Hetast & Kallast: Januari

Hetast & Kallast: Januari

När vi närmar oss februari kan vi konstatera att vi lämnar ett hektiskt schema bakom oss då 9 matcher har spelats i januari. Vi kan räkna in tre förluster i ligan, ett respass i ligacupens dubbelmöte men även framfart i två omgångar i FA-cupen. Överlag får man nog klassificera detta som en svag månad. Det är heller ingen underdrift att säga att februari månad med matcher mot både Chelsea och Wolves samt slutspel i Europa League kan sätta tonen för om det blir någonting att hoppas på resten av vå

Månadens hetaste:

3. Bruno Fernandes
I skrivande stund har han har inte ens hunnit göra sin första träning, men visst är det ändå svårt att inte låta sig exalteras lite av nya, spännande nyförvärv som kommer till klubben? Jag har hittills varit väldigt imponerad av den nya rekryteringsmodellen som använts under Ole Gunnar Solskjaer. Tre bra nyförvärv i somras, men än viktigare är nog de spelare vi INTE gick för (som vi hade gått för tidigare säsonger). Fernandes känns som han kan passa perfekt in i Solskjaers lagbygge, både som spelare och människa. Ödmjuk, hårt arbetande och ytterst professionell är några av de vitsord han samlat på sig från tidigare klubbar och lägg där till att har mål- och assist statistik som en hockeyspelare de senaste säsongerna. Jag ser väldigt mycket fram emot att se honom ta plats i det här laget.    

2. Harry Maguire
Jag har kritiserat rekordförvärvet stora delar av säsongen, men då får man krypa till korset när prestationerna höjer sig. I och med Ashley Youngs farväl från klubben är Maguire nu vår nya lagkapten. Det kanske är en placebo effekt, men jag tycker faktiskt att han har visat ett ännu större ledarskap och mognad i sitt spel under månaden som gått. Den enda match han inte spelade så var det rena rama hönsgården i försvaret i 45 minuter när grannarna kom på besök i ligacupen. Det om något visar nog hur viktig han faktiskt är för det här laget. Som krona på verket fick han även äntligen göra sitt första mål. Det blev ingen instångad hörna utan en delikat vrist rätt upp i krysset som hade gjort Benny Guldfot avundsjuk.

1. Fred
En tydlig ”Fredessäns” har utvecklat sig under de senaste två månaderna. Mannen som fick den tveksamma äran att ta över syndabocksrollen när Marouane Fellaini lämnade klubben har kritiserats konstant sedan hans ankomst. Nu har han dock äntligen börjat visa lite varför klubben spenderade över £50 miljoner för hans tjänster sommaren 2018. I sina bästa stunder är han klok, bollsäker, duktiga på att täcka ytor och visar på en bra funktionell teknik. Som så många spelare som får regelbundet förtroende har han växt med uppgiften och visat att han är här för att konkurrera om en startplats även när skadade spelare återvänder. Hade hade han varit en duglig avslutare så hade han gjort 5 mål den här säsongen, men just det är hans stora akilleshäl. Det till trots, ett par väldigt fina insatser av Fred de senaste veckorna.   

Månadens kallaste:

3. Skadorna
En ung, tunn trupp under ombyggnation har inte råd med de typ av skador truppen har fått bära hittills. Det ser även inte ut som någon ljusning är särskilt nära. Om jag någon hade frågot mig i Oktober, vilka tre spelare jag tror är viktigast för våra resultat just nu hade jag svarat (i tur och ordning): Marcus Rashford, Scott McTominay och Paul Pogba. De är inte bara en centrallinje i vårt spel, utan även några av de spelarna som faktiskt visat förmåga att kunna vara bland de bästa på sin position i ligan när allting klaffar. Vågar man hoppas på speltid från någon av dessa tre i Februari? Det känns inte så just nu.

2. Andreas Pereira
Är involverad i så när som varje match. Mestadels som startspelare, men nästa alltid inbytt när han är på bänken. Även om truppen är skadeskjuten, råder det inga tvivel om att han har Solskjaers förtroende. Jag pendlar lite i mina omdömen om vår unge belgar-brassen. Han är taktiskt skolad och går inte bort sig, men och andra sidan bidras det för lite i offensiven för att han ska kunna rättfärdiga sin plats just nu. För mig är han lite av en Tom Cleverley. Högst habil på det mesta, men utan spets. Cleverley har spelat ganska regelbundet i såväl Wigan, Watford, Aston Villa som Everton. Det är nog helt rätt nivå för honom. Min känsla är att Pereira ska vara på den nivån också snarare än för ett lag som söker sina forna stormaktstider. Han känns som en truppspelare som bör få betydligt mindre speltid nu efter Bruno Fernandes ankomst.

1. Häxjakten
Tycka vad man vill om Ed Woodwards ledarskap för Manchester United och rimlig kritik har vädrats genom åren. För egen del tycker jag debatten ofta är onyanserad och att han fått väldigt dålig avkastning på de tränare han har backat med spelarinvesteringar sen Sir Alex Fergusons uttåg. Men oavsett vad man tycker om honom, eller den ägarregime han representerar, är det helt oacceptabelt att våra egna fans går till attack och vandaliserar hans privata bostad. Det känns som något man läser om från klubbar på Balkanhalvön eller i Turkiet och är helt ovärdigt en klubb som vår. Jag hoppas de hittas, ställs inför rätta och inte får besöka vår hemmaborg igen. För det inte så man beter sig som supporter till vårt lag eller något annat..

Du har väl inte missat att vi nu även finns på Twitter? Gå in och följ för de senaste nyheterna och ryktena kring klubben. Kontot hittar du på: @MUFCSvenskaFans

Gustav Kulle2020-01-31 14:34:07
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham