Elland Road, 2022-02-20 15:00

Leeds United - Manchester U

Inför: Leeds United  – Manchester United
Manchester United reser till Elland Road för att möta Leeds.

Inför: Leeds United – Manchester United

Dags för rosornas krig mellan den vita rosen från Leeds och den röda från Manchester. Ett rivalmöte som har potential att bli en svängig match inför ett kokande Elland Road.

Manchester United:
Kampen om den sista Champions league platsen går vidare och när denna text skrivs så innehar Manchester United fjärdeplatsen. Segern mot Brighton var blytung och gav förhoppningsvis lite välbehövligt självförtroende inför morgondagens drabbning. Spelmässigt finns det dock mycket att förbättra.

Sedan återkomsten till Premier League har Manchester United haft relativt lätt för Marcelo Bielsas mannar. Vi alla minns nog  5-1 krossen på Old Trafford i Premier Leagues första omgång, även om det känns som evighet sedan. Det finns inte mycket som talar för en liknande uppvisning på söndag men om laget kan bygga vidare på Brighton vinsten bör “ The Red Devils” ha bra chans på tre poäng.

Det är en relativt skadefri trupp som reser till Elland Road. Saknas gör fortfarande Edinson Cavani som har fortsatta ljumskproblem. Nemanja Matic är också osäker men har tränat i veckan. Glädjande är att Raphael Varane har återhämtat sig från sjukdom och ska vara tillgänglig igen. Även Eric Bailly är tillbaka från skada.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Varane, Lindelöf, Telles  - Pogba, Fred - Sancho, Fernandes, Elanga - Ronaldo

Motivering:
Med tanke på den senaste tidens prestationer finns det inte många argument för att Luke Shaw och Harry Maguire ska starta i Manchester United. Det är dags att det sker ett skifte på dessa positioner. Lindelöf stod för en stabil prestation mot Brighton och de få gånger svensken har spelat ihop med Varane så har det sett bra ut. Jag tycker duon kompletterar varandra på ett utomordentligt sätt där fransmannen får var den mer fysiska och ledargestalten medan Lindelöf är den mer spelskickliga. Telles bör få chansen före Shaw och brassen bör kunna höja kvalitén på inläggspelet då han har en bra fot. 

På mittfältet tycker jag att Pogba har spelat till sig en ordinarie plats och varit ett av få glädjeämnen. Bredvid fransmannen är det hugget som stucket mellan McTominay och Fred men jag tycker brassen stod för en pigg insats senast.

Jag hoppas att Rangnick väljer att köra vidare på samma offensiv som mot Brighton. Dels för att Cavani är skadad och Marcus Rashford är en skugga av sitt forna jag. Dessa fyra är de som har mest självförtroende i dagsläget.
 
Leeds United

Marcelo Bielsas lag har haft en betydligt tuffare säsong än den föregående. Laget befinner sig på den nedre halvan i tabellen och har sex poängs marginal ner till nedflyttningsstrecket. Senast förlorade man tungt mot bottenkollegan Everton och frågan är om Bielsa återigen kört slut på ett lag som han tränar?

Leeds kommer förmodligen inte att backa hem utan vilja spel sitt spel, vilket tidigare har passat United ganska bra. “ The Red Devils” har varit duktiga på att utnyttja Leeds högt ställda backlinje och intensiva presspelet och lyckats straffa dem på kontringar. 

Laget har dock en del skadeproblem. Bland annat nyckelspelare som Kalvin Phillips, Patrick Bamford och Liam Cooper. Dock förväntas den tidigare Barcelona ytterbacken Junior Firpo att vara tillbaka från skada. 

Trots en del avbräck på de offensiva positionerna finns det fortsatt kvalité hos “The Whites”. Spelare som United bör se upp för är bland annat yttrarna Raphinha och Jack Harrison som har imponerat den här säsongen.  

Trolig startelva(4-4-2): Meslier - Ayling, Llorente, Struijk, Firpo- Forshaw, Koch - Raphinha, Rodrigo, Harrison - Harrison

Tre snackisar inför matchen:

En ny överkörning?
Manchester United har haft det lätt mot Leeds sedan “ The Whites” återkomst till premier league. Kanske får vi bevittna en ny överkörning på söndag? Leeds har haft en tuff säsong hittills, och har likt United stukat självförtroende. “ The Red Devils”  har varit duktiga på att utnyttja Marcelo Bielsas stundtals naiva spelstil och straffat dem rejält. Frågan är om Leeds kommer fortsätta med den spelstilen eller om de kommer att välja en mer försiktig inriktning. 

Lyckas inte Leeds täppa till defensiven kommer Manchester United att bjudas på en del målchanser. Då gäller det att “ The Red Devils” tar vara på lägena. Ineffektiviteten har straffat oss den senaste tiden och United måste göra mål på sina lägen och stänga matcherna. Leeds har dock chans att straffa Rangnicks mannar då de har kvalité på de offensiva positionerna. Lyckas United hantera hemmalagets intensiva presspel, har vi god chans att vinna. 

Vilken formation väljer Rangnick?
Under Ralf Rangnicks ledning har vi fått se ett antal av formationer. Tysken valde inledningsvis att köra en 4-2-2-2 uppställning för att sedan byta till 4-3-3 och nu senast fick vi se en 4-2-3-1 formation. Personligen anser jag att Uniteds trupp är bäst anpassad för en 4-3-3 med renodlade yttrar som kan ge Ronaldo det understöd han behöver på topp.  Mittfältet har varit ett genomgående problem under hela säsongen och jag tror United skulle kunna kontrollera mittfältet bättre om man spelar med tre centrala istället för två.

Jag tror dock att Rangnick kommer att köra vidare på 4-2-3-1 då den var lyckosam senast. Då blir det intressant att se hur tysken väljer att formera mittfältet. Väljer han en mer offensiv inriktning och startar Pogba bredvid en Fred eller Mctominay eller väljer han att starta två defensiva mittfältare. Det är något jag kommer att håll koll på i morgondagens match.

Chans till revansch för Daniel James
Eric Cantona, Rio Ferdinand och Alan Smith är spelare som representerat Manchester United och Leeds. Senast i raden av dessa spelare blev Daniel James när han i somras lämnade Old Trafford för Elland Road. Gissningsvis är det en revanschsugen walesare som äntrar planen imorgon och är sugen på att förstöra festen för Manchester United. James hittade aldrig riktigt rätt i “The Red Devils” men i Leeds har det gått något bättre. Han har stått för fyra mål och en assist den här säsongen. Walesarens kvalité ligger främst i snabbheten och han absolut potential att såra Uniteds försvar som inte ser särskilt stabilt ut. 

En spelare som Harry Maguire tror jag kan få enorma problem om han ställs mot James och det är en duell som undertecknad inte ser fram emot då snabbheten inte är Unitedkaptenens största styrka. Förhoppningsvis startar inte Maguire matchen och Rangnick väljer att spela Lindelöf brevid Varane.

Tips: 3 – 1  Sancho, Ronaldo, Pogba
Arena, datum och matchstart: Elland Road  - 19/2, 15:00
Turnering:  Premier League - omgång 26
Stream: V sport premium eller Viaplay
GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-02-19 16:40:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham