Brentford Community Stadium, 2022-01-19 21:00

Brentford - Manchester U
1 - 3

Inför: Brentford - Manchester United

Inför: Brentford - Manchester United

Äntligen ska matchen mellan hemmalaget Brentford och Manchester United spelas. Den som i december sköts upp till följd av covid-utbrottet i Manchesterlägret. Två formsvaga lag i var sin ringhörna, kan succésvensken Anthony Elanga sätta fart i seglen för den nya tränaren Rangnick?

Manchester United:
Det vill sig inte riktigt för den nya tränaren Ralf Rangnick. Det efter att han lämnat Ryssland för ett av de mest pristigefyllda tränaruppdragen i världen, nämligen som huvudtränaren för Manchester United.

Sedan hans intåg i klubben i slutet av november har effekten inte varit som många hoppats på. Laget ligger på en sjundeplats i Premier League, men det mest oroväckande är väl ändå hur det ser ut på plan. Ett konstant tjat om presspel och hur man vinner boll kan höras i tv-rutorna och nere på träningsanläggningen, men relativt lite i vad som ska göras när bollen väl vinns.

I många stunder ser spelet rent av förvirrat ut. Det är som att intruktionerna är väldigt tydliga men instruktionsboken är skriven på ett annat språk. Det går inte att utvärdera en tränares handlingar efter en så kort tid i klubben, men snart måste det väl ta fart? Eller?

2-2 senast mot Aston Villa i en otroligt märklig match, från en ledning med två bollar till att nyförvärvet i hemmalaget Villa, Coutinho, bidragit till att det sedan blev delad pott på Villa Park. Men återigen var det anmäkningsvärt hur spelet såg ut med boll. Första halvtimmen såg United ut som ett välfungerande topplag, medan resten av matchen bytte skepnad till något jag aldrig vill förknippa min stolthet med i framtiden. Däremot ska vi ge en eloge till Bruno Fernandes som gjorde två mål efter ett ruggit skott i insidan av överliggaren och in i mål.

Faktum är att Manchester United inte vunnit en enda match på andra sidan nyår, det vill säga 2022. Blir det ändring på det nu?

När det gäller truppen inledde laget senast med en 4-3-3 uppställning, där det fanns guldkorn att hämta av systemets potentiella genomslagningskraft. Anthony Elanga gjorde sin första PL-start och förväntas få fötroende igen när Brentford står som motstånd. På mitten är det troligt att den tidigare avstängda Scott McTominay ersätter Nemanja Matic, samt att Fernandes och Fred behåller sina startpositioner. När det kommer till Cristiano Ronaldos vara eller icke vara i startelvan, till följd av hans tidigare skada, berättade Rangnick att han tränat med laget i veckan och förväntar sig att portugisen kan starta på onsdagskvällen. I övrigt är Harry Maguire tillbaka i backlinjen tillsammans med Luke Shaw, som tillsammans med Scott var avstängd senast det begav sig.

Trolig startelva (4-3-3): De Gea - Dalot, Varane, Maguire, Shaw - McTominay, Fred, Fernandes - Elanga, Ronaldo, Greenwood.

Motivering:
Ralf Rangnick älskar fart och press. Det får han i svensken Anthony Elanga, vilket är ruggigt kul att se ur ett svenskt perspektiv. Jag tycker han gör rätt i när han startat Greenwood och Elanga framför en iskall Marcus Rashford. Fernandes har i frågasatts men tystade kritiker i matchen mot Villa. Han förblir en stor spelare i denna klubb, det går icke att undgå. Nu får vi också se det som skulle bli "det gyllene mittbacksparet" Maguire och Varane. Upp till bevis att visa vad skåpet ska stå killar.

Brentford:
Har Manchester United en svajig form är det inget jämfört med Brentford. Laget har en usel resultatrad bakom sig med bara en vinst på sina fem senaste Premier League matcher. Visserligen har man mött både City och Liverpool, men lag som Southampton och Brighton ska man vara bättre mot än 0-2 och 1-4. 

I senaste matchen mot Liverpool förlorade laget med 0-3 på bortaplan med en 3-5-2 uppställd elva. Pontus Jansson förblir stöttepelaren där bak samtidigt som alla undrar när Ivan Toney ska börja hitta den form han en gång hade i The Championship, är PL en för hög nivå här? Jag tror nog det, det ser i alla fall tämligen ut som det.

Hur som helst får en 14 plats i ligan och 10 poäng ner till 18:e placerade Norwich ses som ett väl godkänt resultat för nykomlingen. Laget är vidare i FA-cupen efter vinst mot Port Vale och kan likväl kamma hem en pinne mot ett formsvagt United. Fyra vinster på hemmaplan den här säsongen, ska det komma en femte?

Trolig startelva (3-5-2): Fernandez - Ajer, Jansson, Pinnock - Rasmussen, Janelt, Norgaard, Jensen, Canos - Toney, Mbeumo

Tre snackisar inför matchen:

1. Sytemet 4-3-3
Ralf rangnick vill pressa högt, återerövra bollen och ställa om snabbt längst kanterna. I ett 4-3-3 system ges det goda chanser att göra detta med snabba yttrar i form av Greenwood och Elanga samt Ronaldo på topp. Men det sätter också press på det sittande mittfältet och att få strukturen att sitta ihop. Klarar Manchester-spelarna att hålla ihop som lag över hela plan i ett så direkt och intensivt anfallspel? Jag personligen hoppas på det, men det återstår att se.

2. Ytterbackarna
Den här säsongen har det inte vårats för ytterbackarna i klubben direkt. Shaw har varit skadad och ur form och Wan-Bissaka har nog varit det mest hopplösa till spelare man någonsin sett. Här krävs det en tydlig höjning ifall ett hårt jagande presspel och överlappsattacker ska fungera i Rangnicks nya implementerade spelidé. Shaw är tillbaka och måste steppa upp ett par steg, vi vill såklart se vänsterbacken från hans bästa sida så som ifjol. När det kommer till Wan-Bissaka tror jag att hans tid i klubben är på väg att ta slut. Han håller inte i en av världens största klubbar, där Diogo Dalot får ses som en god vikarie men något fast jobb får han nog inte.

3. Svenskens succé under den nya tränaren
Ingen har ju undkommit att Anthony Elanga presenterat sig på riktigt under den nya tränaren Ralf Rangnick, som gillar det han ser. En fartfylld och snabb spelare som blåser på längst korridoren, vad finns inte att gilla här? Senast mot Aston Villa gör han en riktigt bra match där han likväl kunde stänkt dit ett par bollar, med tanke på vilka lägen han också tog sig till. Visst har han en lång väg att vandra, men under onsdagen kan han göra sin andra start i ligan och visst är det häftigt att vi nu har två svenskar i en av världens största klubbar.


Tips: 0-2 (Scott, Ronaldo)

Arena, datum och matchstart: Brentford Community Stadium, onsdag, kl 21.00
Turnering: Premier League
Stream: Viaplay

Andreas Kristensson@adde7892022-01-19 12:47:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham