2023-09-23 21:00

Burnley - Manchester U
0 - 1

Fem tankar efter vinsten mot Burnley
Tre efterlängtade poäng bärgades mot Burnley. Där Jonny Evans prestation stack ut från mängden.

Fem tankar efter vinsten mot Burnley

Efter ett drömmål av Bruno Fernandes kunde Manchester United lämna Turf Moor med tre blytunga poäng. Prestationen var allt annat än klockren, men vinst och hållen nolla ger förmodligen lite välbehövligt självförtroende inför kommande utmaningar.

1. Tre poäng med darr på ribban
Tillslut kunde Manchester United Turf Moor med tre välbehövliga poäng i ryggsäcken, men insatsen lämnade en hel del att önska. Utöver en pigg start var det Burnley som höll i taktpinnen stora delar av matchen och ett United som spelade ganska kompakt och gick på kontring. Hemmalaget kunde spela igenom centrala mittfältet tämligen enkelt där Scott McTominay hade en minst sagt tuff kväll. Nu kanske man inte ska klaga allt för mycket då det viktiga var tre poäng, men lördagens insats fyllde inte mig med särskilt mycket förtroende. United blir förbispelade alldeles för enkelt och defensivt bjuder man på stundtals på stora ytor. Lyckligtvis saknade Burnley spets i offensiven, men hade det varit ett bättre lag hade det med största sannolikhet slutat med förlust.

Dock ska man inte underskatta vikten av tre poäng, speciellt i det prekära läget som United befinner sig i. Förhoppningsvis kan ten Hags manskap växla upp nu och börja rada upp trepoängare, då spelschemat i ligan är gynnsamt framöver. Dessutom börjar det ljusna på skadefronten då både Sofyan Amrabat och Raphael Varane hoppade in. Med det sagt måste prestationerna upp både ett och två snäpp om ”The Red Devils” vill vara med i toppstriden den här säsongen.

2. Kapten Bruno visade vägen
Bruno Fernandes har, likt hela laget, haft en tung säsongsstart och inte gått att känna igen. Men när det krävdes som mest klev portugisen fram och blev matchvinnare. United-kaptenen bjöd på ett riktigt drömmål som tog mig tillbaka till Van Persies volleymål mot Aston Villa 2013. Dagens match underströk verkligen hur mycket Bruno betyder för detta Manchester United. När han har dagen så slutar det ofta med tre poäng. Det råder blandande åsikter kring om portugisen förtjänar lagkaptensbindeln, då han stundtals har ett kroppspråk som kan anses oönskvärt. Men när laget behöver honom som mest kliver Bruno fram och avgör. Det är exakt så en lagkapten ska agera enligt mig.

3. Viktigt med hållen nolla
I införraporten nämnde jag vikten av en solid defensiv insats och även om det stundtals såg skakigt ut i backlinjen, blev det till slut en hållen nolla.  När laguppställningen kom inför matchen och beskedet om att Varane var på bänken samt att Lisandro Martinez sakandes helt i matchtruppen fick jag en klump i magen. Men fyrabacklinjen bestående av Dalot, Evans, Lindelöf och Reguilon lyckades med viss möda att freda målet. Även André Onana som hade en tung kväll i veckan spelade upp sig och stod för ett par viktiga räddningar, vilket var viktigt för kameruanens självförtroende.

Även om det såg långtifrån klockrent ut i försvarsspelet så är det otroligt viktigt för backlinjen att få med sig en hållen nolla. Det är något man kan bygga vidare och förhoppningsvis ger det en rejäl självförtroendeboost till kommande matcher. Dessutom är Raphael Varane tillbaka från skada och bör gå rakt in mittbackslåset när fransmannen är redo för 90 minuter, vilket bör innebära en mer solid defensiv framöver.

4. Fortsatta problem på det centrala mittfältet
Som tidigare nämnt var det ett respektlöst Burnley som till stora delar kontrollerade matchen. Det centrala mittfältet i Manchester United, bestående av Casemiro och Scott McTominay fick se sig utmanövrerade flertalet gånger och hade svårt med positionsspelet. Undertecknad hoppades på en betydligt bättre insats från den sistnämnda men återigen var det en trög och ofokuserad brasse vi fick se under lördagskvällen. Att Casemiro inte presterat är ett stort problem då han ska vara ankaret på mittfältet och fortsätter kurvan att peka nedåt så ser jag inget annat alternativ än att bänka honom. Erik ten Hag har sannerligen en del att fundera över när det kommer till det centrala mittfältet, då det inte alls har klickat under säsongsinledningen. Förhoppningsvis stavas lösningen Sofyane Amrabat som fick göra sina första minuter i den röda tröjan mot Burnley. 

5. Jonny Evans bäst på plan
Det var nog många med mig som blev överraskade när 35-åriga Jonny Evans namn dök upp i startelvan, timmen innan match. Förväntnigarna var inte särskilt högt ställda på nordirländaren, men efter 90 minuter så är jag beredd att utse Evans till bäste United-spelare på planen.  Mittbacken styrde upp defensiven och var  den trygga punkten i backlinjen. Jag efterfrågade en ledartyp i defensiven i införraporten och hoppades att det skulle bli Raphael Varane. Men då fransmannen inte kom till start fick Jonny Evans glida in och skötte rollen galant. Dessutom plockade han fram sin inre Paul Scholes när han serverade Bruno till ledningsmålet på ett mycket läckert sätt.

Otroligt glädjande att se nordirländaren bjuda på den här insatsen och det ska bli spännande att se vilken roll han kommer att få framöver. Varken Lindelöf eller Martinez har imponerat hittills och med dagens insats i bagaget så blir jag inte förvånad om ten Hag ger Evans förnyat förtroende mot Crystal Palace i veckan.

Vad är era tankar om vinsten? skriv er åsikt i kommentarfältet men tänk på att hålla en god ton!

GGMU

TV: Drömmål av Fernandes avgjorde på Turf Moor

 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-09-24 01:07:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham