The Amex, 2022-05-07 18:30

Brighton - Manchester U

Inför: Brighton - Manchester United
Kan Potter trolla till sig ett resultat mot United?

Inför: Brighton - Manchester United

Mittenlaget Brighton står för motståndet när Manchester United ska ta sig an sin näst-sista match för säsongen. Lördagens kvällsmöte på den engelska sydkusten känns på förhand inte som årets hetaste match, men den är ändå inte helt betydelselös. För hur deppigt det än låter, så har United nu faktiskt en Europa League-plats att säkra.

Manchester United:
Efter tre matcher utan vinst fick United äntligen islossning mot Brentford i måndags. Säsongens sista hemmamatch slutade 3-0 till hemmalaget efter en stabil och solid insats. Jämfört med Uniteds senaste insatser var måndagens prestation ett klart steg uppåt i nivå. Det offensiva spelet klaffade på ett sätt vi inte sett på länge; tajmingen fanns där i omställningarna och samspelet fungerade bra i kombinationerna. Men trots en hållen nolla vacklade ändå försvarsspelet, där varken Diogo Dalot eller Alex Telles såg 100-procentiga ut.

Med två matcher kvar, 58 inspelade poäng och två heta London-lag framför oss i tabellen är Champions League-platsen körd för United. Istället blir det nu fokus på att ro hem en Europa League-plats genom att sluta på en sjätteplats i Premier League. Låter det deppigt? Lyssna då på det här: även om United lyckas vinna sina två sista matcher, kommer man ändå sluta på samma antal poäng som David Moyes-laget gjorde säsongen 13/14. Det är Manchester Uniteds sämsta säsong rent poängmässigt i ligan sedan Premier League ändrade till ett 20-lagsformat säsongen 95/96 (!). Vet ni något ännu deppigare? Moyes gubbar hade en klart bättre målskillnad säsongen 13/14, jämfört med årets upplaga.

Roligare är Uniteds fina svit mot lördagens motståndare Brighton. Av lagets sju senaste möten, i alla tävlingar, har United vunnit samtliga. Detta är Uniteds längsta pågående ”winning streak” mot ett nuvarande Premier League-lag!

När det gäller spelartruppens status inför helgen kunde Rangnick under fredagen meddela att Harry Maguire är tillbaka från skada. Eric Bailly och Edinson Cavani är osäkra till spel, medan Marcus Rashford missar matchen på grund av sjukdom. Luke Shaw, Paul Pogba och Jadon Sancho saknas även sedan tidigare och är osäkra till spel inför de avslutande matcherna.

Min startelva (4-2-3-1): de Gea – Dalot, Lindelöf, Varane, Fernandez – Fred, McTominay – Elanga, Fernandes, Garnacho - Ronaldo

Motivering:
I backlinjen hade jag gärna sett att mittbacksparet Lindelöf-Varane fick fortsatt förtroende, trots Maguires återkomst från skada. Då Alex Telles har sett förtvivlat svag ut hade jag gärna sett unge Alvaro Fernandez (född 2003) på vänsterbacken. Detta är en perfekt match för att testa vad en av dessa unga spelare går för, utan den höga pressen. I Rashfords och Sanchos frånvaro hade det således även varit kul om Garnacho fick chansen från start på yttermittfältet. Dock lär det väl bli Juan Mata eller Jesse Lingard som får starta, men det hade varit väldigt uppfriskande om Garnacho hade fått förtroendet.

Brighton:
Brighton håller till i mitten av Premier League-tabellen och har vunnit tre av sina senaste fem matcher. Sydkustlaget, som tränas av svensk-kopplade Graham Potter, har släppt in 10 färre mål än Manchester United på lagets hittills 35 spelade matcher. I april månad slog man både Arsenal och Tottenham på bortaplan, för att sedan förlora med 3-0 mot Manchester City. Senast kommer laget från en meriterande 3-0-vinst borta mot Wolves.

På hemmaplan har Brighton den här säsongen gått riktigt svagt. Av lagets 17 spelade hemmamatcher har man endast tagit 16 poäng, vilket skulle placera laget på en 18:e plats i Premier Leagues ”hemmatabell”. På bortaplan har man dock kompenserat upp för detta med 28 starka poäng på 18 spelade matcher. Det placerar de på en imponerande fjärdeplats i ligan i ”bortatabellen”. Kanske kommer därför United gynnas av att matchen spelas på Amex Stadium?

Inför mötet mot Manchester United saknas både den zambiska mittfälten Enock Mwepu och mittfältslöftet Jeremy Sarmiento på grund av skada. I övrigt tyder allt på att Manchester United-profilen Danny Welbeck startar på topp för ”The Seagulls” och därmed får möta klubben han fostrats i.

Trolig startelva (3-5-2): Sanchez – Veltman, Dunk, Cucurella – Lamptey, Bissouma, Caicedo, Mac Allister, March – Trossard, Welbeck

Tre snackisar inför matchen:
1. Europa League-platsen ska säkras

Hur deppigt och mörkt det än låter så har United faktiskt något att spela för; nämligen att säkra Europa League-platsen. West Ham United och Wolves är lagen som hotar, men båda lagen måste gå rent och hoppas på att United tappar poäng för att ha chans att ta den där ”eftertraktade” sjätteplatsen. Men om Brighton skulle slå United i helgen, finns faktiskt möjligheten att både Wolves och West Ham ligger på lika många poäng som United (om de vinner sina restmatcher) inför Premier Leagues sista omgång.

Jag bedömer dock att United redan nu kan räkna hem Europa League-platsen i praktiken. Wolves har förlorat fyra av sina senaste fem matcher, medan West Ham har lagt allt krut på Europa League och därmed gått riktigt svagt i Premier League. Dessutom har båda lagen Manchester City kvar att möta, och därtill ska Wolves även ställas mot både Chelsea och Liverpool på bortaplan innan säsongen är slut. Med andra ord är det i princip en omöjlighet för båda lagen att gå rent, vilket innebär att United redan säkrat Europa League-platsen i praktiken. Men det ska även göras rent matematiskt!

2. Finns motivationen där?
Trots att Europa League-platsen måste säkras på riktigt är jag övertygad om att majoriteten av spelarna känner sig klara med den här säsongen. United har inte alls presterat som någon hade önskat då tränarbyten, usla insatser och bottendjupa dalar har präglat hela säsongen. Och visst kan man prata om att avsluta säsongen bra och att knyta ihop den trasiga säcken på ett snyggt sätt. Men frågan är om motivationen verkligen finns där? Jag har svårt att se det.

Samtidigt väntar ett nytt kapitel i klubbens historia nästa säsong, där Erik ten Hag står och förbereder ett nytt Manchester United på både trupp- och klubbnivå. Truppen ska rensas, klubben ska renoveras och spelet ska förbättras markant. Att inte finna den där glödheta motivationen till att möta Brighton borta i omgång 37, i en historiskt svag säsong som alla spelare vill glömma, är kanske därför inte så konstigt egentligen.

3. Ska juniorerna få chansen?
Jag var inne på det tidigare: jag tycker definitivt att minst en junis ska få chansen från start mot Brighton. Alejandro Garnacho ligger väl bäst till, med tanke på att både Rashford och Sancho saknas på yttermittfältet. Vem ska annars få spela? Juan Mata fick sin avtackning mot Brentford (men var visserligen bra i den matchen) och Jesse Lingard har inte gjort något för att förtjäna en start. Det är därför perfekt läge att starta en ung och hungrig Garnacho, som alltså är född år 2004, istället för en trött och mätt Lingard eller Mata. Att motivera varför vänsterbacken Alvaro Fernandez ska starta är nog svårare, då han inte spelat en enda minut med A-laget under säsongen. Jag hade dock tyckt det var väldigt spännande om även han fick chansen!

Tyvärr tror jag dock att Rangnick inte kommer våga starta någon av dessa juniorer. Alex Telles lär få fortsatt förtroende i backlinjen och Jesse Lingard eller Juan Mata lär få starta på en kant. Rangnick har ändå en sjätteplats att matematiskt säkra samt ett anseende som tränare att försvara. Och eftersom han bara har två matcher kvar som huvudtränare för Manchester United, tror jag att han kommer spela säkra kort och inte våga riskera något. Tyvärr.

Tips: 1-1 (Welbeck, Garnacho)

Arena, datum och matchstart: Amex Stadium, lördag 7 maj kl 18.30
Turnering: Premier League
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-05-06 18:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham