Anfield, 2021-01-17 17:30

Liverpool - Manchester U

Inför: Liverpool – Manchester United

Inför: Liverpool – Manchester United

Herregud, vi åker till Anfield som serieledare och har chansen att dryga ut ledningen i denna seriefinal. Vem såg detta framför sig i höstas? Låt oss fortsätta sväva vidare och drömma om en ligatitel. Derby mot Liverpool och seriefinal – nu kör vi. It’s on!

Magnituden av detta möte behöver jag inte påpeka, den känner ni alla till. Lagen har också mötts massvis med gånger och Manchester United har ett litet övertag resultatmässigt genom historien. De senaste säsongerna är det dock det röda laget från Liverpool som gått bäst, senast United vann detta möte var säsongen 17/18 när Rashford gjorde två mål på Old Trafford. Liverpool har vunnit på Anfield de två senaste säsongerna, senast United åkte dit och vann var säsongen 15/16 när Rooney – som en dag som denna förtjänar massvis av hyllningar, lycka till som manager! – tryckte in en halvvolleyvrist framför extatiska bortasupportrar.

Manchester United

Ja vilken scenförändring det har varit senaste månaderna jämfört med de första matcherna denna säsong. Men Ole Gunnar förvarnade ju faktiskt om det utfall vi fått se – en svag start på grund av en icke existerande försäsong och sen bara bättre och bättre – och vi litar ju på norrmannen. Visserligen svider så klart uttåget från CL och förlusten i ligacupen, men ligapositionen har fått i alla fall mig att nästan glömma det. United har inte förlorat i ligan sedan kalendern just slagit om till november och har radat upp nio segrar och två kryss sedan dess. I tisdags spelades den uppskjutna matchen mot Burnley och United fick verkligen kämpa för de tre poängen, men Pogba såg med sin fina volley till att skicka United högst upp i ligatabellen. Första gången laget ligger etta i Premier League efter nyår sedan Sir Alex dagar vid rodret, så lite hybris och stora drömma tycker jag gott vi kan kosta på oss.

Brukar det inte sägas att det är just sådana matcher som den mot Burnley som är ett tecken för ett ligavinnande lag? Att när spelet inte riktigt sitter, planen är isig och domaren dömer bort fina Harry Maguire-nickar ändå gräva fram det resultat som krävs. För det ska väl sägas att spelet inte alltid ser helt hundra ut – men då skjuter Rashford ett skott som styrs i mål eller så fixar Martial en straff med snabba fötter – och United lyckas ändå få med sig resultaten. Jag vet, jag måste lugna mig och risken för besvikelse är väl fullt möjlig. Men hey… när om inte nu får man drömma?

Det var starkast möjliga Manchester United som segrade mot Burnley, och det är ingen tvekan om att det är starkast möjliga lag som kommer kliva ut på Anfield också. Det är en i stora drag skadefri trupp Solskjaer befogar över, men några skavanker finns. Victor Lindelöf har länge haft bekymmer med ryggen och missade matchen i veckan och det återstår att se om han är spelklar. Martial gick lite haltande av i veckan så även fransmannen behöver testas inför helgens match. I övrigt är det ganska fritt fram för Ole Gunnar att välja och vraka. Bruno Fernandes plockade hem priset som månadens spelare i ligan för december, fjärde sådan utmärkelse han fått och delat klubbrekord med en viss Cristiano. Han har ju spelat enormt mycket Bruno och har inte sett lika pigg ut senaste matcherna, men när det vankas stormatch vet man ju att han kommer brinna. Istället har Pogba lyft sitt spel flera nivåer sedan Raiolas uttalande och är nu helt plötsligt en väldigt viktig pusselbit. Kan väl tänka mig att Fred och McTominay kommer in i elvan för att få lite mer rörlighet och löpkapacitet centralt och att Cavani får agera super sub. I övrigt blir det nog likt elvan mot Burnely.

Tänkbar elva: De Gea – Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Shaw – Fred, McTominay – Rashford, Fernandes, Pogba - Martial

Liverpool

De allra flesta som följer engelsk fotboll har nog sett, och ser fortfarande, Liverpool som favoriter till att vinna ligan för andra året i rad. Den nivå Klopps mannar presterade på förra säsongen är så klart svår, för att inte säga omöjlig, att upprätthålla även denna säsong men nog har resultaten varit lite sämre än man förväntat sig. Och precis som för de flesta andra lagen har det varierat stort i prestation, tänk bara en 7-2 förlust mot Aston Villa och en 7-0 seger mot Crystal Palace. Sen den där överkörningen av Palace har Liverpool spelat fyra matcher som gett kryss mot West Brom och Newcastle och förlust mot Southampton innan det blev seger mot en blandning av Aston Villas U23 och U18 i FA-cupen.

Men om resultaten inte alltid riktigt gått som man trott så går det allt som oftast Liverpools väg hemma på Anfield. Laget har faktiskt inte förlorat där i ligan sedan april 2017, helt galet facit när man tänker efter. Liverpool är ligans bästa hemmalag denna säsong, men så är ju United ligans bästa bortalag. Jürgen Klopp gör sin 200:e match som Liverpool-manager i ligaspelet till helgen och så som han utvecklat laget är inget annat än imponerande. Nu ligger man dock tre poäng efter United i ligan men går upp i ledning igen vid seger. Det är dock inget Klopp ser som extra motivation, matcher mot United är stora nog för att få spelarna taggade till tänderna enligt tysken.

Skador är något som följt Liverpool under säsongen där så klart Virgil van Dijks frånvaro sticker ut. Förutom försvarsgeneralen är mittbackskollegan Joe Gomez skadad, precis som Naby Keita och succéförvärvet Diogo Jota. Det finns även frågetecken kring Joel Matip som kommer testas sent. En spelare som missat stora delar av säsongen men nu är tillbaka är Thiago, och alla såg vad han gjorde i Bayern så han blir någon att se upp med på mittfältet. Om han där ackompanjeras av Henderson eller om kaptenen får ta steget ner i backlinjen återstår att se. Om det är ovisst på mittfältet och i de bakre leden är det full styrka framåt med Salah, Mané och Firmino.  

Tänkbar elva: Alisson – Alexander-Arnold, Fabinho, Matip, Robertson – Wijnaldum, Thiago, Henderson – Salah, Firmino, Mané

Mina tankar

Ole Gunnar Solskjaer är tydlig med att tabellplaceringen i januari inte spelar någon roll, det är när 38 omgångar är spelade som det spelar någon roll. Men som ni märkt har jag svårt att inte sväva iväg lite, och det är klart att det är långt kvar av säsongen och mycket kan hända. Men visst känns det så himla mycket bättre att ligga tre poäng före i täten än att jaga 15 poäng bakom. Och United har faktiskt inte förlorat på bortaplan i ligan sedan förra säsongens match på Anfield, så formen är minst sagt god. Frågan är hur United tar sig an matchen, blir det ett lågt stående lag som vill säkra upp poängen man har eller kommer man våga gå för alla tre? Personligen hoppas jag på det sistnämnda. Givetvis finns då risken att straffas stenhårt av hemmalagets vassa fronttrio, men det finns ju en möjlighet här att skapa ett litet avstånd ner till Liverpool.

United har spelat ligacupen mot Manchester City, FA-cupen mot Watford och i ligan mot Burnely under senaste två veckorna. Liverpool däremot har bara spelat en match under den perioden och kommer in till helgens match med åtta dagars ledighet från match. Finns väl för och nackdelar att hitta i lagens respektive förberedelser, men jag väljer att se det positivt och säga att United är rejält inne i matchtempo.

Givetvis är det tråkigt att det inte kommer finnas någon publik på matchen, tänk att få avgöra och rusa mot en lyrisk bortasektion och skapa nya oförglömliga ögonblick som Juanfield och John O’Sheas stopptidsmål. Kanske att Rashford hakas upp av Fabinho i 90:e minuten och Paul Tierney kikar på VAR-skärmen en och två gånger innan Fernandes rullar in segermålet från straffpunkten efter att ha lurat bort Alisson. Alla fortsätter svinga vilt om hur United får så sjukt mycket straffar och att Bruno heter Penandes i efternamn. Hade inte det varit lite kul ändå? Top of the league, jag tar en seger oavsett hur det ser ut.

Ja jävlar – ursäkta språket – vilken söndag vi har framför oss. Ni som följer artikelserien MUWomen’s Barmy Army vet att jag med stor glädje och entusiasm följer Uniteds damlag, och på söndag smäller det verkligen även för dem. 15.30 är det bortamatch för ligaledarna Manchester United mot ligatvåan Chelsea. Så jag rekommenderar starkt att ni rattar in Viaplay strax innan dess och följer den matchen och sedan bara låter sändningen sömnlöst glida över till matchen på Anfield. En riktig seriefinalsbonanza. It’s on!

Tips: 1-1 (Martial)

Vad: Premier League, omgång 19
Var: Anfield, Liverpool
När: Söndag 17/1, 17.30
Hur: Viasat Sport Premium, Viaplay

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2021-01-15 17:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham