Hur går det nästa säsong? Tankar och reflektioner, del 2

Southampton slutade på en 15de plats denna säsongen. I början såg det väldigt bra ut, Saints ledde till och med tabellen under en väldigt kort period men under andra delen av säsongen blev det få vinster och många förluster. Det är därför lätt att dra slutsatsen att Saints kommer vara sämre nästa säsong. Detta är något jag vill undersöka. 

Under de första 19 matcherna tog Saints 29 poäng och under de 19 sista matcherna tog Saints 14 poäng. Däremot så var Saints expected points ungefär samma under båda dessa tidpunkter, ungefär 22 poäng. Expected points är inte ett perfekt mått på prestation men enligt mig är det ändå ett ganska bra mått och enligt måttet var Saints ungefär lika bra under de båda halvorna av säsongen. 

Saints hade som sagt ungefär 44 poäng i expected points och tog 43 poäng. Så laget varken underpresterade eller överpresterade jämfört med prestation. Men något som oroar mig är att nykomlingarna ser starka ut samt att många Premier League lag kommer förstärka sina trupper. Southampton värvar sällan för mycket pengar och det är långt ifrån ovanligt att vi säljer några av våra bästa spelare. Medan konkurrenternas trupper blir bättre finns det risk att vår trupp blir sämre vilket minskar vår chans att sluta högre än på en 15de plats. 

Men det finns vissa positiva saker också. Jag tror att Saints taktik har passat dåligt under det tajta spelschemat. Presspel kräver att spelarna orkar springa och när spelschemat är tajt så blir det svårare att orka varje match. Detta kan vara en av orsakerna till att vi haft så många skador. Och skulle vi ha färre skador nästa säsong så skulle det också kunna leda till en bättre placering. Och slutligen hoppas jag att många av våra unga spelare kommer kunna ta ytterligare steg i sin utveckling. Salisu och Diallo kommer ha haft en säsong i sig och bör kunna vara ännu bättre. Och Tella kanske även han kan ta ytterligare steg, han är en spännande spelare. 

Även om det är roligt att se sina spelare i mästerskap är jag ändå ganska glad att så få kommer vara med i EM. Det innebär att många spelare kommer vara utvilade och tillbaka i tid till försäsongen vilket ger Ralph mycket tid att jobba med taktik. På grund av det tajta spelschemat tror jag att Ralph hade mindre tid än han velat att jobba med taktik så min förhoppning är att han kommer kunna få till ett ännu bättre spel till nästa säsong. Jag hoppas bara att truppen kommer vara bra också.

David Öhrström2021-06-07 15:18:31
Author

Fler artiklar om Southampton