-

Inför: Liverpool – Manchester United

Inför: Liverpool – Manchester United

Det är dessa matcherna man letar efter när spelschemat släpps. Liverpool hemma, och Liverpool borta. United tar M62 västerut mot Anfield för att ställa upp mot säsongens suveräner. Men de ska väl förlora någon gång de också, ett nytt John O’Shea ögonblick någon?

Manchester City kan vara hur högljudda de vill, det är matcherna mot Liverpool man letar efter först. Det finns så mycket historia, det finns så mycket rivalitet, det finns så många mål.
Det finns aldrig några betydelselösa matcher mellan dessa lag.
Det är de två största klubbarna i England.
Just nu visar Liverpool det betydligt mer än Manchester United, men detta är matcher som lever sitt eget liv.
Senast United var på Anfield blev det tack och adjö för Mourinho, och efter det har Liverpool gått som tåget. De har bara tappat poäng i en enda match i ligan denna säsong, på Old Trafford i oktober när det blev 1-1. Dags för en förlust nu va?
 
Manchester United
 
Även om det hackat mycket under säsongen så har matcherna mot de stora lagen varit ett utropstecken för United. Fram till årsskiftet i alla fall, fram tills Scott McTominay blev skadad. Efter det har både Arsenal och Man City utmanövrerat United ganska enkelt.
Men United kommer till Anfield med två raka segrar, 4-0 mot Norwich och 1-0 mot Wolves, och Ole Gunnar Solskjaer är övertygad om att han hittat rätt sätt för att ta sig an serieledarna. Och United är ju som sagt enda laget som lyckats ta poäng av Liverpool i ligan.
 
Scott McTominay har lämnat ett stort hål på mitten sedan han blev skadad, trodde man inte för ett år sedan att man skulle sitta och sakna honom så. Och ingen Pogba finns tillgänglig heller. Men vi är ju mitt i januari, så en mittfältare ska väl komma in.
Bruno Fernandes rapporteras vara så gott som klar, kanske får vi skymta honom på Anfields läktare på söndag, men inget är officiellt. Bonusar hit och bonusar dit.
Det som hänt transfermässigt annars är att Ashley Young lämnat över kaptensbindeln till Harry Maguire och i skrivande stund är i Milano för att läkarundersökas och skriva kontrakt med Zlatans stadsrivaler.
Börjar det inte se lite väl tunt ut i truppen då kan man fråga sig när Rojo och Tuanzebe också är borta. Även Shaw är ett frågetecken inför matchen.
Men det som oroar mest är Marcus Rashford. Han fick hoppa in i veckan mot Wolves men byttes ut lika fort efter att ha fått en smäll. Har han inte gått och tagit sig mot ryggslutet ganska många matcher även tidigare? Anfallarens möjlighet att återhämta sig till matchen verkar tveksam enligt Solskjaer.
 
Positivt är i alla fall att Eric Bailly och Tim Fosu-Mensah är tillbaka i spel efter deras respektive knäskador. Inte riktigt i matchform kanske, men tillbaka i spel i alla fall.
 
Min elva: De Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Williams – Fred, Matic – James, Mata, Rashford – Martial
 
Liverpool
 
Formen behöver vi ju knappt gå in på. Den bästa inledningen på en säsong i de största ligorna någonsin och inte förlorat på hemmaplan i ligan sedan april 2017.
Är Liverpool favoriter? Absolut.
Men det går att slå Liverpool, Napoli har gjort det i CL och Aston Villa har gjort det i ligacupen (jag vet… det var b-lagets juniorlag, men ändå).
I de senaste fem matcherna har i tur och ordning Leicester, Wolves, Sheffield United, Everton och Tottenham fått lämna planen tomhänta, alla utan att göra mål. Tre av matcherna har slutat 1-0. Tecken på ett mästarlag att göra det som krävs och städa av motståndet brukar det ju heta. Och ser onekligen så ut i tabellen också.
 
Det finns lite skadefrånvaro även i Liverpool, Dejan Lovren, James Milner och Naby Keita missar matchen. Men både Joel Matip och Fabinho har under veckan kommit tillbaka i full träning och är tillgängliga för Jürgen Klopp.
I övrigt är det friska och krya spelare som fått en hel veckas vila efter att ha spelat klubblags-VM i december och sedan precis som United spelat inhemskt cup-spel under veckorna.
Bakåt håller Alisson nollan och van Dijk tar bort det mesta. Alexander-Arnold svingar in inlägg och på mitten huserar lagkaptenen och Englands bästa herrspelare 2019 Jordan Henderson, och framåt springer Mane, Firmino och Salah och gör mål.
 
Trolig startelva: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson – Wijnaldum, Henderson, Oxlade-Chamberlain – Salah, Firmino, Mane
 
Mina tankar
 
Liverpool går mot ligatiteln och en invincible-säsong, och United har Champions League-platsen inom räckhåll, fem poäng upp. Så visst hade det varit kul om United kunde in och fördärva lite och framkalla lite Jonas Björkman-känslor hos rivalerna. Tror ni de röda supportrarna i norra London håller på United på söndag… lite i alla fall.  
Vad talar då för att United ska klara av det. Ja, man har tagit poäng mot Liverpool tidigare och bör vara taggade till tänderna. Och Liverpools fronttrea som gör mål hela tiden mot allt och alla har faktiskt bara gjort två mål mot United på deras alla framträdanden i Liverpool-tröjan.
Om vi ska jämföra fronttrea så har Uniteds sådan gjort 39 mål denna säsong och Liverpools 38. Men Liverpools lär vara intakt på söndag, medan Uniteds kan vara betänkligt försvagad om Rashford missar matchen. Och Greenwood lär inleda på bänken.
 
Om United ska få hål på Liverpool krävs en prestation som första halvtimmen borta mot City, blixtsnabba glödande kontringar och sylvassa avslut. Nu har ju Lingard och Andreas kanske mer spring i benen än vad Mata har, men spanjoren har visat sina kvalitéer de senaste två matcherna och varit bäst på plan i båda. Han måste få fortsätta va? Han vet ju hur man avgör på Anfield dessutom.
Det som oroar är farten centralt. Matic trippar ju inte riktigt runt lika lätt som en ballerina, och Fred blandar och ger. Kan dessa herrar stå upp när Liverpool virvlar runt?
Solskjaer skulle inte hålla andan för Rashfords medverkan, så då får väl jag göra det. Ge honom all tillgänglig behandling, han behöver finnas på plan om detta ska gå för United.
 
Tips: 1-2 (Maguire, Rashford)
Fan, man måste ju tro på det. Och detta är inga vanliga matcher. När han nu har kaptensbindeln permanent kan han väl nicka in sitt första mål, Harry. Och Rashford hinner kontra in en boll innan ryggen säger ifrån.
 
Anfield – 19/1 klockan 17.30
Premier League – omgång 23
TV – Viasat Sport, Viaplay

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2020-01-17 20:10:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham