu verkade det som att bollkontrollen hade blivit lidande. En missad försäsong kunde förklara att han inte såg lika rapp i steget ut längre men killer instinct framför mål kan väl inte bara försvinna.

Enter – Piers Morgan

Efter att han blivit ratad större delen av den här säsongen går alltså den förlorade sonen och pratar ut öppenhjärtligt och uncensored med Piers Morgan.

Del I

Återkomsten till Old Trafford beskrivs som både lycklig och lyckad. Ronaldo gör mål och känner sig uppskattad. Man märker tydligt att han hyser den största respekt för Sir Alex. Det nämns att Ferguson hade ett samtal med Ronaldo där han helt sonika talar om för sin ”adopterade son” att City inte är ett alternativ, det är United som gäller.
Yes Boss, blev svaret och sedan var det inte mer med den saken.

Att en gammal lagkamrat var den nya bossen som tillsammans med Ronaldo skulle göra Manchester United great again gjorde säkerligen inte ont det heller. Det är flera högprofilerade spelare som kommer till United den här sommaren och Ronaldo är hoppfull, om än skeptisk till den uteblivna utvecklingen av Carrington.

Såhär långt känner jag faktiskt inte att han är ute och cyklar. En hel del av kritiken mot klubben är rimlig och när han sedan påpekar att de unga spelarna i fotbollsvärlden uppträder konstigt kan jag absolut sympatisera med honom. Klart att man som ung talang bör suga i sig det mesta som händer på träningsplanen runt en av världens bästa spelare genom tiderna.

Utnämningen av Rangnick som interim när Ole får foten innehåller även den rättfärdig kritik. Nog för att jag kan tycka att det är konstigt när han säger att han aldrig ens hade hört talas om Tysken, men klart var ju att Ralf inte hade vad som krävdes för att leda Manchester United.

När han sedan öppnar upp om tragedin med hans dödfödde son kan jag inte göra annat än att känna med honom och del I av intervjun borde här ha rundats av – för Ronaldos skull.
Istället pressar Morgan in ett bråk med Wayne Rooney där den gamle lagkamraten skall ha kritiserat Ronaldo för dålig inställning och kroppsspråk på planen. En i mina ögon ganska rättvis åsikt om man ser till nuvarande säsong. Som grädde på moset nappar Ronaldo på Morgans lågt hängande frukt och kallar Rooney för avundsjuk samt att han minsann är snyggare än engelsmannen. Något vår fantastiske värd naturligtvis håller med om.

Del II

Här börjar det svingas ganska omedelbart, och då främst mot Glazers. Amerikanerna bryr sig inte om klubben och vill egentligen bara tjäna pengar. En tes som har dissekerats in absurdum och som säkert både innehåller sanning och lögn.
Vill man förkovra sig mer i Glazers ägarskap kan jag rekommendera Utd-Podden som är ett samarbete mellan vår redaktion och Muss. I avsnitt 42 ger vår chefredaktör Gustav Kulle sin minst sagt intressanta syn på saken.

Min mening är att det här är ett uppenbart och lätt sätt för honom att plocka poäng hos fansen. Det är inget revolutionerande han kommer med och samtliga uttalanden är egentligen ganska intetsägande.
Det nämns också att han inte blev trodd när tragedin med födseln ägde rum, något som Piers Morgan verkligen vill trycka på. Här backar dock Ronaldo direkt och säger att han visst blev trodd men ändå kanske inte. Vid den här tidpunkten i intervjun slår det mig hur dålig killen faktiskt är på Engelska, något som han sedan nämner själv. Jag får intrycket att språket faktiskt är en viss begränsning för att han skall kunna uttrycka sig på ett så korrekt sätt som möjligt. Kanske är det så att en intervju som den här, med allt vad det innebär för alla inblandade borde ha hållits på ett språk som huvudpersonen i fråga känner att han behärskar till 100%.

Vidare antyds det att ten Hag medvetet har provocerat Ronaldo genom att först inte byta in honom i derbyt mot City för att sedan vilja byta in honom mot Spurs. Här kan också nämnas att det inte riktigt är helt klart om han ångrar att han lämnade arenan – kanske, kanske inte.

Kort och gott så har han blivit sviken av klubben. Managern har ingen respekt för honom så då har han ingen respekt tillbaka. Wayne Rooney är avundsjuk och ful. Gary Neville är elak och faciliteterna på Carrington är bajs, typ.

Kocken är iallafall bra. Kul det är ju alltid något!

Allt detta ackompanjeras av Morgan som ömsom smeker ett ego som kanske snarare behöver tonas ned en aning ömsom försöker dra ut sensation efter sensation ur en person som uppenbarligen bara vill veva mot väderkvarnar just nu.

En kärlekshistoria som sprack

Efter att ha sett första delen av intervjun hade jag genuint svårt för att ta ställning. Jag tror inte att karln sitter där och ljuger om vad han känner. Alla föräldrar där ute kan nog iallafall försöka sätta sig in i situationen att ens barn inte överlever en förlossning. Hur reagerar man på en sådan sak?

”Han tjänar ju flera miljoner i veckan på att göra det han älskar, det är väl bara att träna på och göra mål!”
Om vi har den inställningen så gör vi honom till en övermänniska som inte existerar. Alla handskas med sorg på sitt eget sätt och personligen tror jag inte att det är speciellt lätt att fokusera på jobbet i en sådan situation. Om det så är att sälja telefoner, producera kamaxlar till lastbilar eller spela fotboll.

Efter del II landar jag dock i att Ronaldo i vilket fall som helst gjort sig totalt omöjlig i Manchester United. Han har tyvärr skadat sitt arv i klubben och uttryckt sig som en idiot, vilket jag faktiskt inte tror var hans mening från första början. Jag tror på riktigt att han faktiskt bryr sig om United. Han vill att klubben skall komma tillbaka och han känner en ömsesidig kärlek till människorna på Old Trafford.

Det stora problemet i hela den här soppan är att intervjun gjordes av en människa som hade exakt noll intentioner att ställa en enda kritisk fråga om fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo.

Det är aldrig ens fel att två träter. Det finns alltid två sidor av ett mynt.
Inte enligt Cristiano.
Allt är klubbens fel och hade han bara fått starta alla matcher med en tränare som faktiskt förstår att uppskatta honom så hade allt varit lugnt. I själva verket handlar det snarare om att tiden har sprungit ifrån honom och han valde att inte anpassa sig efter sina nya förutsättningar.

Den 22e November 2022 meddelade Manchester United att Cristiano Ronaldos kontrakt har blivit upplöst enligt överenskommelse med spelaren själv.

Cristianos andra sejour i klubben som gav honom möjligheterna att erövra världen har kommit till sitt slut och de flesta drar nog en suck av lättnad.
Det blev inget lyckligt slut på kärlekshistorian mellan Ronaldo och United. Mycket tack vare en bestämd Holländare med en tydlig idé om hur han vill bygga sitt Manchester United. Ett lag med fart och ungdomlighet där talanger samsas med erfarna lagspelare.
I den formen passar tydligen inte CR7 enligt Erik ten Hag.
Om han har rätt får framtiden utvisa.

Minnenas allé

Jag kommer välja att minnas den unga Cristiano Ronaldo. Killen som fick min svåger att våndas varje gång det blev frispark runt straffområdet med uttrycket ”Det här läget är ju som en straff för honom”.
Jag kommer att minnas honom som den bästa fotbollsspelaren jag hittills har fått uppleva i Uniteds tröja.
Jag kommer att fortsätta följa hans resa, med viss skepsis och på behörigt avstånd – vart den nu skall ta vägen.

Tyvärr med en bitter eftersmak i munnen.

Calle Törnebohmstatoilcalle@gmail.com2022-11-24 09:09:48
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham