Goodison Park, 2022-10-09 20:00

Everton - Manchester U
1 - 2

Everton 1 - 2 Manchester United

Everton 1 - 2 Manchester United

Tre poäng följer med hem till Manchester efter en spelmässigt behaglig seger på ett regntungt Goodison Park. En startelvadebuterande Casemiro stod för både en blunder och dagens prestation.

Sammanfattning:
Everton fick en drömstart när de tog ledningen tidigt i första halvlek efter ett fantastiskt vackert avslut signerat Alex Iwobi. På läktaren firade farbror Jay-Jay Okocha innan bortalaget, relativt snabbt, replikerade. Manchester United kvitterade nämligen innan kvarten var spelad genom Antony, i ett genombrott som assisterades av en annan Anthony, nämligen Martial. Vackert! 

Spelmässigt visade United upp Ten Hag's fotboll genom att lugnt och relativt behärskat kontrollera matchen genomgående. Vi fick se många fina kombinationer, för det mesta orkestrerade av Casemiro och Eriksen, som förtjänade ett bättre öde. 

Efter halvtimmen var spelad fick dessvärre Anthony Martial kliva av med en befarad höftskada, som han redan känt av på uppvärmningen. In kom en måltörstande Cristiano Ronaldo som redan innan första halvlek var slut, hade satt sitt 700 (!) klubblagsmål i karriären. En bedrift han mäktat med på 943 matcher. Wow, hatten av för en av de främsta målmaskinerna genom tiderna! 

I andra halvlek dominerade United spelet för det mesta och hade bud på ett och två mål. Främst när Marcus Rashford, på liknande vis som Michail Antonio i West Hams seger mot Fulham, fick med sig bollen och satte den kliniskt bakom målvakten. VAR dömde bort ett ruskigt vackert mål från en formstark Marcus Rashford. 

Under matchens sista minuter fick däremot Everton för sig att försöka gå upp och hota där både Onana och Pickford var ytterst nära att kvittera och därmed få med sig en poäng. Så blev det inte utan Manchester United tog ytterligare en seger och tre poäng med sig hem till den röda delen av Manchester. 


Startelvor: 
Manchester United (4-2-3-1): 
David De Gea - Diogo Dalot, Victor Lindelöf, Lisandro Martinez, Luke Shaw - Casemiro, Christian Eriksen (Scott McTominay 83') - Antony (Raphaël Varane 90'), Bruno Fernandes, Marcus Rashford - Anthony Martial (Cristiano Ronaldo 29')

Everton (4-3-3): 
Jordan Pickford - Seamus Coleman (James Garner 75'), James Tarkowski, Conor Coady, Vitalii Mykolenko - Alex Iwobi, Idrissa Gueye (Dominic Calvert-Lewin 76'), Amadou Onana - Anthony Gordon (Dwight McNeil 67'), Neal Maupay (Salomon Rondon 84'), Demarai Gray

Statistik: 
Resultat: 1–2 
Målskyttar med assist: Alex Iwobi, Antony (Martial), C. Ronaldo (Casemiro)
Bollinnehav(%):  39%  - 61%
Avslut: 5 - 9
Avslut på mål: 2 - 4
Gula/röda kort: 2/0 - 1/0
Bäst i United: Casemiro

Fem tankar om matchen
1. Casemiro är ett måste i startelvan

Visst, han var orsaken till Evertons 1-0 mål, men Casemiro är en spelare som United inte haft på många, många år. Han bidrar med en trygghet, spelförståelse och otrolig passningsfot som vi inte kan vara utan i startelvan. Casemiro är ett måste i startelvan från och med nu! 

2. Behovet av en ordinarie nia
Vi har en av världshistoriens främsta fotbollspelare i Cristiano Ronaldo, som inte verkar vara en del av Ten Hags plan, även om han fyller en nyttig funktion i sin målgaranti. Hans kontrakt går ut efter säsongen och om han inte försvinner i januarifönstret, så lär han göra det då. Vi har utöver det en halvtrasig Martial som har svårt att behålla formen när den väll är upphittad. Rashford gör sig bäst på en kant. Det är dags att sondera terrängen efter en permanent nia som delvis besitter någon sorts målgaranti men som också är en spelare för framtiden, och som det går att bygga offensiven runt, tillsammans med spetsspelarna som redan är på plats. Försvinner Ronaldo redan under vintern, då bör det finnas tillräckligt med frigjort ekonomiskt utrymme för en eventuell förstärkning - go for it! 

3. Hjärtat hos Martinez
När jag ser Martinez spela för United är det som att bevittna en kamp för livet. Han spelar med sådan passion och ett så stort hjärta att jag redan tagit till mig honom som en favoritspelare. Visst, det kan vara riskabelt emellanåt, men det han gör med mig och det han utsöndrar till resterande spelare i United, som också kan framstå som tio latmaskar, får mig att känna att allt är okej. Ibland kan ett agerande i en enskild situation vara värt så mycket mer än ''säker rensning''. 

4. Ten Hag-style
Nu börjar det synas mer och mer vilken fotboll Erik Ten Hag vill implementera i sitt Manchester United. Ett bollförande lag med snabba omställningar och säker positionering börjar ta form allt mer. Det jag ser som viktigast framåt är att fortsätta ingjuta den filosofin, men också förstärka med rätt typ av material för att få det att stämma över tid. Onekligen känns det som att vi är på rätt väg, även om det visserligen har känts så förut. Skillnaden är att jag tycker mig se ett investerat förtroende från spelarna i sin nya tränare, och förhoppningsvis kan det vara det som saknats tidigare. 

5. Inkonsekventa VAR
Som vanligt går det inte en enda ligaomgång utan att det är någon ny vajsing med video assistant referee. I en av kvällens matcher från London Stadium kunde vi se Antonio sätta spiken i kistan på övertid, 3-1 till hemmalaget. Sättet han gjorde det på var identiskt med Rashford. Problemet är inte att vi fick ett bortdömt mål, som jag personligen anser bör ha godkänts. Det stora problemet i den här soppan som VAR faktiskt är, är hur oerhört inkonsekvent systemet är. Antingen får vi gå tillbaka till hur det var tidigare, med långsamma beslut och evigt granskande, eller se över en utveckling av systemet i sin helhet. Det går inte att ha det så här längre, i världens största liga. Jag söker en mer konsekvent hantering av ett på förhand bra verktyg. 

Vad är era tankar kring matchen? Skriv av er i kommentarsfältet, men håll god ton!
GGMU
 

Johan Åkesson@aakessonjohan2022-10-10 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham