Funderingar om transferfönstret

Funderingar om transferfönstret

Många vill ha Champagne när man skall sälja men när man budar på spelare blir det ofta snikna bud som inte räcker till en flaska Cava. Det råder inte balans mellan förväntningar och verkligheten på transfermarknaden.

Sommarens transferfönster har hitills mest handlat om rykten om stora övergångar som ännu inte realiserats. Jag tänker närmast på att A Madrid är beredda på att betala utköpsklasulen för Joao Felix en ung 19-årig anfallare som såg väldigt "valpig" ut i Nations leauge. VIdare skall Barca köpa Griezmann för stora pengar och Pogba skall till Real Madrid eller Juventus för inte tala om de löjliga ryktena att Barcelona skall betala enorma summor för att återfå den skadebenägne Neymar.

Sedan har vi spelare med höga löner som inte presterat som plötsligt inte är önskvärda längre. Vem vill köpa spelare som Alexis, Bale, Mchitarjan och Özil?
Troligen ingen klubb över huvud taget. Vill man verkligen bli av med denna börda så lär man få låna ut spelarna och betala stora delar av spelarnas lön.

Manchester Citys ledning sa för några år sedan att spelarna blivit så dyra på marknaden att de snarast kan betraktas som ovärderliga. Med tanke på de höga övergångssummorna och de nästan oanständigt höga spelarlönerna så stämmer det nog att de högpresterande spelarna är ovärderliga. Något som Real Madrid verkar anse att det gäller hela deras trupp som erhållit extremt höga utköpsklasuler.

Vad blir då viktigt i dagens inflaterade spelarmarknad?
Först och främst gäller det att ha en tydlig spelidé och att de spelare som man värvar har förutsättningarna att passa in i klubbens sätt att spela. Det andra är att man är noga med att kontrollera spelarens bakgrund, ambition och karaktär. Spelare som är unga (22-24), äregiriga med ett starkt persoligt driv är att föredra enligt mitt förmenande. Att värva spelare för stora pengar får inte gå fel för det riskerar att urholka ekonomin och därmed de långsiktiga sportsliga förutsättningarna.

En annan effekt av de höga priserna för etablerade är att pengarna söker sig allt längre ned i åldrarna. Genom att knyta talanger till sig och utveckla spelarna via den egna akademin eller genom utlåning till andra klubbar är klokt både när det gäller möjligheten att få fram talanger till A-laget. Men skapar även möjligheten att senare sälja spelare vidare till andra klubbar med olika typer av återköpsklasuler något som både Chelsea och Real Madrid praktiserat i åratal. 

Transfersumman för nämde Felix räcker till ett helt drivhus med talanger fyllt med 30-40 spelare

Hur ser det ut för City?
Det är ganska lugnt och stilla och det finns inga riktigt heta rykten som känns trovärdiga förutom Rodri den defensiva mittfältaren från A.Madrid. 
Han sägs ha valt City och klubben skall vara villiga att betala hans utköpsklasul om 70 M Euro. Att Madrid gett hans tröjnummer till ett nyförvärv gör det ännu mer sannolikt. Den möjliga smolken i bägaren är att det ryktas att Pep skall äta middag med spelaren i Manchester ikväll något som brukar leda till att spelaren skriver på för PSG.

Den andra mer logiska värvningen är återköpet av Angelino från PSV för 5,6 M GBP. Angelino som är vänster back och "home-grown" medför att Fabian Delph skulle kunna gå vidare till annan klubb.

Mittbacksfrågan verkar plötsligt hänga på hur Otamendi ställer sig till framtiden. För egen del ser jag gärna att City skaffar en ny mittback istället för Otamendi som jag anser tappat en hel del under fjolåret.

När det gäller nya kontrakt så har Oleksander Zinchenko och Kyle Walker förlängt med City. Dock är det fortfarande tyst när det gäller den tyska duon Gundogan och Sane. Leroy var dock i spetsen för spelarna som visade upp sig i det nya matchstället från PUMA vilket ändå måste tolkas positivt.

Till sist så har yttern Jack Harrison förlängt med City till den 30.6 2022 och åter lånats ut till Leeds United
 

John Talbot2019-07-02 11:47:00
Author

Fler artiklar om Manchester C