2022-09-15 18:45

FC Sheriff Tiraspol - Manchester U
0 - 2

FC Sheriff Tiraspol 0 – 2 Manchester United
Äntligen, Ronaldo!

FC Sheriff Tiraspol 0 – 2 Manchester United

Manchester United gjorde precis det som krävdes när man åkte ner till Chisinau och hämtade hem tre poäng. Matchen spelades stundtals i något slags ultrarapid-tempo och lär därför knappast gå till historien som direkt minnesvärd.

Sammanfattning:
Sherifferna från Transnistrien startade annars ganska piggt och såg ut att störa bortalaget med en halvhög press. Entusiasmen ebbade dock ut när Christian Eriksen hittade Jadon Sancho med en diagonal skottpassning. I höjd med straffområdeslinjen förvandlade den sistnämnde hemmaförsvaret till statister när han på sitt oefterhärmliga sätt vände ut och in på både mittbackar och målvakt och rullade kyligt in ledningsmålet. Ett vråltjusigt mål som påminde om klassmålet mot Liverpool.
Sancho var sedan mycket nära att bli tvåmålsskytt när han, fint framspelad av Antony, tog emot och avslutade mot ett halvtomt mål, men skottet räddades på mållinjen av hemmakaptenen Radeljic. Kort därpå ledde ett fint portugisiskt samarbete fram till avgörandet. Bruno hittade Dalot som vårdslöst fälldes av Östersundsbekantingen Kpozo. Från straffpunkten gjorde Uniteds tredje portugis inget misstag. Det faktum att Cristiano Ronaldo bröt en historiskt lång måltorka hamnade lite i skymundan av att hemmapubliken stämde in i det karaktäristiska måljublet ”Siiiuuuu”.
Den andra halvleken påminde mer om en tidig vårmatch i Svenska Cupen – lågt tempo och mängder med avbrott då den polske domaren lät pipan sitta kvar i mungipan under stora delar av halvleken. När den blåsglade polacken använde sitt instrument för sista gången var det nog få som hade lyckats hålla sig vakna den sista halvtimmen. Vi kanske inte fick se något revolutionerande ten Hag-spel, men United plockade hem tre poäng vilket också var det som förväntades.

Manchester United (4-3-3): De Gea – Dalot (Shaw 70´), Varane, Martinez (Maguire 89´), Malacia – Eriksen, McTominay (Casemiro 46´), Fernandes – Antony (Garnacho 90´), Ronaldo (Elanga 81`), Sancho

FC Sheriff Tiraspol (4-3-3): Koval – Zohouri, Kiki, Radeljic, Kpozo – Diop, Kyabou, Badolo – Quattara (Pernambuco 73´), Atiemwen (Salifu 81´), Akanbi (Vizeu 73´)

Statistik:
Målskyttar med assist: Jadon Sancho (Eriksen) Cristiano Ronaldo (Str.)
Gula/röda kort: 2/0 - 0/0
Bollinnehav: 32% - 68%
Avslut på mål: 2 - 4

Bäst i United: Christian Eriksen

Fem tankar om matchen:

Äntligen fick Ronaldo göra mål
På förhand fanns det goda förutsättningar för att vi skulle få höra ”siiiuuu” eka över Stadionul Zimbru. Och visst kände vi igen mönstret från tidigare matcher under säsongsinledningen – en Ronaldo som desperat jagade lägen, fick dem och brände grovt. Det ser nästan parodiskt ut när en av historiens största målskyttar ideligen kommer fel till bollen och drar i väg den ena satelliten efter den andra. Det skulle alltså krävas en straff för att den forne skyttekungen skulle hitta rätt. Med tanke på hur säsongsinledningen har sett ut förberedde nog de flesta sig på att portugisen skulle skicka elvametarn högt över. Men när det väl gällde plockade nummer sju fram en sin patenterade iskyla och fick äntligen jubla. Vad målet kan komma att betyda återstår att se, men av det vi fick se igår ska vi nog inte hoppas på för mycket.  
  
Sancho visade klass
Inför matchen satte jag ett litet frågetecken på engelsmannen som efter en ojämn säsongsinledning straffats med att utelämnas ur landslagstruppen. Föga överraskande fick vi se en revanschsugen Sancho som stundtals gjorde lite som han ville i den första halvleken. Insatsen kröntes med ett nytt klassmål – en kopia av lekstugan mot Liverpool. Den typen av aktioner är det väldigt få i ligan som klarar av. I spelet finns det fortfarande mer att hämta även om vi fick se ett par fina kombinationer är det tydligt att Sancho trivs bättre med en Rashford eller en Martial bredvid sig. Nu väntar ett par veckors intensivt nötande på Carrington innan det är dags att visa upp sig på den stora scenen när Man City ska sänkas. Får vi se ett nytt klassmål då?

Eriksen i en klass för sig
Inför säsongen fokuserade de flesta experter på att snöa in på huruvida dansken skulle skohornas in i laget på Bruno Fernandes bekostnad. Åtta matcher senare är det få som står och stampar vid den frågeställningen. Eriksen har tagit ett järngrepp om taktpinnen och med sina unika egenskaper styr han hela Uniteds mittfält. Trots en assist i går har den förväntade poängproduktionen lyst med sin frånvaro men det är bara en tidsfråga innan det lossnar på riktigt. Erik ten Hag visste vad han gjorde när han snuvade konkurrenterna på säsongens fynd.

Mittbacksmuren
Firma Varane/Martinez inkasserade säsongens tredje clean sheet på bortaplan och samarbetet blir bara bättre och bättre. Med sina respektive egenskaper kompletterar de varandra på ett strålande vis. Martinez aggressiva och kompromisslösa försvarsspel i kombination med Varanes lugn och trygga positionsspel för tankarna till den legendariska duon Ferdinand/Vidic. Visst är det fortfarande en bra bit kvar till den nivån men frågan är när vi senast såg ett bättre mittbackssamarbete?

Sparkapitalet
De sist inkomna nyförvärven Casemiro och Antony har väl inte direkt rosat marknaden hittills. Brassarna besitter onekligen en väldigt hög nivå, men nog hade vi förväntat oss lite mer av duon. Det är dock tydligt att ten Hag vill slussa in sitt mittfältsankare succesivt i laget. Omställningen från ett sammansvetsat supermittfält innehållandes Toni Kroos och Luka Modric tar naturligtvis tid, men det är bara en tidsfråga innan vi känner igen mittfältsgiganten.
Unge Antonys resa i den röda tröjan fick förvisso en succéstart mot Arsenal men sen har han haft svårt att hitta rätt i spelet. Inte konstigt alls om ni frågar mig – resan har bara börjat.  

Vad tycker du om matchen, håller du med om åsikterna ovan? Tyck gärna till nedan.

GGMU
 

Micke Martinsson2022-09-16 09:02:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham