Det var på tiden, Manchester United
Manchester United vill grunda ett damlag. Det står nu klart, klubben har ansökt om att få starta ett lag i Women's Super League 2. Och det är utmärkt, ett välkommet besked. Men samtidigt är frågan varför det har tagit så lång tid.
Goda nyheter är inget som direkt har haglat över Manchester United den senaste tiden. Utslagna ur Champions League, José Mourinhos sedvanliga uttalanden och hela härvan runt omkring det. Efter att Manchester United för ett par veckor sedan såg ut att ha hitta något slags momentum, med segrar över Chelsea och Liverpool, har snacket återigen vänt mot det negativa, disharmoni i omklädningsrummet och Luke Shaws vara eller icke vara i det samma rummet nästa säsong. Som supporter blir man dyster av mindre.
Därför är den nyhet som klubben nu har basunerat ut kanske än mer positiv, ett välkommet ljus i ett annars dystert flöde. Sent igår kväll meddelade Manchester United via sin hemsida att klubben har lämnat in en ansökan till FA om att få grunda ett damlag. Om allting går enligt planen skulle det innebära att Manchester Uniteds damlag går in i Women's Super League 2, Englands näst högsta serie, och har klubbens före detta träningsanläggning The Cliff som bas. Nyheter som är uteslutande goda.
Men samtidigt som det så klart är värt en applåd, beslutet att grunda Manchester Uniteds första professionella damlag, så måste den fråga som förebyggt detta besked även diskuteras.
Varför sker detta först nu?
Det räcker med att ta sig en titt över denna säsongs Premier League för att ställa sig frågan. Av de 20 klubbar som återfinns i världens bäst marknadsförda liga så har 18 klubbar även ett damlag. Högst upp i den nuvarande hierarkin har vi till exempel de regerande mästarna Chelsea, de nuvarande serieledarna med bland annat Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson i laget. Men vi har även exempel som Watford Ladies och Brighton & Hove Albion i WSL2. Sammanfattningsvis är Manchester United ett av endast två Premier League-lag utan ett damlag, det enda av topp 6-klubbarna.
Att det är och har varit så är på många sätt oförklarligt. Som världens rikaste klubb, som världens mest värdefulla klubb, har ju Manchester United alla resurser i världen för att satsa på ett damlag, bättre än de flesta. Men det har de alltså hittills inte nyttjat. Medan Arsenals damlag grundades 1987, Manchester Citys 1988 och Liverpools 1989, har Manchester United stått kvar utanför det rummet. Det närmaste klubben kommit var när Manchester United Supporter Club Ladies ingick ett samarbete med Manchester United 2001 och med det blev klubbens indirekta damlag, för att fyra år senare läggas ner. Därför är det ju så klart än mer efterlängtat att klubben till slut gör något konkret för att ta det steget.
Den enda orsaken till att Manchester United inte har grundat ett damlag tidigare lär vara pengar. När det tidigare nämnda damlaget lades ner var det i samband med att Malcolm Glazer tog över klubben, 2005. "Det är inte vår kärnverksamhet" hette det från klubbens sida då, man ville lägga all kraft på herrlaget och dess akademi. Samtidigt är det vida känt att Glazers prioritet har legat på ekonomisk vinning, med sportslig framgång som en väg till fina siffror. Där är damfotboll ju inte en snabb väg till mycket pengar.
Men att Manchester United som klubb har ett damlag är ju så mycket viktigare än så. Det är inte bara en konkret väg för tjejerna i klubbens sedan tidigare existerande fotbollsprogram Girls' Regional Talent Club att ta, ett naturligt steg för de examinerande spelarna därifrån att ta sig in på seniornivå. Som en av världens främsta fotbollsklubbar med en av de främsta supporterbaserna är Manchester United ju ett exempel för så många fler. Som exempel för tjejer - och även för killar - att se upp till är det viktigt, och ett ställningstagande på ett plan viktigare än omedelbar ekonomisk vinning. Det borde klubben ha sett tidigare.
Samtidigt visar detta även ytterligare än gång på att damfotbollen är på väg framåt. Inte minst gäller detta i England, där flera av klubbarna de senaste åren har lagt in en ny växel och såväl Manchester City som Chelsea är på väg mot semifinal i Champions League. Detta samtidigt som landslaget även är på uppgång, det senaste exemplet EM i Holland förra året då England gick till semifinal efter ett imponerande gruppspel. Så visst är Manchester Uniteds beslut i tidens anda, äntligen planerar även Manchester United för ett damlag.
Med det sagt får vi hoppas att detta steg som Manchester United nu tar även är på allvar. När ansökningen godkänns av FA (för det kommer den med all sannolikhet att göras) och damlaget är på plats är det förhoppningsvis även för att det ska stanna. Att klubben satsar på laget och ger dem en ordentlig chans, att det inte enbart är ett sätt att tillfälligt se bra ut för omvärlden. Det skulle nämligen enbart vara positivt, på alla sätt och vis. Inte bara för Manchester United.