Stamford Bridge, 2022-10-22 18:30

Chelsea - Manchester U

Inför: Chelsea - Manchester United
Får vi se Fred och gänget jubla på nytt under lördagskvällen?

Inför: Chelsea - Manchester United

Det går fort i hockey sägs det. Bevisligen även i Premier League 2022/2023 har det visat sig, för knappt har euforin efter segern i onsdags hunnit lägga sig innan det är dags för ett nytt stormöte. Denna gång på bortaplan när Manchester United reser till Stamford Bridge för att göra det de kan för att förhindra att Chelseas nyligen tillträdde trollkarl Potter, hittar fler vägvinnande formler.

Manchester United
Kontrollen. Lugnet. Självklarheten. Överlägsenheten. Ja, det var sannerligen inte igår det var med dessa ord man beskrev en insats från det röda laget från Manchester. Men i onsdags var det just detta som ramade in matchen för mig. Total kontroll under i stort sett samtliga 90 minuter. Visst, med spelare som Kane och Son på planen så kan man kanske inte helt slappna av, men de var osedvanligt osynliga. Eller rättare sagt – de gjordes osedvanligt osynliga av ett välfungerande kollektiv som inte satte många fötter fel. Lika glädjande som ovanligt att kunna konstatera.  

Trots dessa positiva känslor och fungerande spel, så har fokus ändå lyckats hamnat på en spelare som inte gjorde en enda minut på planen i onsdags. Cristiano Ronaldo. De uteblivna minuterna på planen till trots, så är det minuterna i kamerans lins som folk pratar om och som gjort att klubben nu tvingats agera. Som bekant så valde han att gå ner i omklädningsrummet före matchens sista vissla var tagen och vad man ska känna kring det här, överlåter jag till er läsare att diskutera över en eget vald dryck med en bekant som du vill diskutera detta med. Men klart är att han nu rapporterats vara avstängd från truppen och därmed missar mötet med Chelsea.

Nu är det dock en ny match med nya nötter att knäcka som väntar och frågan är om det går att upprepa insatsen när nästa Londonlag står för motståndet. Den elva som utmanövrerade Contes aristokrater visade att man kan göra livet surt för sin motståndare om man gör rätt saker som en enad front och lägger ner det arbete som krävs. Det borde således vara ett självförtroendefyllt Manchester United som bjuder upp till kamp på lördag kväll.

Utöver Ronaldo får man klara sig utan Anthony Martial som återigen drog på sig en skada i mötet med Everton härförleden. Han gör bland annat Harry Maguire och Aaron Wan-Bissaka och Brandon Williams sällskap i rehab-lokalen. Vad gäller de tre nyss nämnda, verkar de samtliga vara närmare att bli uttagningsbara till en trupp då de enligt rapporter deltagit under träning på planen under veckan som gått.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Varane, Martínez, Shaw - Casemiro, Fred - Antony, Fernandes, Eriksen - Rashford


Motivering
Det vore närmast tjänstefel att göra en större rockad i startelvan efter en sådan insats som i onsdags. Därmed förväntar jag att vi får se en till 10/11-delar likadan elva på lördag. Något jag kan gå i god för om jag tänker på den elva jag själv skulle vilja se. Av de som startade matchen senast är det bara en spelare som jag inte känner mig trygg och bekväm med för tillfället. Den spelaren är Jadon Sancho. Han må ha fått en assist till Freds rökare (nåja), men bortom det så ser han ut att vara helt ur slag i det öppna spelet. Vem som ska ersätta honom känns svårare att lista ut. Även om hjärtat vill ge Anthony Elanga chansen att kicka igång säsongen på riktigt, landar jag snarare i att det är Christian Eriksen som lär ta klivet in i startelvan. Ingen naturlig kantspelare såklart, men med sitt kloka fotbollshuvud så kan han växeldra med Bruno Fernandes och kan utgå från en position både till vänster och centralt. Därför känns det mindre viktigt vart på pappret som ten Hag skriver upp de båda innan matchen dragit igång.

Chelsea
Även om man inte vill falla i den trötta referensfällan med magi och trolleri när manager Graham Potters namn nämns, är det svårt att hålla sig ifrån detta. Om han svingat ett trollspö eller ej låter jag vara osagt, men tydligt är att han så sakteliga börjar sätta sin prägel på ett lag som har en trupp spelare med betydligt högre kvalitet än vad resultaten fram tills hans intåg visat. En rad stabila segrar både i ligaspel och europaspel, där man också lyckats hålla en del nollor gör att läget ser betydligt bättre ut. Ett litet hack i skivan fick man i veckan när Brentford lyckades få till ett mållöst möte. Det återstår att se om man kan putsa bort detta hack eller om Fred och hans kumpaner snarare får hacket att bli en rejäl repa.

Chelsea har som bekant inte legat på latsidan under försäsongens transferperiod och där till adderat namn som Raheem Sterling och Kalidou Koulibaly till en redan namnstark trupp. Men som de flesta lagen i ligan råkat ut för så har också dem drabbats av en del skador. Där avsaknaden av N’golo Kanté och Reece James får anses vara de allra mest betydelesefulla.

Trolig Startelva (3-4-3): Kepa – Azpilicueta, Thiago Silva, Koulibaly – Sterling, Jorginho, Kovacic, Cucurella – Havertz, Aubameyang, Mount

Tre snackisar inför matchen:
1. Får vi se ett slut på ineffektiviteten?

Trots att man inte stött på något nytt nederlag sedan derbyt, så har det inte rullat in bollar på löpande band i motståndarnas mål den senaste tiden. Positivt är det såklart att man tar sig till lägena i högre utsträckning än förut, men för att ta ytterligare kliv i tabellen och den interna svansföringen vill det nog till att man blir mer effektiv när lägena uppstår. Får vi se att proppen dras ur en gång för alla nu på lördag? Vi kan såklart hoppas att så blir fallet.

2. Våga bli mer än en one-hit-wonder
Som musikintresserad så kommer man ofta i kontakt med begreppet som pryder denna rubrik. Ni vet den där låten som alla kan, men som ingen riktigt vet vem eller vilka det var som gjorde. En krystad parallell kan göras till vårt älskade Manchester United, som ibland kan stå för otroliga prestationer och rusa upp mot det övre segmentet av topplistan (läs, ligatabellen) men som i omgången senare kan följas av rejäla bottennapp och dyk nedåt på samma lista. Nu kommer man från en stark insats mot ett erkänt skickligt lag och för att ta ytterligare steg i utvecklingen bör man följa upp detta med en ny seger mot nästa svåra konkurrent. Så, för att undvika att bli denna one-hit-wonder vill det till börja rada upp segrar och det är inte alltid så viktigt hur det ser ut. Vinster är vinster och vågar man vara oöm mot sig själv och ta dessa vinster på både vackra och mindre vackra vis, kan den här säsongen bli till ett album som vi gärna spelar upp även 15 år framåt i tiden.
 
3. Samma namn, men helt andra spelare – finns det mer att ta av?
Det är såklart ingen nyhet att tränarbyten innebär förändringar för spelarna i truppen. Både i positiv och negativ dager. För framförallt två spelare i dagens Manchester United ser detta skifte enbart ut att ha bidragit positivt.

Diego Dalot är en av dem. Jag själv har under lång tid gått hårt åt honom och hans bravader på planen. Men nu kan jag börja skönja de egenskaper som klubben måste sett i honom på ett annat vis än tidigare. Hans styrka ligger fortsatt i anfallsspelet och med sina idoga löpningar längs högerkanten har han i allra högsta grad bidragit till att spelet sett mer fartfyllt och spännande ut än vad det gjort under stora stycken tidigare. Även om han fortfarande har en del att lära sig vad gäller positionering och tajming i försvarsspelet, så har det sett bättre ut. Kan han vässa på detta ytterligare så har vi snart att göra med en ytterback på väldigt god internationell nivå. Vem hade i ärlighetens namn kunnat förespå det?

Den andra spelaren som tagit klivet från notorisk hackkyckling till närmast en dynamo för laget är Fred. Mot Tottenham var han direkt magisk och även om det kan se fladdrigt ut ibland så är det få som löper mer och som vill vara delaktig i alla delar i spelet än vad Fred gör.

Så hyllas de som hyllas bör, ten Hag och hans stab ska såklart ha stor del i hejaropen bakom dessa mini-förvandlingar – men framförallt ska de ges till spelarna själva som visat på att det minsann går att omvärdera omdömet på en gammal divison 4-back som tror sig veta hur läget ligger till. Kan de fortsätta på inslagen väg även i mötet med Chelsea?
 
Tips: 1-3 (Rashford x2, Casemiro)
Arena, datum och matchstart: Stamford Bridge, 2022-10-22, kl. 18:30
Turnering: Premier League - omgång 13
Stream: Viaplay


GGMU!

Andreas Astegren@astegren2022-10-21 18:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham