Inför: Brentford – Manchester United
Kan United ge oss en fin påskpresent?

Inför: Brentford – Manchester United

Påskhelgen innebär inte enbart påskägg och påskmust men även att Premier League och United återvänder. En sen avspark i västra London mot Brentford blir det på lördagskvällen när United går in i slutskedet av säsongen.

Manchester United
Efter två veckor av njutande under landslagsuppehållet går United in i sista skedet av säsongen. Den euforiska vinsten mot Liverpool med Amad Diallos sena avgörande såg till att hålla säsongen levande och skickade United till Wembley för att möta Coventry City i semifinal. Behöver ni påminnas om tankarna efter kvartsfinalen kan ni läsa om det här. Dramatik var det även när United mötte Brentford tidigare under säsongen. Scott McTominay hoppade in 87:e minuten, kvitterade i 93:e och avgjorde i 97:e.

Flera Unitedspelare var i väg med sina landslag. Landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf spelade sina första matcher under Jon Dahl Tomasson mot Portugal och Albanien. Men ögonen var riktade på Kobbie Mainoo som blev uttagen till Englands landslag och gjorde sin debut. Han blev utsedd som matchens spelare i 2-2 krysset mot Belgien hemma på Wembley. Det är svårt att begripa ibland han är bara 18 men spelar som en 28-åring.

Tio matcher är kvar av säsongen och United befinner sig på sjätte plats. Tottenham (5:a) och Aston Villa (4:a) ligger före med respektive sex och nio poäng. Engelska ligans koefficient kommer högst troligast att höjas eftersom alla engelska lag tog sig vidare till kvartsfinaler i de europeiska turneringar. Detta innebär att en femteplats garanterar Champions League-spel nästa säsong. Så det finns fortfarande mycket för United att spela om förutom FA-cupen vid horisonten.

Matchvinnaren Diallo kommer missa matchen efter han plockade upp sitt andra gula när han höjde sin tröja mot skyarna framför Stretford End. Luke Shaw, Anthony Martial och Tyrell Malacia är alla ute. Harry Maguire, Lisandro Martinez, Johnny Evans och Casemiro kanske alla tre finns med på bänken för United.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf, Dalot – Mainoo, McTominay – Garnacho, Fernandes, Rashford – Højlund

Motivering:
Detta är i princip samma startelva som mot Liverpool fast Lindelöf kliver in för Evans som är skadad och det bör väl vara den bästa möjliga med de spelare som är tillgängliga för stunden. Den första halvtimmen mot Liverpool var Uniteds bästa spelmässigt denna säsong där man tvingade ner deras försvar med snabbt spel genom mittfältet. Det som jag hade ändrat på om alla var friska var att få in Martinez för Lindelöf på mittbackspositionen för att försöka kontrollera Toney mer. Argentinarens spelsinne och aggressivitet hade behövts mot engelsmannen som kan göra mål på alla möjliga sätt. Men jag ser hellre att man väntar tills han är hundraprocentig och bortom risk för ett tillbakaslag. Amad hade kanske kunnat få chansen om han inte var avstängd.

Brentford
Thomas Franks Brentford har haft en jobbig säsong. Den största anledningen till detta har varit den åtta månaders långa avstängningen på Ivan Toney som kom tillbaka i januari. Bryan Mbuemo som tog över ansvaret på anfallsfronten åkte på en ankelskada i december och har alldeles nyss återvänt till matchtruppen. Förutom Toney och Mbuemo har det varit skador på nyckelspelare som Rico Henry och Ben Mee. Detta har lett till tunga förluster under ett svajigt spel vilket har gjort att frustationen har ökat. Londonklubben är i en dålig trend med bara en pinne i de senaste fem matcherna. 2-1 förlusten mot Burnley innan landslagsuppehållet var deras elfte bortaförlust denna säsong. Brentford har för stunden fem poäng ner till Nottingham Forest på 18:de platsen som nyss åkte på ett fyrapoängsavdrag efter att ha brutit mot FFP. Det är en nervig stämning hos Londonklubben som vill göra allt för att undvika en nedflyttningsstrid.

Landslagsuppehållet kom i perfekt tajming för Brentford att låta sig själva bryta ner och komma tillbaka starkare. Hemma på Gtech Community Stadium mot United har de fina minnen från förra säsongen när man vann 4-0. Fyra gjorda mål i första halvlek gjorde att Erik ten Hag fick en jobbig start i United med två raka förluster men lyckades vända på trenden. Kan Thomas Frank återskapa en liknande prestation kan det bli avgörande för att säkra ett PL-kontrakt.

På skadefronten har Frank ett glädjande besked då Bryan Mbuemo är tillbaka helt och förväntas att starta. Annars är det en skadelista med Kevin Schade, Ben Mee, Rico Henry, Josh Dasilva och Aaron Hickey som inte kommer till spel. Inlånade Sergio Regulion som var tidigare i United under årets säsong är avstängd efter att tagit på sig ett rött kort mot Burnley.

Trolig startelva (3-5-2): Flekken – Zanka, Collins, Ajer – Roerslev, Janelt, Onyeka, Jensen, Lewis-Potter – Mbeumo, Toney

Tre snackisar inför matchen

1. Lever hoppet om Champions League?
Det finns fortfarande en väldigt liten chans att United kan spela Champions League nästa säsong. Men då krävs det att man i princip går rent säsongen ut. Det som talar i Uniteds fördel är att Tottenham och Aston Villa på pappret har ett svårare spelschema än United. Brentford är en klurig match då det är ett lag som befinner sig i en svår sits för stund som vill göra allt för att undvika bottenstriden. Lika mycket som United kämpar för Champions League så kämpar Brentford för att hålla sig kvar i högsta serien. Erik ten Hag själv har sagt att varje match framöver kommer vara en cupfinal.

Jag bör inte ha någon tro att United löser Champions League. Men optimisten i mig har växt lite sen vinsten mot Liverpool. Gör United bara sitt med att plocka poäng och sen får lite resultat i sin fördel kanske man kan väcka lite liv i topp fyra kampen. Det finns i alla fall en svag puls om Champions League.

2. Stoppa Toney, Stoppa Brentford?
Anfallaren var nyss involverad med det engelska landslaget när han gjorde sitt första mål i sin först start. Under förra säsongen var Toney en av ligans vassaste anfallare som ryktades bort till flera storklubbar, vilket var förståeligt med hans 20 mål på 33 matcher. En övergång hade skett om det inte var för avstängningen. Mbuemo är också ett hot framåt men Brentford blir vassare framåt med engelsmannen på topp. Mycket uppmärksamhet hamnar på just hans målskytte men hans betydelse i uppbyggnadsspelet, luftdueller och förmåga att klara av fysiska försvarare gör honom till en komplett anfallare. Toney är också en av ligans bästa straffskyttar med bara en miss på tolv straffar. I vanliga fall hade vi förväntat oss en duell mellan Toney och Martinez. I stället lär det bli att Varane kommer att ställas mot engelsmannen i flera tillfällen. Jag tror att Uniteds taktik måste vara att minimera Toneys påverkan i matchen för han är en sådan avgörande figur. Här krävs det även att försvaret får uppbackning av mittfältet.

3. Kobbie Mainoo-Mania
Det pågar en Kobbie Mainoo-Mania över hela England för stunden. 18-åringen har varit snackisen under landslagsuppehållet med sin uttagning. I sin första start i landslaget mot Belgien spelade han exakt likadant som han gjort med United. Kontrollerat, modigt och listigt med bollen. Han blev utvald som matchens spelare och det är svårt att säga emot. Det som har varit mest imponerade över Mainoo hittills är hur lugn han är med bollen United i år har förlitat sig på ungdomarna att göra jobbet. Om det inte är Mainoo är det Alejandro Garnacho eller Rasmus Højlund. Utav dessa tre tror jag Mainoo kommer vara mest avgörande när säsongen ska knytas ihop. Han är spelaren som får Uniteds mittfält att fungera för stunden och har tagit över Casemiros betydelse från förra säsongen. Med kändisskapet kommer också ökad press som Mainoo kommer att behöva leva upp till ifall United ska avsluta säsongen på ett positivt sätt.

Tips: 1-2, Toney, Højund, Garnacho
Arena, datum och matchstart: Gtech Community Stadium, 30/3, 21:00
Turnering: Premier League, omgång 29
Stream: Viasat Premium, Viaplay

Vad tror vi inför Brentford? Får United fira påsken på bästa sätt med tre poäng i huvudstaden? 

GGMU

Eric Länje2024-03-29 20:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham