Halvtidssnack med Calle & Kulle

Halvtidssnack med Calle & Kulle

Calle Carlsson och Gustav Kulle från United red. pratar om vad som har hänt under hösten i Manchester.

Första halvan av säsongen 19/20 är avklarad och det har blivit dags för en liten summering såhär långt. Manchester United har som bekant blandat och gett en hel del under hösten - spelare har underpresterat, talanger har klivit in på den stora scenen och Ole har blivit ifrågasatt både en och två gånger.

Svenskafans är av fans, för fans och nu har två av dessa fans satt sig ned för att prata igenom vad som egentligen har hänt. Låt oss kalla det för "Halvtidssnack med Calle & Kulle"

**

Du Kulle, om jag säger Manchester United hösten 2019 – vad tänker du på då?

Gustav: Blandade känslor. Flertalet dåliga insatser mot svagare motstånd på hemmaplan som varvats med några kanoninsatser mot Liverpool, Manchester City, Tottenham och Chelsea x2. En ovanlig säsongsinledning helt enkelt.

Calle: Det jag tänker på är snarare frustration. En del av spelarna i truppen har verkligen något stort i sig men det saknas en katalysator - något/någon som löser upp spelet och får det att flyta. Så, frustrerad. Det kommer jag vara när jag tänker tillbaka på hösten 2019.

Man kan ju lätt fastna i mörka tankar om låst spel och misslyckade anfall när man tänker tillbaka på hösten. Men någonting positivt har vi väl ändå sett, eller?

Calle: Det beror lite på vilken kravbild man har. Om vi tar med i beräkningen att United inte är samma maskin som under SAFs tid så kan man väl hitta en del ljuspunkter. En hel del unga talanger har tagit klivet in i rampljuset och Dan James har varit en frisk fläkt längs högerkanten. Jag personligen har fått en ny man crush i Wan-Bissaka och resultaten mot topplagen denna säsongen är enastående!

Om vi däremot diskuterar ett United som skall vara som förr så håller det helt enkelt inte. Talangerna Greenwood och Williams bör inte vara kapabla till att konkurrera om en startplats. Dan James borde vara en impact player perfekt för att slänga in sista 20 och oförmågan att lirka upp lågt stående försvar är pinsam. Om jag 2020 får se ett mittfält bestående av Pereira, Fred, McTominay så blir jag uppriktigt sagt ledsen.

Gustav: Här håller jag inte helt med. Om man tittar på flera lag som har varit framgångsrika under post-SAF åren så har mycket av det byggt på lojala, talangfulla spelare som svetsas samman som en grupp så att summan blir mer än de individuella delarna. Titta på Tottenham, Liverpool, Ajax, Dortmund (för några år sedan). Jag tycker därav att det känns som att man har börjat på en resa där man inser att man inte ska köpa en Fred för £50m varje år för att man inte har råd att köpa Eric Dier för £60m utan istället försöka bygga de där talangerna själva. Det har gjort mig otroligt glad i år att få se spelare som McTominay, Greenwood och Williams få (och ta) chansen. Det är helt och hållet på bekostnad av välbetalda spelare som Lukaku, Sanchez och Matic. Så jag tror på allvar att Solskjaer är någonting på spåren. Därav är jag långsiktigt mer optimistisk än jag varit vid något annat tillfälle sedan 2013.

Det huserar ju en del "dödkött" i dagens trupp som varken förtjänar eller får någon speltid. Matic, Rojo och Bailly för att nämna några. Vem/vilka i truppen kan tyckas vara lite överskattade, dvs. Får för mycket speltid?

Gustav: Solskjaer har ju notorisk varit ganska bra på att inte ge så mycket speltid till dödköttet utan hellre spela de spelare han tycker passar hans filosofi och mentalitet. Så jag tycker nog att det är begränsat med spelare som inte borde få spela så mycket. Ska jag hitta några så kan jag väl tycka att Ashley Young inte ska spela före varken Luke Shaw eller Brandon Williams. Likaså ser jag hellre fler minuter till Mason Greenwood än till Juan Mata. Utöver det är det nog egentligen bara Andreas Pereira där jag fortfarande känner lite frågande till hans speltid, men och andra sidan har det inte funnit så många alternativ med Pogba borta.

Calle: Jag håller helt med dig om Ashley Young, det var länge sedan han bidrog med något mer än som truppspelare. Med risk för att få äta upp mina egna ord så vill jag påstå att Andreas Pereira skulle få svårt att platsa i någon annan startelva i ligan. Jag har aldrig fattat grejen med Pereira - är han en tia, en åtta, en sexa, lite av allt eller ingenting? Som det ser ut nu så är han ingenting. Jag vill även nämna en som är överskattad men som i brist på alternativ måste spela nämligen Martial. Jag ville verkligen att det skulle lossna för fransmannen i år men oförmågan att hålla en jämn nivå borde kosta mer om man spelar i Manchester United.

Sommaren 2020 kommer Ole få en stor present av Ed Woodward. Han får välja och vraka fritt bland världens alla spelare – checken är blank. Vem hade du valt i hans ställe?

Calle: Om checken är blank på riktigt och Ed kan vifta med ett trollspö för att få igenom vad som helst skulle jag utan tvekan välja Kylian Mbappe. Killen kommer lägga resten av fotbollsvärlden under sina fötter de kommande åren och en prenumeration på ballon dor är inte omöjlig. Det vi snackar om här är en generational talent vars likhet vi inte har sett i fotbollen sen Messi och Ronaldo.*

*Disclamier: Jag menar inte att Mbappe KOMMER bli den nye Messi eller Ronaldo, men jag håller det inte för omöjligt att han närmar sig deras nivå.

Gustav: Missförstå mig rätt, checken är ju blank så det är klart att Mbappe hade varit en fantastisk förstärkning till truppen. Däremot hade jag hellre börjat på vårt mittfält om jag bara fick välja en spelare. Där är jag svag för Marco Verratti från samma klubb. Jag hade älskat en mittfältsdiamant med Verratti, McTominay och Pogba framöver.

"Jag vill ändå slå ett slag för Jones som tredje eller fjärdeback i truppen. Jag tycker att han har en högre lägstanivå än de flesta andra mittbackar och kan användas i flera olika roller/matchsituationer." Så sa du Gustav om Phil Jones i vårt inför säsongen snack. Hur ställer du dig till det uttalandet idag?

Gustav: Han har ju bevisligen visat att hans lägstanivå absolut kan konkurrera med Smallings, Rojos och Baillys, så här får jag väl göra en pudel. Men precis som vi såg på Lindelöf föregående säsonger så vet vi vikten av att få spela kontinuerligt för att prestera väl. Det har inte Phil Jones fått vilket jag tycker är bra, då man spelar in sina startspelare istället. Men då blir ju prestationerna lidande. Just nu ser jag väl en skadefri Tuanzebe och (om ens möjligt) en skadefri Bailly som våra 3e och 4e mittbackar.

Calle: Det är fint att du vill dra en lans för Jones ändå. Kämparglöden och viljan kan ingen någonsin ta ifrån honom. Det är synd att han inte kunde leva upp iallafall lite grann till Fergusons lovord. Phil Jones kommer för alltid vara en kultspelare i Manchester Uniteds historia i alla fall - det är inte fy skam det heller.

"Visst har han talang men han är bara 17 år. Han kan gott göra några vändor i lånekarusellen – Preston kanske?" Sagt av Calle om Mason Greenwood i tidigare nämnda införsnack. Är det kanske dags för en pudel nu herr Carlsson?

Calle: Ja! Mason Greenwood är jättebra! Han är såpass bra att han borde få kontinuerlig speltid men jag tycker fortfarande inte att United har råd med att ge honom den tiden han faktiskt förtjänar. Preston ligger för närvarande på en sjunde plats i Championship och tänk vilken möjlighet det skulle vara för unge Mason att slipa på sitt målskytte under en vårsäsong i Lancashire. En viss Tammy Abraham gjorde ju nyligen en sejour i Championship för att få lite speltid och det gick ju ganska bra för honom.

Gustav: Jag förstår hur du tänker, men tills jag ser att vi köpt Jadon Sancho eller Timo Werner ser jag hellre att vi ger 18-årige Greenwood speltid på högsta nivå än att vi ger det till Lingard eller Mata. Det här är tveklöst vår största talang sen Marcus Rashford (frågan är om han inte ens är snäppet vassare). Jag tycker Solskjaer har skött inskolningen av Greenwood exemplariskt vilket är på banan att potentiellt generera fler mål än Rashford gjort på sin bästa säsong (16) hittills. Jag hoppas aldrig vi ser Greenwood i någon annan tröja än Manchester Uniteds!

Det är den 1a Februari, transferfönstret för vintern har precis stängt och vi skall möta Wolverhampton i ligan. Hur ser laguppställningen ut?

Calle: De Gea – Shaw, Maguire, Lindelöf, Wan-Bissaka – Mctominay, Fred – Rashford, Pogba, James – Martial
Jag tror inte att vi tar in någon ny i januari. Det fanns ett genuint intresse för Haaland men det verkar som att Raiola skrämde bort oss. Tack för det – inte för att Erling är dålig utan för att Raiola är en fotbollspest som vi ska hålla oss borta ifrån i framtiden!

Gustav: De Gea – Shaw, Maguire, Lindelöf, Wan-Bissaka – Mctominay, Madison – Rashford, Pogba, James – Martial
Här håller jag helt med dig om inga nyförvärv kommer in (vilket känns sannolikt). Men om man får drömma om lite halvrealistisk förstärkning på mittfältet så hade jag gärna sett James Madison tillsammans med Scott och Paul!

**

Blev vi något klokare av den här lilla pratstunden då? 
Tveksamt. 

Blev vi peppade på andra halvan av säsongen?
Definitivt!

Varför?
Ni vet, det är i motvind som drakar lyfter. Manchester United är en fotbollsdrake som har sovit länge nu - men hon börjar röra på sig, sträcka ut sina vingar och skakar på huvudet. Vem vill stå i vägen när draken tillslut vaknar?

signerat
Calle & Kulle

Calle Carlsson & Gustav Kullestatoilcalle@gmail.com2020-01-04 09:53:19
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham