2021-11-02 21:00

Atalanta - Manchester U

Inför: Atalanta – Manchester United
Manchester United åker till Bergamo och går för tre nya poäng i Champions League.

Inför: Atalanta – Manchester United

Det går knappt att skriva inför en Manchester United-match utan att det är mer eller mindre kris. Nu avvärjdes den en smula tack vare vinsten mot Tottenham men för att den inte ska blomma upp i full kraft igen krävs ett resultat mot Atalanta. Det är fjärde rundan i Champions League som väntar och United åker till Italien för att ge sig själva ett fint utgångsläge inför avslutningen.

Manchester United:

Efter en vecka som varit… låt oss säga tung – så överdriver vi inte det minsta i alla fall – åkte Manchester United till London för att studsa tillbaka, visa vad klubben är gjord av, att resultatet mot Liverpool inte var okej och några fler floskler. Men vad ska de säga, det var ett resultat som inte var okej, det gällde att studsa tillbaka och visa att det finns något i klubben och gruppen som gör att man inte bara lägger sig efter ett sådant resultat.
Och en reaktion fick vi se, visserligen mot ett Tottenham som för tillfället inte gör många glada och som under dagen när jag skriver detta kickade Nuno Espirito Santo. Så 3-0 ser så klart väldigt fint ut, men låt oss inte sväva iväg – vilket ni så klart inte gör.
Men en reaktion blev det och något annat hade inte varit möjligt om det ska finnas någon vidare tro på det som görs.

Det går att ge Ole Gunnar Solskjaer en hel del kritik för olika saker – även om jag tycker att viss kritik ibland inte är helt rättvis – men då ska man också berömma när han fått något att falla väl ut. På första träningspasset efter matchen mot Liverpool gjorde han klart att det skulle bli tre mittbackar och ett anfallspar med Ronaldo och Cavani från start. Som sagt, Tottenham gjorde inte någon vidare match men det går inte heller att ha så mycket synpunkter på de val Ole Gunnar gjorde när han plockar med sig detta resultat och förändringarna visar sig bli avgörande.

Nu är det CL och det får inte bli en ny plump i protokollet. Förlusten borta mot Young Boys har följts av vändningar hemma Villarreal och Atalanta. Suttit hårt åt har vinsterna minst sagt gjort, så här gäller det att sätta matchplanen precis som mot Spurs och inte ge bort något. En vinst här och det ser väldigt lovande ut, förlust och det kommer pratas om Europa League till våren.

Paul Pogba är tillgänglig i Champions League men missar de kommande matcherna i ligan efter det röda kortet förra helgen, ett avbräck är istället att Victor Lindelöf inte kommer till spel på grund av en skada han ådragit sig på träning. Annars är det en mer eller mindre frisk trupp Solskjaer har att välja ifrån. Martial och Telles har inte funnits på bänken sista matcherna men båda finns med på flyget till Italien. Så det finns helt enkelt inte så mycket att klaga på när det kommer till att välja spelsystem och spelare just nu.

Min startelva (3-4-1-2): De Gea – Maguire, Varane, Shaw – Wan-Bissaka, McTominay, Fred, Telles – Fernandes – Ronaldo, Rashford

Motivering:

Som ni ser har jag gått på i stora drag samma elva som startade mot Tottenham. Oavsett hur och vilka som startat de senaste matcherna kan det inte sägas ha fungerat, det tror jag vi alla kan vara överens om. Så när det nu faktiskt fungerade så bra, och det är en ny bortamatch där det så klart är viktigt att vinna men också grymt viktigt att inte förlora ser jag inte så stor anledning till att förändra allt för mycket.
Visst man kan kika mot matchen på lördag mot Manchester City och fundera kring hur man håller spelare så fräscha som möjligt och får ut det mesta av truppen. Men jag skulle säga att Manchester United inte riktigt har den lyxen att kunna rotera på det sättet just nu. Alltså truppen är ju bred och bra nog för att det ska gå, men med de resultat man har i ryggen går det inte att så att säga ”rotera bort” något.

Ska man ändå prata om fräscha spelare kan man ju ifrågasätta om Varane ska spela tre matcher på en vecka när han precis är tillbaka från skada. Jag säger att han ska det, han behövs. Och Lindelöf försvinner ju så backlinjen har jag ändrat om lite i, jag var i valet och kvalet att bara ersätta svensken rakt av med Bailly men landade istället i att flytta in Shaw – som gjort det bra i den positionen tidigare – och slänga in Telles på kanten. För mycket ändringar, ja kanske men samtidigt litar jag inte fullt ut på Bailly.
Paul Pogba då som ändå inte kan spela i ligan, han borde väl starta nu? Det kan man absolut tycka, men utifrån att jag gärna ser Ole Gunnar behålla 3-5-2 (5-3-2 om man så vill) även denna match vet jag inte vart han ska få plats. För mig är det då Pogba eller Fernandes och då ser jag Fernandes som betydligt mer konsekvent i sina prestationer så det valet blir lätt för mig.
Sen har vi en position och spelare jag inte känner mig helt nöjd över att placera på bänken. Edinson Cavani. Briljant mot Tottenham både i presspelet och i sitt sätt att röra sig i offensivt straffområde, att jag inte skriver in hans namn i startelvan smärtar en aning. Men här går jag då kanske lite emot det jag just argumenterat för, han har under sin tid i United visat att det inte riktigt funkar att spela match efter match och samtidigt hålla sig hel. Då sätter jag in Rashford där som visat gryende form – framför allt målform – sedan han kom tillbaka så får Edinson komma in med en halvtimme kvar om det behövs.

Några andra frågetecken, nja jag ser nog detta som en stark elva. Man kan alltid ha synpunkter på individuella spelare men utifrån läget vi är i och det vi fick se mot Tottenham känner jag mig relativt trygg så här.

Atalanta:

Det var bara någon vecka sedan vi mötte Atalanta senast och allt för mycket har inte hunnit hända sedan dess. De har dock spelat tre matcher i ligan, först oavgjort mot Udinese, sedan 3-1-seger mot Sampdoria och i helgen kryssade man mot Lazio. Det har redan blivit en del poäng upp till toppen i Serie A, men man ligger på en fin femteplats på samma poäng som fjärdeplacerade Roma.

I Champions League började man med att kryssa mot Villarreal i Spanien innan man vann hemma mot Young Boys. Senast har vi ju koll på hur det gick, italienarna kom till England och gjorde två mål och såg ut att skjuta Manchester United till fullskalig kris redan då. Men så vaknade engelsmännen och vände på steken i andra halvlek. Detta gör att Atalanta gick från förstaplatsen i gruppen till tredjeplatsen. Ni fattar, det är jämnt som bara den i grupp F. Men med både United och Villarreal på hemmaplan finns all anledning för Bergamo-laget att kliva in i andra delen av gruppspelet med tillförsikt och raka ryggar.

Det som dock försvårar för tränare Gian Piero Gasperini är skadeläget. Berat Djimsiti, Robin Gosens och Hans Hateboer är sedan tidigare borta. Matteo Pessina har också dragit på sig en skada och lär missa matchen, och kaptenen Rafael Toloi likaså.
Lite goda nyheter är i alla fall att Merih Demiral som tvingades gå ut efter att ha gjort mål mot United var tillbaka i helgen och är spelklar.

Trolig startelva (3-4-2-1): Musso – Lovato, Demiral, de Roon – Zappacosta, Koopmeiners, Freuler, Maehle – Ilicic, Pasalic - Zapata

Tre snackisar inför matchen:

1. Ska vi byta spelsystem nu?
Alltså ska vi behålla det spelsystem som användes mot Tottenham eller ska vi direkt gå tillbaka till det som tidigare använts. Jag vet att detta 3-5-2 inte är helt nytt, Ole Gunnar har använt det tidigare också – med lite blandat resultat får man väl säga. Kanske att Raphael Varane var en pusselbit som gör att detta faktiskt kan fungera mycket bättre nu, tillsammans med att Wan-Bissaka och Shaw tagit kliv i sin utveckling och visat prov på fina offensiva intentioner.
Att spela med wingbacks ställer så klart stora krav på dessa spelar och även om ytterbackarna visar att de kan göra saker framåt är det ändå i grunden ytterbackar och laget kommer naturligt få en tydligare defensiv balans.
Framåt behöver det inte alls vara fel att spela med två mer renodlade forwards, det har ju inte undgått någon att Ronaldo inte är den som lägger när världens största jobb i presspelet. Samtidigt är de aktioner han gör och de mål han bidrar med så viktiga och med sådan kvalitet att det blir svårt att inte spela honom. Så att då sätta en spelare – som Cavani mot Spurs – vid hans sida kan kanske göra stor skillnad.
Med tanke på resultatraden på sista tiden och alla de insläppta målen ser jag det som en smart väg att gå just nu, stabilisera och använd farten och direktheten framåt. Speciellt när man kikar på att det är Atalanta och Manchester City som står för motståndet de kommande två matcherna.
Om detta ska fortsätta även efter det är jag kanske inte lika övertygad om, men för tillfället kan det få vara så för min del.

2. Offensiv slagkraft eller överflödets förbannelse
Detta blir ju egentligen en förlängning på föregående punkt, med ett 3-5-2 försvinner någon plats i startelvan för offensiva spelare. Och offensiva spelare är ju inte direkt en bristvara i dagens Manchester United. Oavsett om vi spelar som mot Spurs eller som vi gjort tidigare finns det plats för tre eller fyra spelare som har en tydligt offensiv läggning. Två av dessa fyra positioner lägger Bruno Fernandes och Cristiano Ronaldo beslag på. Så då finns det en eller två platser kvar att slåss om. Kanske en till beroende på vart man vill placera Pogba.
Sancho, Rashford, Greenwood och Cavani slåss alla om dessa platser. Sen finns Lingard där och är väl egentligen förtjänt av lite mer speltid. Sa någon Donny van de Beek? Just ja, Anthony Martial och Juan Mata finns också. Amad och Elanga…
Ja ni ser, det finns en offensiv slagkraft här som är enorm, men är det enbart positivt eller finns det en överflödets förbannelse att prata om?
Med Ronaldo och Bruno givna behöver kanske de andra platserna anpassas och kompensera för deras sätt att spela och då blir en spelare som Cavani viktig. Han bidrar med ett presspel United gärna vill ha men kanske inte får av spelare som Rashford, Sancho och Greenwood. Så hur gör man då för att få in de unga engelsmännen? Bra fråga, jag har inget svar.
Det behövs många spelare för att kunna hålla och utmana hela vägen i flera turneringar, men samtidigt blir speltiden för dessa yngre förmågor betydligt mer begränsad när de rutinerade ”gubbarna” ska spela.
Flera av de jag räknade upp kommer försvinna efter denna säsong, kanske någon redan i januari, men han har ett pussel att lägga Ole Gunnar för att få ut det bästa av dessa spelare som besitter en sån höjd och inte bara se dem bli kallare och kallare på bänkar runt om i Europa.

3. Vi får inte förlora
En seger mot Atalanta är oerhört viktig, som jag tidigare nämnt är det ett getingbo i grupp F för tillfället och allt annat än seger gör utgångsläget väldigt mycket tuffare. Speciellt eftersom det ska resas till Spanien så småningom också. Men även om en seger är viktig för utgången i gruppen – och för Ole Gunnars framtid i Manchester – går det inte att förlora denna match.
Förra säsongen satte vi oss i ett fint utgångsläge men lyckades schabbla bort avancemanget, och skulle vi förlora här har vi satt oss i ett grymt mycket jobbigare utgångsläge. Det är visserligen inte PSG och Leipzig kvar att möta, men det betyder ju som vi sett tidigare inte att man för den sakens skull åker och tar tre poäng.
För utgången av gruppspelet i Champions League får det inte bli förlust, och för trovärdigheten av att studsa tillbaka får det inte bli förlust. Det håller inte att varannan eller var tredje match prata om att studsa tillbaka och att resultatet inte är bra nog. Nu var det under all kritik när det kulminerade mot Liverpool och då måste en rad av matcher utan förlust där de allra flesta är vinster börja skrivas in.
Det pratades om tre matcher för Ole Gunnar att visa att han ska behålla jobbet efter förra helgen, en match har han manövrerat sig förbi och nu är det två kvar att fortsätta på samma spår. Vi vill väll alla att det ska gå bra för United, och jag ser fortsatt gärna att det gör det med Solskjaer vid tränarbänken – och spelarna spelar fortsatt för norrmannen utifrån vad jag kan bedöma – men även jag ser ju att det behöver komma resultat nu för att han för det första ska vara kvar och för det andra att Uniteds säsong inte ska rinna ut i sanden redan innan vi kommit till december.


Tips: 1-1 (Greenwood)


Arena, datum och matchstart: Gewiss Stadium – 2/11, 21.00
Turnering: Champions League – gruppspel, omgång 4
Stream: C More


GGMU

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2021-11-01 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham