American Express Community Stadium, 2022-10-29 16:00

Brighton - Chelsea

Inför Brighton - Chelsea

Inför Brighton - Chelsea

Graham Potter återvänder till Amex Stadium för första gången som motståndartränare då hans nya lag Chelsea gör upp om de tre poängen med hans gamla dito Brighton. Blir det en vinnande återkomst, eller tar De Zerbi sin första seger som manager för ”fiskmåsarna”, eller får de dela på poängen? Svaret får vi på lördagseftermiddagen.

Brighton

Knappt två månader har gått sedan Graham Potter lämnade Brighton & Hove Albion efter tre säsonger i sydkustklubben. Efter tio dagars sökande utnämndes den före detta Shaktar Donetsk-tränaren Roberto De Zerbi till engelsmannens efterträdare. Den 43-årige italienaren, som före den ettåriga sejouren i Ukraina ledde Sassuolo till två raka åttondeplatser i Serie A, har en del intressanta idéer med en anfallsinriktad possession-fotboll som sitt signum. Han har har dock inte riktigt fått det att stämma i sin nya miljö ännu, utan jagar fortfarande sin första seger och har två inspelade poäng efter fem matcher i klubben. Till De Zerbis försvar har spelschemat inte varit särskilt gynnsamt för en tränare som är helt ny i Premier League. Debutmatchen mot Liverpool lovade förvisso gott (3-3), men sedan följde förluster mot Tottenham (0-1) och Brentford (2-0), kryss mot Nottingham Forest och ännu ett nederlag mot Man City (3-1).

När Graham Potter tackade för sig låg Brighton på fjärde plats i Premier League-tabellen. Efter De Zerbis haltande start befinner sig ”fiskmåsarna” på elfte plats med 15 poäng på 11 matcher, vilket är en poäng mer än tolfteplacerade West Ham och blott en poäng färre än tiorna Liverpool (!).

Inför matchen mot Chelsea har Brighton en hel del otillgängliga spelare. Jakub Moder är långtidsskadad, Kaoru Mitoma har en smärre fotskada och missar matchen. Även Adam Lallana och Joel Veltman är frågetecken. Därtill har Enock Mwepu tragiskt fått lägga skorna på hyllan till följd av ett ärftligt hjärtfel. Chelsea-mittbacken Levi Colwill är indisponibel på grund av Premier Leagues låneregler. Däremot kan den före detta CFC-spelaren Gilly Bilmour mycket väl komma att spela mot sitt gamla lag.

Roberto De Zerbi må ha haft en tuff start, men efter helgens match mot Chelsea ser motståndet lite mer överkomligt ut, åtminstone i Premier League. Brighton ställs nämligen mot krisande Wolves (B) och Aston Villa (H) härnäst i ligan före VM-uppehållet. Däremellan får de dock en tuffare uppgift då de möter Arsenal (B) i ligacupen.

Chelsea

Efter en försenad start på grund av drottning Elizabeths död har Graham Potter fått en resultatmässigt övertygande inledning på sin Chelsea-karriär. Efter nio matcher har Chelsea vunnit sex, spelat tre oavgjorda och förlorat noll, med en sammanlagd målskillnad på 16-4. Det ska sägas att det inhemska motståndet inte alltid har varit det starkaste, utan ganska programenliga segrar har bärgats mot Crystal Palace (1-2), Wolves (3-0) och Aston Villa (0-2). Poängtappen i ligan har kommit mot erkänt svårslagna Brentford på bortaplan (0-0) och på Stamford Bridge mot ett Manchester United som kanske till slut har hamnat på rätt kurs under Erik ten Hag. I Champions League-spelet har Potter, trots avsaknaden av tidigare erfarenhet från turneringen, sannerligen imponerat. I debuten tappade laget visserligen poäng mot Salzburg hemma (1-1), men såg sedan, trots ett taskigt utgångsläge i gruppen, till att spela ut Milan både på Stamford Bridge (3-0) och San Siro (0-2). I tisdags säkrades gruppsegern i och med vinst mot Red Bull-koncernens österrikiska lag Salzburg (1-2), vilka inte hade förlorat på 40 raka hemmamatcher. Den återstående matchen i gruppspelet, Dinamo Zagreb hemma, blir alltså betydelselös för Chelseas del.

Spelmässigt har insatserna varierat, både vad gäller kvalitet, formation och spelsätt. I debuten mot nyss nämnda Salzburg spelade Chelsea med hög risk såväl defensivt som offensivt i en ständigt skiftande 3-3-3-1- och 4-4-2-formation. Både i vinsten mot Wolves och båda matcherna mot Milan bevisade Potters Chelsea att de kan även kan föra och kontrollera matcher. I bataljerna mot Aston Villa och Brentford gnisslade dock spelet betänkligt och i ärlighetens namn dominerade Manchester United på Stamford Bridge. I veckomatchen var det andra bullar. Chelsea spelade stundtals bländade och visade upp tydliga och effektiva spelmönster i offensiven som vi fans inte har skämts bort med på mycket länge. Potter har även bevisat att han är proaktiv och inte är rädd för att göra tidiga justeringar när det har behövts, och har fler än en gång ändrat matchbilder med sina tidiga byten.

Den tidigare Östersunds-tränaren verkar även ha haft en positiv inverkan på individuell spelarmässig nivå. Under hans ledning har Kepa pånyttfötts, Trevoh Chalobah växt ut till en gigant i de bakre leden, Christian Pulisic höjt sig med ett par imponerande inhopp och Mason Mount har hittat tillbaka till sitt gamla vanliga, pålitliga, levererande jag. Ruben Loftus-Cheek förtjänar också ett omnämnande, som med några utmärkta prestationer har blandat sig in i landslagsdiskussionen för första gången på flera år. Det finns naturligtvis även spelare som har mer att bevisa. Kai Havertz är, sitt drömmål mot Salzburg till trots, en av dem. Kalidou Koulibaly, är en annan. Senegalesen har hittills inte varit den världsklassförsvarare som vi såg i Napoli. Även Raheem Sterling och Marc Cucurella har svajat i sina prestationer. Den senare kan möjligtvis ursäktas då det har framkommit att han nyligen drabbades av halsfluss och gick ner fem kilo i samband med sjukdomen.

Allt som allt kan Potters tid i SW6 kan sammanfattas som en blandad kompott. Det återstår att se vilket Chelsea som dyker upp på Amex Stadium på lördag. På fredagens presskonferens konstaterades att skadeläget är detsamma som mot Salzburg. Det innebär att långtidsskadade N’Golo Kanté, Reece James och Wesley Fofana saknas, liksom Kalidou Koulibaly, som fortfarande dras med en lättare knäskada. Mateo Kovacic, som lämnade planen med en känning efter 68 minuters spel i tisdags, ska dock vara i spelduglig skick mot Brighton.

Att förutse vilken startelva och vilken formation Potter kommer att välja utgör alltid en avancerad gissningslek. Med tanke på att tränarstaben har möjligheten att rotera friskt mot Dinamo Zagreb på onsdag bör vi, med de givna frånvaroförutsättningarna i minnet, kunna se det starkast möjliga laget på lördag, vilket det nu kan vara. Undertecknads gissning är den följande: Kepa är fortsatt given etta mellan stolparna. Framför sig har han sannolikt en fyrbackslinje som till tre fjärdedelar nog utgörs av César Azpilicueta, Thiago Silva och Trevoh Chalobah. Vem som tar platsen som vänsterback är alltid hugget som stucket, men min magkänsla säger att Ben Chilwell väljs den här gången.

Jorginho och Mateo Kovacic lär starta på mittfältet av ren nödvändighet, men om Potter vill vara försiktig borde Ruben Loftus-Cheek ligga närmast tillhands som Jorginhos parhäst. (Jag förutsätter att ”nollminutersmannen” Denis Zakaria fortsatt är utanför elvan.)

Längre fram i planen borde Christian Pulisic ha jobbat ihop till en chans från start för en gångs skull, men förmodligen föredras Raheem Sterling återigen, trots svag form. Mason Mount känns självklar i elvan efter att ha vilat under större delen av veckomatchen, och Kai Havertz borde få nytt förtroende efter sin fina insats och drömträff mot RB Salzburg. Forwardsplatsen är lurig. Armando Broja har visat gott gry under sina inhopp medan Pierre-Emerick Aubameyang inte har imponerat på sistone. Av dessa anledningar är det inte omöjligt att den 21-årige engelskfödde albanen får starta på topp (vilket många fans skulle vilja se), men kanske får ”Auba” ytterligare en chans trots allt.

Vilken formation blir det då? Förmodligen en hybrid, det är allt jag vågar säga.

Så, den tippade startelvan i koncentrat lyder: Kepa; Chilwell, Silva, Chalobah, Azpilicueta; Kovacic, Jorginho; Sterling, Havertz, Mount; Aubameyang.

Inför helgens match ligger Chelsea på en femteplats i Premier League-tabellen. Detta med 21 ihopskramlade poäng på elva matcher, vilket är en poäng mer än Man U på sjätte plats (20), samma antal poäng som Newcastle på fjärde plats, två poäng färre än treorna Tottenham (23) och fem poäng färre än Man City (26) som skuggar ligaledarna Arsenal (28). Det bör i sammanhanget nämnas att Chelsea har spelat en match färre än Newcastle och Tottenham. The Blues har efter helgens match ytterligare fyra att spela innan det är dags för VM i Qatar. Londons blå möter, efter Brighton, i tur och ordning: Dinamo Zagreb (H), Arsenal (H), Man City (B, ligacupen) och Newcastle (B).

Med det jämna tabelläget och de tuffa matcherna som väntar före uppehållet vore det därmed högst önskvärt att Chelsea lämnar Brighton med en trepoängare.

Matchbild och tips

Den stundande matchen är intressant på många sätt, inte minst psykologiskt. Brighton-spelarna lär vara taggade till tusen att vilja visa Potter att han gjorde fel som lämnade. Det är inte givet att han får ett varmt välkomnande av sin gamla hemmapublik med tanke på den hastiga flytten. Potter har fått en bra start i Chelsea. De Zerbi har inte fått det i Brighton. Potter kan allt om spelarna och spelarna kan allt om Potter. Vilket lag som gynnas mest av det låter jag vara osagt.

Min gissning är att Chelsea kommer vilja föra matchen och låta kvalitetsskillnaden mellan trupperna tala. Det kan bli tajt och det kan bli tufft, och Chelsea får se upp för framför allt Moises Caicedo och Leandro Trossard (som intressant nog båda ryktats till klubben). Så länge laget spelar på sin förmåga, och når samma höga höjd som i den första halvleken mot Salzburg så borde det ändå räcka för att ta tre poäng med sig hem till London.

Tips: 0-2.

Värt att notera
 

  • Om Chelsea undviker förlust blir Potter den förste engelske Chelsea-tränaren som inte förlorat någon av sina tio första matcher.
  • Raheem Sterling har inte gjort mål i Premier League sedan förlustmatchen mot Southampton (2-1) den 30 augusti.
  • Chelsea har aldrig förlorat mot Brighton i den engelska högstadivisionen.
  • Chelsea är det näst bästa bortalaget i ligan den här säsongen.
  • Jorginho har gjort 27 straffmål för Chelsea, varav nio har varit matchens första mål. Han har bara missat en (1) straff på 16 försök sedan Boxing Day 2020.

TV

Matchen spelas på lördag med den klassiska avsparkstiden kl. 16 och sänds direkt på V Sport Premium och Viaplay.

Fredrik Temmes2022-10-28 18:51:32
Author

Fler artiklar om Chelsea