Villa Park, 2022-01-15 18:30

Aston Villa - Manchester U

Inför: Aston Villa - Manchester United
Manchester United möter Aston Villa för andra gången på sex dagar.

Inför: Aston Villa - Manchester United

I början av veckan möttes de i FA-cupen och imorgon ställs de mot varandra i Premier League. Manchester United reser till Birmingham och Villa Park, där hemmalaget Aston Villa återigen står för motståndet. Trots en United-vinst senast var Villa laget som glänste, och känslan säger således att båda lagen får chans till revansch imorgon.

Manchester United:
Uniteds spel har sett riktigt trögt ut den senaste tiden. Tajmingen, intensiteten och motivationen har helt klart saknats samtidigt som många spelare stått för oroväckande låga prestationer. Ralf Rangnick har sannerligen inte fått pli på laget än med sina taktiska inslag - något som kanske kommer ta längre tid än många ivriga United-fans initialt hoppades på. Det ska även sägas att vår interim-tränares uppgift inte direkt blivit lättare av att majoriteten av spelartruppen underpresterar grovt för tillfället.

Manchester United kommer senast från en svettig 1-0 seger mot just morgondagens motståndare Aston Villa. Trots att resultatet gick vägen var spelet absolut inget att skryta med. United såg darriga ut och bjöd bortalaget på alldeles för mycket. Villa var det bättre laget och fick till och med en kvittering bortdömt av VAR. Noterbart var även Marcus Rashfords fortsatta formdipp, ett piggt inhopp av vår United-svensk Anthony Elanga samt ännu en toppmatch av Scott McTominay.

När det gäller truppstatusen i Manchester United-lägret inför morgondagens möte hoppas Ralf Rangnick få tillbaka Harry Maguire, Jadon Sancho och Cristiano Ronaldo. Dessvärre är den formtoppade Scott McTominay avstängd, tillika förra säsongens succéman Luke Shaw. Brassen Alex Telles förväntas således få chansen från start på vänsterbacksplatsen igen.

Min startelva (4-2-2-2): de Gea - Dalot, Varane, Lindelöf, Telles - Fred, van de Beek - Greenwood, Fernandes - Ronaldo, Cavani

Motivering:
Om inte van de Beek får chansen från start imorgon, när ska han då få den? Scott McTominay är som sagt avstängd, och jag ser det som en perfekt möjlighet för Donny att visa varför han borde få mer speltid. Rangnick har även uttryckt att han vill behålla holländaren i klubben, så varför inte starta honom nu?

I övrigt bör Rashford börja på bänken med tanke på hans svaga form, samtidigt som jag gärna ser både Ronaldo och Cavani tillsammans uppe på topp. Är Dalot redo för att starta går han före Wan-Bissaka alla dagar i veckan för mig, samtidigt som jag hellre ser Varane-Vigge som mittbackspar än Varane-Maguire.

Aston Villa:
Trots en stark insats på Old Trafford i måndags åkte Aston Villa ändå ut ur FA-cupen. Spelet under nya tränaren Steven Gerrard har sett bra ut, och det är tydligt att Villa fått en boost av tränarbytet. Under den senaste veckan har Gerrard dessutom kunnat locka både Philippe Coutinho och Lucas Digne till klubben. Två starka namn som båda borde gå rätt in i startelvan, där framförallt den förstnämnda brassen är en enorm förstärkning. Enligt Gerrard ska Coutinho, som alltså bytt Barcelona mot Birmingham, dock inte vara riktigt ”match fit” ännu.

Den kvicke yttern Leon Bailey är fortsatt skadad, tillika den zimbabwiska mittfältaren Marvelous Nakamba. Utöver detta är även mittfältskuggen John McGinn avstängd, vilket kommer bli ett stort tapp för Birmingham-klubben.

Trolig startelva (4-3-3): Martínez - Cash, Konsa, Mings, Digne - Sanson, Luiz, Ramsey - Watkins, Ings, Buendía

Tre snackisar inför matchen:

1. Båda lagen får chans till revansch

I måndags vann United men presterade dåligt, medans Villa förlorade men presterade bra. När lagen nu återigen ställs emot varandra är känslan att båda lagen har chans till revansch. Aston Villa håller fortfarande till i den nedre halvan av Premier League, trots förbättrade prestationer under nya tränaren Steven Gerrard. Manchester United har å andra sidan tappat greppet i kampen om fjärdeplatsen, och vinner man inte imorgon känns plötsligt vägen dit ännu längre.

Aston Villas nyförvärv adderar såklart en spänning till lördagskvällen på Villa Park, där hemmalaget egentligen bara har allt att vinna. United däremot har bara allt att förlora, där allt annat än tre poäng kommer ses som ett steg bakåt.

2. Marcus Rashford
Som många både noterat och påpekat är Marcus Rashford totalt under isen för tillfället. Han ser loj ut, och får det verkligen inte att stämma där ute på planen. Beslutsfattningen känns ansträngd, touchen känns inte lika naturlig och självförtroendet upplevs vara på botten. Det är lätt att såga och fördöma honom totalt, men vi måste även ha hans tuffa 2021 i åtanke. En förlorad Europa League-final och en förlorad EM-final, en missad straff och en enorm hatstorm, en dålig form och en säsong präglad av skador. Det har även spekulerats om att han haft det tufft i sitt privatliv, något som är svårt att veta utifrån. Hur som helst har de senaste månaderna verkligen inte varit lätta för Rashford.

Jag skulle därför gärna se att han börjar på bänken imorgon, för att istället kunna satsa mer på ett piggt inhopp. Han behöver definitivt hitta formen igen, men jag tror inte det är rätt att bara slänga in han i startelvan i nuläget. Med detta sagt bör vi självklart förvänta oss att han ger allt för klubben och lämnar det jobbiga åt sidan när han väl spelar. Gör han inte det blir det svårmotiverat att ge honom speltid. Men just nu tror jag bara han behöver lite tid.

3. Rangnick vs Gerrard - matchen i matchen
När de båda lagen nu möts igen, inom loppet av bara några dagar, blir det också en tydlig taktisk duell mellan lagens tränare. Att kunna justera det som var dåligt och samtidigt korrigera olika taktiska bitar för att vara ännu mer förberedd, blir här ännu mer påtagligt när man precis mötts. Lagen kan nog varandra utan och innan nu, men vem vinner den taktiska matchen?

Här måste jag såklart hålla Ralf Rangnick högre. Hans erfarenhet och taktiska kompetens upplever jag som mycket mer tillförlitlig och djupare än Steven Gerrards. Liverpool-ikonen känns fortfarande ny i kostymen, men har självklart erfarenheten från spelarperspektivet - något som Rangnick saknar. Hursomhelst blir det mycket intressant att se om Ralf Rangnick har något taktiskt ess i rockärmen inför morgondagens möte på Villa Park.

Tips: 1-1 (Watkins, Ronaldo)

Arena, datum och matchstart: Villa Park, lördag 14/1, kl 18:30
Turnering: Premier League - omgång 22
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-01-14 18:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham