Emirates Stadium, 2021-08-22 17:30

Arsenal - Chelsea

Inför: Arsenal – Chelsea
Alonso och Chalobah, två av målskyttarna senast mot Crystal Palace

Inför: Arsenal – Chelsea

Premier Leagues andra omgång stundar, och för Chelseas del väntar ytterligare ett Londonderby. Denna gång är det ett sargat Arsenal som står för motståndet

Den engelska högsta-divisionen startade redan på fredagskvällen den 13e augusti, och för Arsenals del var det verkligen fredagen den 13e. Den historiska nykomlingen Brentford skickade en rejäl kalldusch över Mikel Artetas mannar, och inledde premiären med en 2-0-seger. Och inte blir motståndet direkt lättare, när man nu tar sig an ett Chelsea - som går som tåget. Trots att det bara är uppstartsfasen av ligan, kan denna match lägga ribban för vad som komma skall, för bägge klubbarna.

Arsenal
Ligan började som bekant inget vidare för Gunners, som fortsatt är en klubb det stormar kring rejält. Klubben befinner sig fortsatt i en ond cirkel där man inte presterar på planen vilket skapar medelmåttiga ligaplaceringar, vilket inte genererar de intäkter som krävs för att fortsätta vara en toppklubb i England. Det syns inte minst i sommarens transferfönster, som var allt annat än extraordinärt för Chelseas grannar från norra London. De enda utropstecknen var den relativt dyrköpte mittbacken Ben White, från Brighton, och att man köpte loss Martin Ödegaard från Real Madrid. Under gårdagskvällen presenterade man även Aaron Ramsdale från Sheffield United, som troligtvis kommer ta platsen mellan stolparna istället för Bernd Leno.

Laget har svårt att hantera hög press, och blir bolltittande och smått passningssvaga under stress, vilket syntes senast mot ett taggat Brentford. Detta är något man kommer tvingas tackla återigen mot Chelsea, när man ska försöka ta första poängen och inleda ligaspelet på allvar. Men med publiken på Emirates i ryggen för första gången på väldigt länge, torde Gunners agera på ett annat sätt och spela för klubbmärket, vilket inte syntes mot Brentford.

Det ska dock nämnas att Arsenal är en av få klubbar som gått triumferande efter att ha mött Tuchels Chelsea, detta då man vann på Stamford Bridge i ligan den 12 maj, tidigare i år. Det bör även tilläggas att man faktiskt tog dubbeln mot Chelsea föregående säsong, vilket inte hänt sedan säsongen 2003/04 – då Wenger och Ranieri stod i tränarbåsen på Highbury.

Chelsea
För Chelsea som klubb har sommaren handlat mycket om att göra sig av med spelare som endast ansågs förbli utfyllnad i truppen, och därmed även finansiera köpet av en etablerad anfallare. Sagt och gjort, Lukaku skrev på efter mycket om och men, och sägs vara spelklar redan till denna match. Under fredagens presskonferens nämnde Thomas Tuchel att Romelu Lukaku tränat riktigt bra, och kan tänkas göra sin andra ”debut” för klubben, mot Arsenal. Nog vore det intressant att se både Werner och Lukaku på topp, vilket nog inte heller är en omöjlighet sett till Werners förmåga att operera bredvid en klassisk nia.

Laget inledde säsongen med att bekvämt avfärda Crystal Palace hemma, med 3-0. Målskyttar då var Alonso och Pulisic, innan Chalobah inför publikens stormande ovationer skickade in sitt första mål för Chelsea. Just Chalobah är för tillfället det starkaste utropstecknet i den kungsblå truppen, då den 22-årige Sierra Leone-födde försvarsspelaren tagit ett enormt kliv framåt under sommaren. Återstår att se om Chalobah får göra ytterligare en start, Tuchel har uttryckt att Chalobah kommer ha en viktig roll under säsongen, men frågan är om inte en rutinerad mittback föredras mot lag som Arsenal. Thiago Silva att göra säsongsdebut? – mycket möjligt. Marcos Alonso gjorde en riktigt fin match senast mot Crystal Palace, och är oerhört nyttig på fasta situationer. Samtidigt finns en löpstark Chilwell tillgänglig, som mycket väl kan ta platsen som wingback på vänsterflanken. Lyxproblem för Tuchel, minst sagt.

Skador och avstängningar

För Chelseas del, som det går att läsa här, är Pulisic utesluten från spel då han testats positivt för covid. Däremot är Kanté och Ziyech på god väg tillbaka från skada, och testas sent – där den förstnämnda är oerhört viktig med sin arbetskapacitet, och den senare var i riktigt fint slag innan han blev skadad.

För Arsenal ser listan över indisponibla spelare tråkigare ut, under matchen mot Brentford saknades inte mindre än Aubameyang, Lacazette, Nketiah och Partey. Bukayo Saka lär starta mot Chelsea, då han besitter den snabbhet som behövs mot de kungsblås backlinje, och byttes in tidigt i andra halvlek mot Brentford. Aubameyang testas sent, och Arteta visste på presskonferensen under fredagen inte själv, huruvida den gabonesiske anfallaren kommer vara spelklar. Lacazette däremot har inte tränat ordentligt, och sägs vara utesluten, precis som tidigare nämnda skadade spelare.

Nyckelpunkter och kuriosa

  • Chelsea, som under Tuchel spelat med mycket hög press för att återvinna boll högt upp i banan, kommer använda den nyckeln för att tidigt låsa upp Arsenals försvar. Å andra sidan tänder lagen alltid till när det är dags för dessa möten, och Arteta har tveklöst bra koll på hur Tuchel arbetar. Återstår att se om tysken eller spanjoren vinner den taktiska kampen
  • Detta är den 204e tävlingsmatchen lagen emellan, sedan dessa lag blev högsta-divisionens första Londonderby, redan 1907
  • Detta är första gången sedan 1989 som Chelsea inleder ligan med två Londonderbyn. Laget har nu vunnit de fyra senaste derbyna på bortaplan – senast man vann fem raka derbyn på bortaplan, fullbordades i januari 2006
Förväntad matchbild

Tuchel tycks vara lika rivig mot de mindre lagen som mot de allra största. Arsenal kommer få arbeta hårt för att få behålla bollen, samtidigt som Chelsea är duktiga på att stänga ner kontringar. Om N’Golo Kanté kan starta och äga mittfältet som han brukar, samtidigt som Lukaku får göra en laddad debut i ett London-derby – då kan detta bli en jobbig afton för Arsenal.

Speltips: Chelsea stänger igen, 2-0

Möjlig startelva (3-4-3) Mendy; Christensen, Silva, Rudiger; James, Jorginho, Kanté, Alonso; Mount, Lukaku, Werner

Avspark: söndag 22/8 kl. 17:30
Sänds av: Viasat

 

Emanuel Ålund 2021-08-21 11:30:00
Author

Fler artiklar om Chelsea