Hoist the Blue Flag 10/7

Ligalag eller Cuplag- Patrik Hagström

Många gånger i den europeiska klubbfotbollen talar man om lagbyggen som, historiskt sett eller inom ett antal år, inte når upp till den jämnhet som krävs för att vara ett riktigt etablerat storlag. De har visserligen bra spelare på nästan alla positioner, men av olika anledningar vinner man sällan ligan. I cuperna är de ofta framgångsrika, där det viktigaste inte nödvändigtvis är att vinna, utan att undvika förlust. Dessa lag brukar kanske lite orättvist kallas ”cuplag”.

I England finns till exempel Tottenham, Newcastle och West Bromwich som typiska cuplag historiskt sett. De har alla relativt många cupvinster och inte särskilt många ligavinster. Tottenham och Newcastle har ändå kunnat locka till sig många stjärnspelare genom åren, men har ändå inte riktigt fått till det de senaste decennierna i ligaspelet. Andra europeiska ligor har också dessa typiska cuplag, som Marseille, Roma och Athletic Bilbao. Lag som ofta är fysiskt starka och svårslagna, eller har några individuellt skickliga spelare som blixtrar till.

Sedan har vi Chelsea, som ändå får sägas vara ett cuplag om man tittar historiskt. Även om några ligatitlar har tagits på senare år är Chelsea mer av ett cuplag också i dagsläget. Framförallt FA-cupen har varit lite av Chelseas specialitet. Trots Chelseas dominans i cuperna finns det dock ingen tvekan om att det är Manchester United som är nummer ett i ligaspelet. Det är alltid lite svårt att erkänna det, men man kan ändå påstå att Chelsea kan lära sig av Manchester United i vissa avseenden. Jag nämnde det i förra inlägget att ett mer långsiktigt tänk är givetvis vad Chelsea behöver. Lätt att säga, men kanske svårare att genomföra? United är där de är efter flera decennier av stabilitet och långsiktighet. Fotbollen är helt annorlunda idag jämfört med när Sir Alex Ferguson klev in som tränare för United. Det går helt enkelt inte för en storklubb att ha några mellanår med titeltorka i dagens fotboll.

Däremot måste det finnas ett mellanting, lagom är ju alltid bäst. Någonstans mellan Chelseas ofattbara dragning till kaos och Uniteds mycket långsiktiga tänk, där kan Chelsea sikta. Chelsea är på god väg redan nu, om man ser till den vinnarkultur som har bildats. Europa League var viktig framförallt för de yngre spelarna att vinna, så att denna vinnarmentalitet kan föras vidare och behållas inom klubben.  

---

Marco Van Ginkel blev alltså Chelseas andra värvning denna sommar. Sägs vara en mycket ”allround”-skicklig spelare som jämförs med Lampard och Gerrard. Jag hoppas han används och inte bara blir utlånad som många andra spelare har blivit de senare åren. Och vad händer med en sån som Josh McEachran efter den här värvningen? Jag börjar tappa tron på att han och andra före detta akademispelare verkligen kommer få chansen när Chelsea fortsätter värva. Van Ginkel är säkert en kompetent fotbollsspelare. Han spelar också i en position som Chelsea var i behov av förstärkning, men det jag menar är att McEachran med flera självklart inte får glömmas bort hursomhelst. Det är ju trots allt lite speciellt att gå från akademin till A-laget när så få spelare gör det i Chelsea.      

Patrik Haglundloven@chelseasweden.com2013-07-10 23:41:17
Author

Fler artiklar om Chelsea