Stamford Bridge, 2021-11-28 17:30

Chelsea - Manchester U

Inför: Chelsea - Manchester United
Michael Carrick gör sin första match som ansvarig manager i Premier League när Manchester United gästar Chelsea på söndag

Inför: Chelsea - Manchester United

Den tillförordnade managern Michael Carricks andra match efter Ole Gunnar Solskjaers utträde från klubben väntar när Manchester United gästar serieledande Chelsea på Stamford Bridge. I veckan säkrade man en plats i Champions Leagues slutspel efter att man avfärdat Villarreal med 2-0 på bortaplan, det återstår att se om det kan ge välbehövlig energi in i vad som kan bli Carricks första och enda (?) som ansvarig manager i Premier League.

Manchester United:
Spekulationerna om vem som väntas ta över som interimtränare för den resterande delen av säsongen är det som dominerat veckans nyhetsrapportering. Mycket talar nu för att det blir den tyska fotbollsprofessorn Ralf Ragnick som snart får checka in på Carrington i ett försök att bringa ordning i en trupp som besitter mycket kvalitet, men som det senaste haft svårt att omvandla detta till praktiska aktioner på fotbollsplanen. Vi lär få anledning att återkomma till detta vad det lider.

I söndagens match är det däremot Michael Carrick som leder styrkorna i mötet med Chelsea på Stamford Bridge. Med sig i den hittills relativt lilla ryggsäcken av erfarenheter har han en seger i veckan mot de gula ubåtarna från Villarreal, en seger som innebär fortsatt spel i Champions League. Även om insatsen som sådan kanske inte går att analysera något nämnvärt, så gav den ändå en del positiva saker att bära med sig. David De Gea fortsätter att vara den vägg och sista utpost som vi lärt oss att älska. Hans form det senaste är något man bara kunnat drömma om skulle spilla av till både en och fem spelare i truppen, vi får helt enkelt bara hoppas att han fortsätter på inslagen väg i en på förhand väldigt tuff bortamatch. Att sedan Cristiano Ronaldo fortsätter att producera mål likt ett väloljat fabriksband, är såklart ingen nackdel. Men mest glädjande var kanske att Jadon Sancho fick sprängt både poäng- och målnolla när han fastställde slutresultatet till 2-0.

Hur ska man då formera laget? Ja, helt klart är att United får klara sig utan lagkapten Harry Maguire på söndag då han är avstängd. Det finns sedan frågetecken kring både Luke Shaw och Fred som lär sätta lite griller i huvudet på den gode Carrick. Lägg därtill skador på Paul Pogba och Raphael Varane och det är ett skadeskjutet Manchester United som besöker huvudstaden. Det återstår att se om spelare som Anthony Martial och Donny van de Beek får förnyat förtroende i startelvan, givet känns att Bruno Fernandes åter finns bland de elva som ska försöka sno med sig poäng i flertal hem till Manchester efter att lite förvånande satts åt sidan under matchen i veckan.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea – Wan-Bissaka, Bailly, Lindelöf, Shaw – McTominay, Fred – Sancho, Fernandes, Rashford – Ronaldo

Motivering:
Med tanke på att det som vi varit inne på är en relativt skadeskjuten trupp som reser till London så vill jag tro att Michael Carrick vill ha med så många av de etablerade startspelarna från säsongen som varit i sin startelva. Bailly lär spela bredvid Lindelöf då alternativen inte direkt växer på träd i nuläget. Om Shaw efter test känns frisk nog att spela, är jag tämligen övertygad om att han kommer att starta matchen. Likaså med Fred på centralt mittfält som fick sig en smäll i Champions League i veckan men som spelade vidare och som fick beröm av Carrick för detta. Jag skulle bli väldigt förvånad om inte Bruno Fernandes spelar från start, då han varit den stora katalysatorn för Uniteds offensiva spel i stort sätt sedan han kom till klubben. På kanterna hade jag gärna sett att både Marcus Rashford och en förhoppningsvis självförtroendefyllld Jadon Sancho tar plats i ett försök att göra livet surt för Chelseas backlinje.

Chelsea:
En klubb som redan valt den tyska vägen är ju serieledande Chelsea. Thomas Tuchels mannar städade i veckan av Juventus på ett övertygande vis med 4-0, detta trots en viss rotation i laget. I den senaste ligaomgången slog man Leicester på bortaplan med 3-0 och det är ett starkt lag med en god form som står på andra sidan mittlinjen på söndag. Om vi kikar på tabellen har man tre poängs försprång till Manchester City på andra plats och en poängdifferens till Manchester United som är tolv poäng. Det är i stora drag frisk trupp som Tuchel har till sitt förfogande, värt att notera är att N´golo Kanté är tveksam till spel efter en skada i veckan samt att Ben Chilwell och Mateo Kovacic definitivt inte kommer till spel. Den tidigare United-spelaren Romelu Lukaku har även han dragits med skadebekymmer men är åter i träning, återstår att se om han kommer till spel under söndagens drabbning

Trolig Startelva (3-4-3): Mendy –  Rüdiger, Thiago Silva, Christensen – Jorginho, Kanté James, Alonso – Havertz, Werner, Mount

Tre snackisar inför matchen:

Hur ska United stoppa Chelseas offensiv?

Det har närmast regnat in mål från Chelseas sida det senaste och det är inte bara från forwardspostion som målen tillkommit. Målen har kommit från ytterbackar, från mittfält och från rotationsspelare. Något som skvallrar om en god harmoni i truppen och ett spel som spelarna har lätt att ta till sig.
Det kommer bli en tuff uppgift för De Gea och övriga laget att lyckas värja sig under matchens samtliga 90 minuter, men en hållen nolla i veckan ger förhoppningsvis en välbehövlig boost in till söndagens drabbning.
 
Räcker du mig ketchupen tack?
Jadon Sancho har enligt många hittills varit en besvikelse i United-tröjan. Visst, han kom till klubben med både höga förväntningar och en prislapp som kan tynga de flesta, men har man satt väl mycket press på honom? Möjligt. Han har bevisligen kunnat prestera på en väldigt hög nivå i en av de bästa ligorna i Europa, men det är allt ett hack upp i både svårighet och kvalitet när man kastas ut i Premier League. Något som tar tid att anpassa sig till, lägg därtill att intresset för klubben och att alla priviligierade som får bära den röda tröjan skärskådas in till sättet skorna knyts på och det är inte direkt konstigt att det kanske inte blivit mer än vad det blivit från Sancho. Ännu vill säga.

Mot Villarreal kom så det förlösande första målet i United-tröjan och det gick inte att ta miste på den glädje och kanske framförallt lättnad som Sancho visade efter att hans vådaskott nått nätmaskorna efter att ha hälsat på ribban på vägen in. Fotbollsspelare är ett folk som i regel behöver dessa brytpunkter. Ett skott som en annan dag hade kunnat skickas upp på ”Row Z” gick istället i mål och frågan är om det är det här ögonblicket som gör att Jadon Sancho går mot en ny riktning i sin United-karriär. Min känsla är att han skakat ketchupflaskan länge nog nu och nu är det upp till Bruno och de andra att räcka över den välskakade flaskan redo för att ”poppas” och varför inte redan nu på söndag?
 
Vart är vi på väg?
På spåret hade sin premiär här i fredags och det är lätt att dra paralleller till denna ikoniska frågeställning även när det kommer till Manchester United. Det kanske inte är den enklaste uppgiften i världen att åka till serieledaren och visa upp ett helt nytt, fräscht och tilltalande spel som också ger poäng in på kontot, men samtidigt tror jag det är viktigt att sätta ramarna för vart man vill gå. Vart är vi på väg och kanske än viktigare, på vilket sätt vill vi ta oss dit?
Som vi tidigare berört i texten så verkar det vara nära med en ny rekrytering på manager-positionen och det är såklart viktigt att sända tydliga signaler inför detta, men inte minst för alla supportrar som vecka ut och vecka in alltid är där. Det är hög tid att dessa signaler sänds tillbaka från spelarnas håll och det ska bli väldigt intressant att se hur Manchester United tar sig an matchen nu på söndag.
 
Tips: 1-2 (MUN: Fernandes, Sancho – CHE: Rüdiger)

Arena, datum och matchstart: Stamford Bridge, 2021-11-28, kl. 17.30
Turnering: Premier League - omgång 13 
Stream: Viaplay

GGMU!

Andreas Astegren@astegren2021-11-27 16:34:32
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham