Donny Van de Beek på lån till Everton
Van de Beek hoppas att få fler spelminuter i Everton

Donny Van de Beek på lån till Everton

Van de Beek kommer att spendera resten av säsongen hos Merseyside klubben på lån.

Efter en brist av spelminuter i årets säsong valde 24-årigen Everton. Förhoppningsvis kan nederländaren få mer spelminuter i låneklubben som har haft fullt upp i januari. Förutom att ha tagit in Van de Beek har de även värvat Dele Alli och anställt Frank Lampard som ny huvudtränare.

Hittills i sin Unitedkarriär har Van de Beek gjort 50 matcher och två mål. Förväntningarna har varit höga då han var en tongivande spelare i Ajax innan sin flytt till Manchester. Men tiden i United har blivit långt ifrån lyckad då han länge har ryktats bort ifrån United. I årets säsong har det enbart blivit 68 minuter i Premier League trots United dåliga form.  

Van de Beek är en av flera United spelare som är på lån i nuläget. Anthony Martial begav sig till Sevilla förra veckan och Amad Diallo gjorde mål på sin debut för Rangers, när de mötte Ross County i ligaspelet.

I nyhetspanelen om Donny Van de Beek har vi med oss:

Calle Carlsson: 36-årig tvåbarnsfar vars största fotbollsmerit är att ha vaktat målet för laget som gick obesegrat genom den lokala korpenserien 2013. Något jag är orimligt stolt över.

Tim Jonsson: 25-årig produkt från Uppsala nationslivs välkända talangutveckling. Älskar svenska språket, mat & vin och Marcus Rashford. Pluggar en master i det första, jobbar deltid med det andra och är här för den sistnämnda. Och för det första.

Viktor Rundlöf : 20-årig Journaliststudent från Stockholm som har ett ohälsosamt förhållande till Manchester United. Är en extrem tävlingsmänniska och kan nog beskrivas som en dålig förlorare.

Är det rätt val att låta Van de Beek gå på lån?

Viktor: Personligen hade jag sett Van De Beek stannat då han fortsatt kan fylla en nyttig funktion i laget. Men eftersom nederländaren har svårt att få speltid är ett lån nödvändigt både ur Donnys och Uniteds perspektiv. 

Calle: Jag har inte gjort mina känslor för Fred till någon hemlighet. Donny över Fred alla dagar i veckan. Eftersom Rangnick inte verkar hålla med så är det ju bättre att det blir speltid I Everton dock.

Tim: Tja, eftersom att det verkar olagligt att ge honom speltid i United, vad ska de annars göra? Det känns dock spontant som att Donny själv gör ett felbeslut i att gå till Everton istället för Palace. Mycket osäkerhet kring tränare, trupp och vårens utsikter, och så lär han få tävla med Alli om speltid på det. Istället för att gå till ett redan ganska välfungerande lagbygge under Vieira. Men man kan ju inte klandra spelare för att göra fotbollsmässigt dumma beslut efter att ha varit i United, lite måste man ju påverkas av klubben. Givet förutsättningarna känns detta som den enda rimliga lösningen för alla parter, så United kan ju faktiskt ibland. Även om man försatt sig själva i den här situationen.

Varför har det inte fungerat för nederländaren i United?

Viktor: Dels för att han inte riktigt fått en ärlig chans, det är bara titta på antal minuter Van De Beek spelat den här säsongen i premier league ( 68 minuter). Jag tycker att Donny fått en otacksam roll i United. Antingen har nederländaren gjort korta inhopp eller fått starta en match för att sedan hamna på bänken igen. Van De Beek förtjänar att få regelbunden speltid och jag tycker han har kvaliteter som kan lyfta United, men tyvärr verkar han inte passa in i laget. Det måste vara en bakomliggande orsak till att varken Solskjaer eller Rangnick givit honom chansen. Den enda anledningen jag kan tänka mig är att Van De Beek helt enkelt inte imponerat tillräckligt på träning.

Calle: Egentligen vet vi ju inte om det kunde ha funkat, eller? Jag menar - han har ju knappt får en ärlig chans. Varför värvade man honom ens?

Tim: Jag köper ju noll procent ryktena som sprids om att han inte har fysiken som krävs för att spela i Premier League, han har ju inte ens fått chansen att komma in i ligan. Det var faktiskt ett ganska taskigt arrangemang från början, att komma in som sekond till en spelare som har varit en av världens bästa på sin position de senaste åren och som dessutom verkar vilja spela hela tiden. Därtill finns redan andra i truppen som kan fylla luckan efter Bruno som är mer ”vana” vid ligan. Köpet i sig var ganska rimligt, men Oles brist på rotation och Rangnicks piska på att få resultat från start har lett till att man ständigt har varit ”tvingade” att spela Bruno och då har hanteringen blivit som den har blivit, nämligen direkt skadlig för både trupp och spelare. 

Finns det en framtid i United för Van de Beek?

Viktor: Det tror jag absolut, troligtvis kommer det en ny tränare i sommar och det ger Donny ytterligare en möjlighet att bevisa sig. Jag tror fortfarande extremt mycket på Van De Beek och får han bara regelbunden speltid kommer han att vara en enorm tillgång för Manchester United.

Calle: Under OGS kunde man ju tänka att Beeken helt enkelt inte passade in i det otroligt avancerade spelsystemet. Nu är Rangnick här och nederländaren ligger fortfarande mellan Gammeldags vaniljglass och broccoli i frysboxen - vilket givetvis är oroande.
Jag vill ändå påstå att det kan finnas en framtid efter en framgångsrik vår under Lampard i Everton.

Tim: Det beror ju, precis som med Martial och alla andra, på vem som kommer in. Jag tror däremot att Donny är mycket mer flexibel än många andra spelare och kan passa in i flertalet tränares spelsätt. Jag tror absolut att han har en framtid, men framförallt för att tanken på motsatsen är bland de deppigaste hanteringarna av en spelare och dennes karriär jag kan tänka mig.

Vill du se Van de Beek återvända till United efter sitt lån med Everton?

Viktor: Ja, förhoppningsvis får han regelbunden speltid och har anpassat sig till ligan. Jag tror utlåningen kommer göra Van De Beek till en bättre fotbollsspelare. Jag hoppas att nederländaren återvänder till United med gott självförtroende och är redo att kriga om en ordinarie plats i startelvan nästa säsong.

Calle: Det vore härligt att se en Donny fullpumpad med självförtroende komma tillbaka och visa att han kan stå mycket mer. Jag vill se honom komma tillbaka och få en riktig chans!

Tim: Ja! Han är en väldigt intressant spelare vars styrkor är ganska annorlunda från någon annan i truppen. Han är mycket bättre i det offensiva spelet utan boll än Bruno och mycket snabbare i sin bollförflyttning än Pogba. Alla de få saker han har hunnit visa upp under de minuterna han spelat visar att han är en väldigt smart fotbollsspelare, och jättemånga sådana har vi faktiskt inte.

Mina tankar

Att Van de Beek inte har fått fler chanser i United har jag haft svårt att förstå. Fred och Matic måste förvandlas till Scholes och Keane på träningarna för att hålla nederländaren ur startelvan. Jag tycker att beslutet att låta honom gå på lån är helt rätt för han har enbart spelat 68 minuter i Premier League vilket är för lågt av en spelare av hans kaliber.

Alla i panelen är överens att man vill se Van de Beek tillbaka i United och jag kan bara instämma. Det ska bli intressant att se hur han tar sig an uppgiften i Everton och hur han kan fungera under Lampard, som har visat sig vilja driva en spelförande fotboll.

Utmaningen för Van de Beek kommer att bli försöka ta sig in i startelvan i United, vilket är lättare sagt än gjort. Under en tränartyp som Pochettino eller Ten Hag skulle han förmodligen trivas under. Men Rangnick kanske blir kvar som tränare och i sin konsultationsroll värvar in spelare som håller honom utanför startelvan. Därför tror jag att valet av nästa huvudtränare kommer att avgöra hans framtid i United.
 

Eric Länje2022-02-01 12:56:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham