Chelsea - Brentford

Inför: Chelsea-Brentford
Mendys insats i senaste PL-mötet med Brentford glömmer nog ingen!

Landslagsuppehållet är över, nu är det dags för London-derby när PL tågar in i omgång 31 och Brentford besöker Stamford Bridge.

Morgondagens möte mellan Chelsea och Brentford blir det tredje mötet den här säsongen. Senast lagen möttes var i ligacupen på Brentford Community Stadium i december 2021. Matchen var länge mållös men i den 80:e minuten styrde Pontus Jansson in Reece James skott i eget mål, fem minuter senare fastställde Jorginho slutreslutatet från elva meter och Chelsea var vidare i cupen.

Lagen möttes i Premier League i oktober 2021. Då förde Ben Chilwell upp Chelsea i ledning strax före halvtid, målet blev slutligen segermålet men Chelsea får tacka Edouard Mendy för de tre poängen den matchen. Senegalesen gjorde en alldeles galen match mellan stolparna och räddade sammanlagt sex farliga mållägen, varav fyra kom i de sista tjugo minuterna när hemmalaget pressade på. Segerskytten för dagen beskrev även de sista tjugo minuterna som ‘’Hell on earth’’.

Brentford är nykomlingar i Premier League säsongen 2021/22, det senaste mötet mellan lagen innan nuvarande säsong ägde rum i FA Cupen i januari 2017. Målskyttarna i den matchen var Willian i den 14:e minuten, Pedro sju minuter senare, i den 70:e minuten sköt inbytte Branislav Ivanovic in sitt sista mål i Chelsea-tröjan och i matchminut 81 satte Michy Batshuayi in 4-0 från straffpunkten.

På de senaste åtta mötena har Chelsea vunnit sju och ett möte har slutat oavgjort. Senast Brentford besegrade Chelsea var på Stamford Bridge i februari 1939, en match som slutade 3-1.

Läget i lagen:

Chelsea:

På de senaste fem matcherna (3 PL, 1 CL och 1 FA Cup) har Chelsea vunnit fem raka matcher. Burnley besegrades på bortaplan i början av mars med 4-0. Första halvlek förblev mållös men sedan sköt Reece James in 1-0 i den 47:e minuten, efter det satte Kai Havertz två snabba mål i matchminut 52 och 55 innan Christian Pulisic gjorde 4-0 i den 69:e minuten. Följande PL-match spelades återigen på bortaplan, den här gången stod Norwich för motståndet. Till skillnad från Burnley-matchen pressade Chelsea på ordentligt i första halvlek och redan i den tredje minuten nickade Trevoh Chalobah in 1-0. Elva minuter senare utökade Mason Mount till 2-0 med ett hårt skott från innanför straffområdet. Norwich kvitterade i den 69:e minuten när Teemu Pukki överlistade Mendy från straffpunkten men i den 90:e minuten säkerställde Kai Havertz att Chelsea lämnade Carrow Road med tre poäng när hans skott hittade nätmaskorna.

Efter tre PL-matcher väntade Lille på bortaplan i Champions League. Chelsea hade en 2-0 ledning från första matchen men det var hemmalaget som stod för det första målet när Burak Ylimaz prickade in 1-0 från straffpunkten. Nervositet började uppstå hos Chelsea-spelarna men i matchminut 45+3 sköt Christian Pulisic in 1-1 och nervositet lugnade sig inför pausvilan. Lille pressade på bra i andra halvlek men i den 71:a minuten satte Cesar Azpilicueta in 2-1, ett resultat som höll sig till slutsignalen och Chelsea var vidare till kvartsfinal, där Real Madrid väntar.

Den 19 mars var det dags för kvartsfinal i FA Cupen och för motståndet stod Middlesbrough på bortaplan. Lukaku satte öppningsmålet i den 15:e minuten och 15 minuter senare gjorde Hakim Ziyech 2-0, vilket höll sig till slutet av matchen. I semifinal väntar Crystal Palace för Tuchels mannar.

För tillfället är man på tredje plats i PL-tabellen, tio poäng bakom tvåan Liverpool och elva poäng bakom ettan Manchester City. Chelsea har dock spelat en match mindre än de två. Arsenal är på fjärde plats med samma antal spelade matcher men fem poäng mindre. Mason Mount är lagets bästa målskytt i PL, med åtta mål.

Ben Chilwell är långtidsskadad och missar matchen, Reece James är återigen tillgänglig men Callum Hudson-Odoi kommer inte att vara tillgänglig. Saul Niguez och Kepa Arrizabalaga har varit sjuka men är möjligtvis tillbaka i truppen.

Brentford:
På de senaste fem matcherna (alla i PL) har Brentford förlorat tre och vunnit två. Den 19 februari mötte man Arsenal på bortaplan där det blev förlust med 2-1, en vecka senare tog man emot Newcastle på hemmaplan, där det blev förlust med 2-0 efter två mål i första halvlek av bortalaget.

Den 5 mars mötte man Norwich på bortaplan, då blev Ivan Toney den stora matchhjälten genom att skjuta ett hattrick, Brentford såg även ut att hålla nollan men Teemu Pukki reducerade till 3-1 i matchminut 90+2. En vecka senare mötte man Burnley på hemmaplan, då fortsatte Toneys fina målform och han sköt två sena mål när Brentford vann med 2-0.

I lagets senaste PL-match mötte man Leicester på bortaplan, då hade hemmalaget en 2-0 ledning efter 33 minuter, i den 85:e minuten fick Yoane Wissa in ett tröstmål.

För tillfället är Brentford på 15:e plats i PL-tabellen, en poäng mindre än men en match mer spelat än Newcastle och en poäng mer och samma antal spelade matcher än Leeds. Ivan Toney är lagets bästa målskytt, med elva fullträffar i PL.

Josh Daliva är återigen tillgänglig för Brentfords del efter att ha varit avstängd i tre matcher, däremot missar Julian Jeanvier matchen på grund av en allvarlig knäskada.

Förväntade startelvor:

Chelsea: Mendy, Azpilicueta, Silva, Rüdiger, Alonso, Kanté, Kovacic, Ziyech, Mount, Werner, Havertz

Brentford: Raya, Ajer, Jansson, Pinnock, Henry, Norgaard, Jensen, Mbeumbo, Eriksen, Wissa, Toney

Förväntad matchbild:
Tuchels mannar kommer att vara laddade att försöka säkra topp 4 i PL-tabellen för att sedan kunna satsa på medaljer i FA Cupen och Champions League. Kai Havertz har varit i god form med fyra mål på sina senaste tre PL-matcher och han kommer att vara ett offensivt hot. Christian Eriksen gjorde väl ifrån sig under landslagsuppehållet och Ivan Toney har fem mål på sina tre senaste matcher, vilket främjar Brentfords anfallsspel. Något mål kan bortalaget få in men överlag borde det vara en komfortabel seger för Tuchels mannar.

Speltips: 3-1 till Chelsea.
Avspark: Lördag 2.4 kl.16:00, matchen visas på Viasat Xtra och Viaplay.
Spelplats: Stamford Bridge
Domare: Andrew Madley
VAR: David Coote

Statistik:
Vinner Chelsea morgondagens match blir det första gången sedan 2019 man vinner sex raka PL-matcher.

Chelsea har vunnit sex av sju London-derbyn i år, enda förlusten ägde rum i december när West Ham vann med 3-2.

Milstolpar:
Om Romelu Lukaku startar blir det hans 50:e framträdande i alla tävlingar, om Timo Werner startar blir det hans 50:e PL-framträdande.