Inför: Liverpool – Manchester United
Kommer Ronaldo själv lösa en topp fyra plats för United?

Inför: Liverpool – Manchester United

Rivalmatcher blir inte större för Manchester United när man ställs mot Liverpool. För United dels gäller det att hänga med i topp fyra och försöka tysta ner ett Anfield som har mycket att vara glada över. Om United spelarna har varit omotiverade den senaste tiden bör det historiska rivalmötet tända till något i spelarna.

Manchester United:
Som man har skrivit flera gånger om innan, kom Cristiano Ronaldo till räddningen igen när man var nära ett fiasko att kryssa med tabelljumbon. Vinsten blev ännu viktigare när alla andra topp fyra konkurrenter tappade poäng och United klättrade upp till en femte plats i tabellen med tre poäng upp till Tottenham. Liverpool blir den första av tre raka matcher mot topp sex lagen, då Arsenal och Chelsea väntar på horisonten.

På tisdagskvällen gäller det för United att ta en andra raka vinst men det känns som en enorm uppgift. Senast de möttes på Old Trafford slutade det i katastrof med en 5-0 förlust och blev början på slutet av Ole Gunnar Solskjaers tid som huvudtränare. Ralf Rangnick som inspirerade Jürgen Klopp, måste hitta ett sätta att lyckas stoppa Liverpool frenetiska anfall. Hittills har man släppt in 44 mål, vilket är dubbelt så många som Liverpool. Rangnick måste på kort varsel försöka få Uniteds försvar i någon slags av harmoni tills på tisdagskväll.

Rangnick kommer att vara utan Luke Shaw och Edinson Cavani som båda är ute till maj. Mer oroväckande för Rangnick är att duon McFred inte är spelklara än. Säg vad man vill om skotten och brasilianaren men deras arbetsmoral hade behövts. En liten ljusglimt är att Raphael Varane kanske hinner att återhämta sig inför matchen mot Arsenal.

Min startelva (4-2-3-1): de gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Telles – Pogba, Matic – Elanga, Fernandes, Sancho – Ronaldo

Motivering
Jag tror att det kommer att bli något i detta stuk. Nemanja Matic tyckte jag stod för ett bra inhopp mot Norwich och hans defensiva positionsspel kommer att behövas. 4-3-3 som formation tycker jag inte fungerar särskilt bra eftersom Fernandes har svårt att skapa något när han inte befinner sig i nummer tio rollen. 4-2-3-1 är formationen spelarna är vana vid och att ha det extra stödet på mittfältet tror jag bara gynnar oss. Pogba och Matic har ibland en tendens att vara lite väl nonchalanta i uppspelsfasen, vilket man inte kan vara mot Liverpool. Samtidigt tycker jag att passningsspelet blir lite mer kontrollerat jämfört med när McFred är i farten. Nyckelorden inför matchen blir kontroll och struktur. Rent defensivt hade man velat byta ut hela backlinjen. Finns tyvärr inga bättre defensiva alternativ på bänken. Anfallsmässigt är Elanga, Sancho och Ronaldo givna.

Liverpool:
Från ett United perspektiv är det smärtsamt att se Liverpool säsong hittills. En ligacup-pokal har det blivit hittills. En final väntar mot Chelsea i FA-cupen. Semi-final mot Villareal i Champions League och titelutmaning med Manchester City i Premier League. Det är mörka tider nu kära United vänner!

Liverpool kommer in med självförtroende inför det klassiska rivalmötet, då Merseyside laget har åtta raka matcher utan förlust och befinner sig i ännu en final. Laget har imponerat med sin offensiva fotboll och kommer att sätta United försvaret under press. Dock kommer Mohammed Salah behövas bevakas mer noggrant, då han leder Premier Leagues skytteliga med 20 gjorda mål. Liverpool har också tunga pjäser på fasta situationer vilket är oroande för Uniteds del. Spelare som Virgil Van Dijk och Joel Matip måste man hålla ett extra öga på. Det blir en hemläxa till Harry Maguire och Victor Lindelöf.

På skadefronten har Liverpool en helt frisk trupp. Man blir avundsjuk som United supporter av enbart tanken att ha alla spelarna tillgängliga.

Trolig startelva (4-3-3): Allison – Alexander-Arnold, Van Dijk, Matip, Robertson – Henderson, Fabinho, Thiago – Salah, Jota, Mane.


Tre snackisar inför matchen:

1: Klarar United spelarna av rivaliteten?
Oavsett vilken form lagen befinner sig i är detta trots allt Englands största rivalmöte. Flera år av historik, sportsliga framgångar och hat mellan lagen. United har under den senast tiden haft det svårare än sina rivaler, men i dessa matcher blir det betydelselöst. Spelarna har verkat varit omotiverade stundtals och pumpar adrenalinet inte igång när man befinner sig på Anfield, så vet jag inte vad som gör. Skulle spelarna stå för en liknande insats som mot Norwich, kan det bli en mardrömsliknande upplevelse som sist. Det krävs att varje person utför mer eller mindre en perfekt match. Sannolikheten att vi faktiskt gör det är liten men lite hopp få man ha. Man avskyr att förlora mot Liverpool och förhoppningsvis delar spelarna samma åsikt.

2: Vem mer ska steppa upp förutom Ronaldo?
Det har krävts två hattricks av Ronaldo för att se till att topp fyra fortfarande lever. Hur topp fyra fortfarande är relevant i United lägret bevisar bara hur absurd och oförutsägbar Premier League kan vara. Portugisen har utan tvekan varit lösningen på planen. Det kommer dock inte räcka för en Champions League plats utan hela laget måste lyfta nu. Det som måste sitta mot Liverpool är vårt försvar. Alex Telles måste ta fram sin inre Roberto Carlos då han kommer få en tuff kväll mot Salah. Rent offensivt behöver Bruno Fernandes och Jadon Sancho steppa upp, då de båda har varit helt ur synk senaste tiden. I de sex matcher som kvarstår kan man inte enbart förlita sig på Ronaldo.  

3: Ralf vs Jürgen
Läraren möter studenten. Dock går studenten in som stor favorit till detta möte. För Ralfs del gäller det att försöka få med något från Anfield och Jürgen måste vinna för att förhindra de blåa från Manchester att utöka sin serieledning. Det blir en tränarkamp där man vet tydligt hur Klopp kommer att spela. Det kommer var hög press och utmaningar. Jag vet faktiskt inte hur Rangnick kommer att ta sig an matchen. Kommer han chockera oss alla genom att bekämpa eld mot eld eller blir det mer försiktigt försvarsspel där man förlitar sig på kontringar. Jag tror mer på det sista alternativet.  

Tips: 1-1

Arena, datum, matchstart: Anfield, 19/4, 21.00
Turnering: Premier League
Stream: Viasat premium eller viaplay

GGMU

Eric Länje2022-04-18 18:44:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham