Dags att sparka det medicinska teamet
En vanlig syn denna höst, City spelare som ligger på plan med en hamstringskada

Dags att sparka det medicinska teamet

Varför går inte Kevin De Bruyne och Nicolas Otamendi sönder?

Gårdagens usla match mot Stoke spelas på blåsiga Britannia Stadium och klockan går upp mot matchminut 70:e. Pellegrini har genomfört alla sina tre byten och Fernando stannar upp i steget och tar sig för baksidan på det högra benet.
En ny hamstringskada för Manchester City, laget har varit extremt drabbad av mjukdelsskador denna höst. Det populäraste är baksidan av låret, vader och ljumskar samt en och annan ankel.

Skadelistan är så lång att vi numera är en gigant på hemsidan physioroom och har för länge sedan gått om Arsenal som brukar vara starka när det gäller skadefrånvaro.
Skador bidrar naturligtvis negativt på det sportsliga resultaten när City inte kunnat spela med den bästa elvan en enda gång under hösten eller för den delen kunna spela mer eller mindre samma startelva i två matcher i rad.

Tyvärr stannar inte den negativa inverkan på det sportsliga förutsättningarna här utan många spelare belastas hårt i frånvaron av skadade medspelare. Exempel på spelare som beslastas hårt under hösten är Sagna, Kolarov, Fernandinho och De Bruyne.
När de får spela två matcher i veckan har deras insaster blivit minst sagt ojämna när de blir slitna och inte ges nödvändig vila.

Den andra delen av de många skadorna är "den ekonomiska avkastningen" på investeringen i lön och transfersummor som klubben erhåller av skadade spelare. En spelare som inte är på plan och spelar blir en dyrbar klenod i rehab rummet. Därför är det viktigt att ha ett erkänt skickligt medicinskt team som sköter uppbyggnadsträningen och den skadeförebyggande träningen. När skador kostar stora pengar i form av utblivna matcher som ger sportsliga framgångar, fyllda läktare och skjuts åt försäljningen av merchandise.

Men även spelarnas värde på transfermarknaden sjunker om spelaren har en lång skadehistorik. Samir Nasri som efter en hamstringsskada tvingats till operation och vila från all fotboll i 6 månader lär City knappast få ut några större summor för om han väljer att flytta i sommar.

Naturligtvis skulle en möjlig orsak till Citys alla skador vara att truppen är ålderstigen och att då kommer skadorna. City har den näst äldsta truppen i premier leauge med sina 28,5 år (WBA har den äldsta truppen på 29,2 år). Efter City följer Watford och Norwich tätt efter Pellegrinis City. Tyvärr faller denna teori när samtliga dessa klubbar med likvärdig åldersstruktur knappt har en enda skada att rapportera. Problemet måste sitta i träningsmetodiken.

För egen del så misstänker jag dålig försäsongsträning som ett av skälen till att City har så många skador. Laget såg lätta och kvicka ut i inledningen av säsongen och tog 5 raka vinster i öppningen av ligan. Faktum är att laget under de 10 sista matcherna i ligan tagit färre poäng en under de första 5 matcherna (14 poäng de sista 10 matcherna).

Så frågan jag ställer mig är varför Kevin De Bruyne och Nicolas Otamendi alltid är tillgängliga för spel? Kan svaret möjligen vara att de kom så pass sent till klubben att de skötte grundträningen med Wolfsburg respektive Valencia?

Slutsatsen är att skador kostar poäng och stora pengar. Ett medicinskt team är billigt i jämförelse med en kvalitetsspelare i rehab rummet. Chelsea var förskonande från skador under den förra säsongen. Jag tycker att det är dags att slå en signal till Dr Eva och skicka ut de nuvarande klåparna.



 

John Talbot2015-12-06 15:47:00
Author

Fler artiklar om Manchester C