Turf Moor, 2021-01-12 21:15

Burnley - Manchester U

Inför: Burnley - Manchester United

Inför: Burnley - Manchester United

Burnley tar emot Manchester United på Turf Moor i The Clarets första PL-match 2021

Senast Burnley mötte United var för snart ett år sedan (22 januari 2020). Då besökte Sean Dyches mannar Old Trafford samtidigt som ett okänt virus hade börjat få en otäck spridning i Wuhan, Kina. Allt var dock som vanligt i resten av världen, vilket innebar att ett fullsatt Old Trafford fick titta på när Burnley vann sin första match på arenan sedan 1962. 

Vinsten kom efter tre oavgjorda resultat i rad borta mot the Red Devils, där man de två senaste matcherna lett med 2-0 men tappat till 2-2 båda gångerna. Det var alltså med en känsla av déjá vu som Burnley igen tog ledningen med 2-0 tack vare ett inledande mål av Chris Wood och sedan årets mål av Jay Rodriguez. Denna gång höll dock de vinröda hjältarna ut och skrev in sig i historieböckerna - vilka minnen!

Ikväll möter Burnley United för första gången sedan den historiska kvällen. Numera är viruset med ursprung från Wuhan inte okänt av någon - på knappt tio månader har mer än 80 000 dött i sviterna av covid-19 i Storbritannien och i landet pågår just nu en tredje lockdown sedan virusets utbrott. 

Fortfarande tillåts dock elitfotbollen fortsätta vilket innebär att kvällens match spelas bakom tomma läktare på Turf Moor. I kontrast till Burnleys bortaform mot United har man inför detta möte förlorat de senaste fyra matcherna mot Manchester United på hemmaplan och inte gjort mål sedan Robbie Blakes vinnande volley i Burnleys första Premier League-vinst någonsin säsongen 09/10. 

Oavsett om vi ser på det historiskt eller i nutid står Burnley inför en tuff utmaning. Framförallt verkar det som att The Clarets kommer ha ett antal skadefrånvarande spelare. Dyche anger att Rodriguez, Dwight McNeil, Kevin Long och Charlie Taylor alla är “touch and go”, medan Josh Brownhill, Ashley Westwood och Bailey Peacock-Farell missade matchen mot MK Dons med misstänkt covid-frånvaro - utan att nämna några namn sa dock Dyche att covid-situationen var positiv och att de som var påverkade förväntas komma tillbaka i truppen mot United.


Bild: Rodriguez som gjorde mål senast mot United kan missa kvällens match med skada.

Under ledning av den tidigare supersuben Ole Gunnar Solskjaer befinner sig det rödklädda laget från Manchester i en titelstrid för första gången på länge. Eftersom denna match släpar från omgång 1 spelar inte ligaettan och de regerande mästarna Liverpool, och med minst ett oavgjort resultat idag går United därför upp på en förstaplats i Premier League inför en tidig seriefinal på Anfield nu till helgen. 

I jämförelse med Burnley ser skadeläget desto bättre ut för gästerna även om svensken Victor Nilsson Lindelöf tillsammans med Luke Shaw och Paul Pogba utgör en trio som missade FA-cup-mötet mot Watford med skador. Solskjaer har dock sagt att alla tre kan vara friska tills ikväll - Lindelöf är exempelvis tillbaka på träningsplanen och kan ha en roll att spela. 

I så fall finns det en chans att två svenska spelare är involverade i kvällens möte; Lindelöf och Burnley-anfallaren Joel Mumbongo som gjorde sin debut i FA-cupen mot MK Dons i lördags då han med en sen assist hjälpte Burnley kvittera och ta matchen till förlängning och straffar.


Bild: Får vi se unge Mumbongo på plan ikväll?

Utöver respektive lags senaste match i FA-cupen har både Burnley och United visat på god form i ligan. Burnley har tagit elva poäng på sina senaste sex ligamatcher och har en god form på Turf Moor där de är obesegrade de senaste fyra ligamatcherna med tre vinster och ett kryss. På målfronten ser det dock desto sämre ut - där har man enbart mäktat med nio mål på 15 matcher.

Om Burnley har bra hemmaform så har dock Manchester United en fantastisk bortaform - krysset mot Leicester den senaste ligamatchen på bortaplan bröt en svit på elva raka vinster om man räknar in de sista matcherna säsongen 19/20. 

Kvällens möte är såklart inte en match som Burnley förväntas ta poäng ifrån, men sedan Robbie Blakes mål mot Sir Alex Fergusons då regerande mästare för snart 12 år sedan ger möten mot United en speciell känsla, en känsla som förstås har förstärkts nu när Burnley vunnit en andra match i PL mot United. 

Oavsett vad som händer ligger Burnley på en sextonde plats med marginal ner till strecket, dessutom har vi kvar hemmamatchen mot Fulham som skulle ha spelats i början av nyåret men som sköts upp. Det gör att The Clarets kan spela utan press i denna match och bara njuta av att för femte säsongen i rad ha möjlighet att spela i landets högsta liga och möta topplag. Jag tippar att det blir oavgjort, 1-1 (Barnes - Cavani). 

Övrigt: FA-cupens fjärde och femte runda lottades igår kväll och Burnley kommer möta Fulham på bortaplan. Ifall det blir vinst mot Fulham väntar en hemmamatch i femte rundan mot antingen Crawley eller Bournemouth

Vad tror ni om kvällens match? Vilket är ert bästa minne från tidigare möten mot United? Skriv gärna i kommentarerna!

UTC!

Jack Watson@WatsonJack19992021-01-12 10:43:00
Author

Fler artiklar om Burnley