Goodison Park, 2022-05-01 15:00

Everton - Chelsea
1 - 0

Everton 1-0 Chelsea

Chelsea kunde inte överlista spöket på Goodison Park, utan de gulklädda spelarna förlängde sin förlustsvit på bortaplan mot Everton när de förlorade med 0-1.

Thomas Tuchel valde att göra en förändringar i startelvan inför söndagens match mot Everton. Ruben Loftus-Cheek kom in på mittfältet istället för N’Golo Kante som inte fanns med i dagens matchtrupp.

Första halvlek:

Kevin Friend blåste igång matchen på Goodison Park och Everton skapade ett frisparksläge strax utanför Chelseas straffområde inom de första 30 sekunderna.
Gordon tog frisparken men skruvade bollen över både muren och målet.

Everton valde inledningsvis att spela mer offensivt än de gjort mot Liverpool helgen innan.
Detta gjorde att matchen böljade fram och tillbaka trots att Chelsea försökte lugna ner spelet och hålla mycket i bollen som de är vana vid.

Havertz föll enkelt utanför offensivt straffområde och bollen landade hos Mount, som fick god tid på sig och avslutet gav nätrassel, men bollen var på fel sida.

Everton störde ständigt Chelseas uppspel från Mendy och de gulklädda Chelseaspelarna hade stundtals svårt att spela sig ur deras press. Hemmalaget åt sig in under Chelseas skinn och det var mycket ruff och gruff där ute på planen i samband med avblåsningar.

Rudiger fick syna det gula kortet redan i den 17 minuten efter att han fällt Coleman som tagit en offensiv löpning. Coleman gav igen genom att trycka ner Rudiger i gräset.

Chelsea lyckades skapade lite oreda efter att Loftus-Cheek spelat upp bollen och Everton fått svårt att rensa bort bollen från det egna straffområdet. Tyvärr inga uppstod inga farliga målchanser ur denna oreda.

Det var Everton som stod för de farligast och bästa offensiva spelet. Gordon skapade sig själv ett farligt läge då han fintade bort två gulklädda spelare, skapade sig själv en yta där han kunde avlossa ett skott strax utanför Mendys vänstra stolpe.

Ett poängjagande Everton gjorde det svårt för Chelsea att komma in och etablera spel på den offensiva planhalva och matchbilden var den omvänd mot den på förhand förväntade matchbilden.

Frustrationen var stor och det lyste igenom när Mount fick gult kort då han och Yerry Mina gick i backen. Situationen ledde till massa gruff mellan spelarna och resulterade i att båda kaptenerna, Azpilicueta och Coleman fick syna ett varsitt gult kort.

0-0 i paus och det kände som att det var Everton som hade övertaget under de första 45 minuterna och frustration var stor i Chelsealaget.

Andra halvlek:

Chelsea gjorde ett byte i paus, Jorginho klev av och Kovacic kom in istället för italienaren på mittfältet.
Everton snappade upp Chelseas miss i uppspelet från backlinjen och tog ledningen i den 47 matchminuten. Ingen bra start på den andra halvleken.

Chelsea sattes i en svår sists då de blev bolltittande och Everton hade chansen att utöka ledningen minuten senare. Satt Chelsea kvar i omklädningsrummet?

Chelseas första skott på mål kom i den 59:e minuten. Everton räddades av stolpen *2 när Mount på halvvolley träffade insidan stolpe, stolpe ut och returen från Azpilicueta räddade Pickford liggandes inne i mål. Hörnan där efter räddade även Pickford på mållinjen. Chelsea nära en kvittering i detta skede av matchen.

Böljande spel då Everton i läget efter skapade farliga chanser i andra änden av planen.

I den 68:e minuten gjorde Tuchel två offensiva byten då Pulisic och Ziyech kom in istället för Azpilicueta och Werner i jakten på ett kvitteringsmål.

Rudiger med ett fint inlägg mot Havertz som förlorade närkampen med Pickford. I läget efter fick Loftus-Cheek ett skottläge som Pickford boxade ut till hörna.

Everton spelade väldigt fint kombinationsspel i Chelseas straffområde, avslutet inte långt över Mendys ribba.
Känslan var att Everton var närmare 2-0 än att Chelsea skulle få in en kvittering.
Matchavslutningen bjöd på böljande spel och chanser åt båda hållen.

Fjärdedomaren visade 7 minuter tilläggstid.
Kovacic skapade lägen på övertiden och fick till ett avslut i det offensiva straffområde som Pickford räddade.
I ett försök att få in kvitteringen skickade Chelsea upp Silva i det offensiva straffområdet, men utan resultat.

Sett till matchbilden får vi säga att Everton vann rättvist och gratulera Lampard och hans mannar till dessa tre poäng i streckstriden.