En ny ljusblå säsong närmar sig
City börjar snart jaga femte ligatiteln på de senaste sex säsongerna

En ny ljusblå säsong närmar sig

Äntligen börjar det bli dags för Manchester City att spela tävlingsfotboll igen efter en lång sommar. Som vanligt finns det flera intressanta aspekter att gå igenom innan det är dags för avspark mot West Ham den 7 augusti.

På det stora hela kommer vi känna igen det så extremt framgångsrika laget vi lärt känna under Pep Guardiolas styre. Vissa ändringar har dock genomförts under sommaren och det ska bli spännande att se hur det påverkar Citys möjlighet till framgång.

Tre etablerade spelare har lämnat laget under sommaren. Gabriel Jesus och Oleksandr Zinchenko har tagit flyttlasset till Arsenal medan Raheem Sterling har gjort detsamma till Chelsea. Sterling har emellanåt klagat på utebliven speltid, men vi kan inte komma ifrån att han har stor potential. Säsongerna mellan 2017 och 2020 gjorde han i tur och ordning 18, 17 och 20 mål i Premier League. Jesus är å sin sida en oerhört lojal spelare som sätter laget före jaget. Enligt Pep Guardiola är han världens bästa på att pressa motståndaren med hög intensitet. Zinchenko är även han oerhört lojal och accepterar sin roll i laget. Samtidigt har han potential och håller på den stora scenen. Främsta exemplet på det är att han startade finalen i Champions League mot Chelsea 2021.

Personligen hade jag gärna haft kvar samtliga tre spelare, om de själva velat stanna kvar. Som jag har uppfattat det ville de tre spelarna själva lämna City. Hade de velat stanna kvar i laget hade de fått det. Jag har därav lovat mig själv att om exempelvis Sterling blir matchvinnare i Chelseas 1-0-vinst mot City i höst, så kommer jag inte klandra klubben för att det då blev som det blev. Hur som helst är Sterling, Jesus och Zinchenko inga spelare som vi står och faller med. När klubben får 125 miljoner pund för tre spelare som varit in och ut ur startelvan och dessutom själva ville bort är det bra agerat av City.

Dags att förvalta De Bruynes framspelningar effektivt
Om vi tittar vidare på in-fronten sticker givetvis Erling Haaland ut och även Julian Alvarez. City har i praktiken spelat utan renodlad nia sedan Sergio Aguero började fallera. Det kommer vara en stor skillnad den här säsongen. Vi har under de senaste säsongerna blivit vana vid att City gör många mål även fast de spelat utan renodlad nia. Men hur många mål kommer vi göra när det nu finns någon längst fram som effektivt kan förvalta De Bruynes fantastiska passningar? Den här aspekten gör mig allra mest förväntansfull inför säsongen. Samtidigt är det värt att påpeka att Haaland och Alvarez gör sina första säsonger i Premier League och har oerhört högra krav på sig. Deras utmaning är att komma in i laget, göra mål och samtidigt hantera pressen.

En annan som gärna får bidra till ökad effektivitet är Jack Grealish. Trots att han var med och vann sin första Premier League-titel förra säsongen fick han svidande kritik individuellt. Den var väl på sätt och vis befogad men själv känner jag att det är nu det är dags att prestera. Det är för tidigt att döma ut Grealish här och nu. Flera spelare behöver en säsong under Guardiolas ledning för att komma in i laget. Till exempel Joao Cancelo var rent ut sagt dålig första säsongen efter att han kom från Juventus. Sedan blev han helt plötsligt en av ligans bästa ytterbackar. Kan Grealish göra en liknande utveckling och blomma ut den här säsongen? Om Grealish och Haaland har så bra vibe som de viskat om under veckan, kan offensiven bli ruskigt effektiv medan De Bruyne fortsätter leverera sina magiska framspelningar som tidigare.

Tar någon ungdom steget upp?
Vidare är det alltid intressant att se om någon ungdom lyckas göra en Phil Foden. Nämligen ta steget från ungdomsverksamheten upp till A-laget och spela ett betydande antal matcher. I skrivande stund är det tunt på ytterbackspositionerna sedan Zinchenko lämnade. Som seniorer har vi bara Kyle Walker och Joao Cancelo. Brightons Marc Cucurella har ryktats in men än så länge är ingenting klart. En som har fått betydande speltid i försäsongens två matcher är 19 åringen Josh Wilson-Esbrand. Han har hållit till på vänsterkanten och det var intressant att se honom göra en klart godkänd insats mot kvalificerat träningsmotstånd som Bayern Munchen.

Vidare finns det ett tomrum i truppen efter Sterling. Som yttrar i fronttrion har vi för närvarande Riyad Mahrez, Phil Foden och Jack Grealish som mer ”renodlade” alternativ. Till exempel Bernardo Silva kan även spela där men han kommer sannolikt behövas på det centrala offensiva mittfältet. Ett intressant namn är 20 åringen Cole Palmer som redan har spelat fyra ligamatcher i City. Frågan är om han nu får visa framfötterna i större omfattning. I dagsläget verkar ingen etablerad ytter värvas in och det kan vara gynnsamt för talangen från Manchester.

Nåväl, säsongen närmar sig med stormsteg och känslan är hittills mycket god.

Oskar HanssonOrreHans2022-07-25 11:15:00
Author

Fler artiklar om Manchester C