St James' Park, 2021-10-30 16:00

Newcastle - Chelsea

Graeme Jones sista krigskall från bänken?

Graeme Jones sista krigskall från bänken?

Newcastle går upp emot serieledaren Chelsea hemma på St James' Park i vad som kan komma att bli Graeme Jones sista match som interimtränare för diamanten i norr.


Fast i Mike Ashleys skugga

Jag tror att de flesta Newcastlesupportrar är eniga när jag skriver att jag vill att detta tränartjafs ska vara över. Senaste veckorna har bestått av intensiva rykten om tränare där allt från jultomten till James Bond har kopplats samman med jobbet och vilken som är favoriten har ändrats från dygn till dygn. Det känns som att klubben fortfarande befinner sig i den vakuumbubbla som Mike Ashley stängde in en i under 14 år. Enda sättet för bubblan att brista är genom att tillsätta en ny tränare som inte är infekterad av Ashleys era och som kan lotsa klubben ut ur sin dvala. 

En nykter caretaker

Graeme Jones har gett ett stabilt intryck under sin korta tid vid rodret. Han verkar ha fokuset på rätt håll. På sätt och vis var det lite av en besvikelse att bevittna insatsen mot Crystal Palace då Jones inte gjorde några taktiska eller systematiska förändringar såsom man hade hoppats. Men samtidigt när man reflekterar några sekunder över detta så är det nog smart av Jones att inte börja med några större taktiska mönster precis innan en ny tränare förmodligen rider in på St James' Park. Jones har valt att fokusera på den mentala biten snarare, att försöka motivera och inspirera spelarna. Att få ihop enheten och se till att alla jobbar tillsammans med rätt inställning. Och detta kunde man faktiskt bevittna under Crystal Palace matchen. Spelarna vräkte sig fram för att täcka skott och fuskade inte i hemjobbet. Och i slutändan kämpade man sig till en bortapoäng mot Crystal Palace som rent speltekniskt var det skickligare laget. Under presskonferensen inför den här matchen så handlade det mesta snacket om den nya tränaren och Jones hamrade in mer än en gång att han försöker lämna efter sig en så trivsam och lättarbetad miljö som möjligt och jag tror han är genuin i detta. Jag hoppas faktiskt att den nya tränaren vem det nu blir behåller Jones som en viktig del i tränarteamet. Det känns rent spontant som ett smart beslut när man kommer in mitt under en säsong i ett nytt lag att behålla någon som Jones som ändå känner till spelarmaterialet väl och som kan agera bollplank och hjälpreda gällande kommunikationen med spelarna. 

Inför matchen, vem bryr sig?

Ärligt talat den här matchen är närmast obetydlig. Newcastle ska inte ha en chans i helvete mot Tuchels överjävliga lagmaskin i världsklass. Och det enda man längtar till just nu är efter matchen är färdigspelad. Eftersom en ny tränare ska presenteras efter den här matchen(förhoppningsvis). Men vi kör väl en snabbgenomgång. Newcastle startelva fungerade inte särskilt bra senast mot Crystal Palace. Longstaff är fortfarande ett spöke av sitt forna jag, Ryan Fraser var ur form som vanligt och man saknade helt balansen på mitten, faktum är att det återigen kändes som att man spelade utan mittfält. Steve Bruce effekten under sista halvår var ofta att Newcastle kändes som en man mindre i majoriteten av matcherna och den effekten höll i sig under delar av matchen senast.  Förhoppningsvis spelar Almirón och Willock på mitten den här gången fast samtidigt är jag inte överdrivet emot om de inte gör det eftersom det hade varit tacksamt för den nya tränaren om de bästa spelarna var hela när han tar över. 

Jones fortsätter nog i alla fall med en 5-3-2 med konservativa wingbacks(alltså inte den italienska modellen) där Dubravka kanske kliver in igen mellan stolparna eller så fortsätter Darlow. Jonjo Shelvey är tillbaka efter avstängning och lär nog kliva in centralt på Longstaffs bekostnad. 

Jag tror Newcastle förlorar med 3-1 eller något dylikt. Chelsea vinner ohotat och utan någon vidare ansträngning. Men så lyckas Newcastle med några anfall och kanske Callum Wilson, fylld med självförtroende efter sitt fina mål senast står för ytterligare en kalasträff. 


Men i alla fall få den här matchen överstökad och välj en tränare så att man kan börja blicka framåt. 

Martin Eliasson 2021-10-30 10:30:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies