Etihad Stadium, 2022-03-06 17:30

Manchester C - Manchester U

Inför: Manchester City – Manchester United
Derby i Manchester väntar och det kommer smälla.

Inför: Manchester City – Manchester United

Dags för derby i Manchester och dags för Manchester United att fortsätta den fina resultatraden som byggts upp på bortaplan mot lokalrivalen. Kan Rangnick bygga vidare och kan United-spelarna hitta sätt att få in bollen i mål? Många frågor finns, och på söndag eftermiddag får vi svaren.

Manchester United:

Efter holmgången mot Leeds där United drog längsta strået har det blivit två raka kryss. Först räddade Anthony Elanga ett oavgjort resultat i en i övrig ganska svag match borta mot Atletico Madrid, sedan blev det mållöst hemma mot Watford.
När vi kikar på Ralf Rangnicks resultat sedan han tog över United så har det bara blivit en enda förlust efter ordinarie tid, men det har också blivit lika många kryss som segrar – åtta av varje.
Prestationerna har inte på något sätt alltid övertygat, men det faktum att United är det lag i ligan som skapat flest chanser sedan tysken tog över säger ändå en hel del om den ineffektivitet som uppvisats. Ronaldo gör inte mål i den takt han kanske borde för att rättfärdiga sin plats i elvan, Rashford har inte gjort mål på en och en halv månad och Cavani gör en match och missar sedan ett gäng och får aldrig någon kontinuitet.
Det som däremot är glädjande i offensiv väg är att Jadon Sancho verkligen hittat formen nu och att Anthony Elanga fortsätter vara en frisk fläkt.

På skadelistan ser du just nu ganska ljust ut, Cavani som varit borta i en månad är tillbaka i träning och ser ut att kunna vara involverad mot City. Även Scott McTominay som varit sjuk är tillbaka i träning och ser till och med ut att kunna starta.
Så här finns alla möjligheter att ställa starkast möjliga lag på banan, men det finns flera positioner som är värda att fundera kring. Och mot ett lag som Manchester City gäller det att inte gå fel i sina val, här är det ett väl sammansatt maskineri som ska till för att lyckas montera ner regerande mästarna.

Min startelva (4-2-3-1): de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Varane, Shaw – McTominay, Fred – Sancho, Fernandes, Pogba – Elanga

Motivering:

Det här med vilka som ska spela mittbackar är en återkommande fråga, och det namn jag skriver ner först är faktiskt Victor Lindelöf. Han har sett över hela säsongen varit den mittback som presterats jämnast och bäst, och tillsammans med honom blir det Raphael Varane. Hans erfarenhet av stora matcher och hans snabbhet gör att han går före lagkapten Maguire.
Egentligen vill jag säga att Dalot ska spela till höger, men känslan är att Wan-Bissaka allt som oftast brukar gå segrande ur sina en-mot-en strider när det vankas derby och därav får han förtroendet.
Ralf Rangnick pratar mycket om kontroll av matcher, och att City är ett lag som verkligen vill hålla i bollen och kontrollera händelserna. För Uniteds del gäller det att lyckas vinna boll och då verkligen utnyttja de lägen som uppstår. Utifrån detta ser jag gärna både McTominay och Fred som jordfräsar som kan sätta press och vinna boll, Pogba kan hålla boll och vara en vilopunkt för United som riskerar att i perioder få det svettigt.
Sancho är det inget snack om ska spela, och frågan blir då om Elanga ska starta eller komma in från bänken. Alltså, starta honom säger jag. Han sätter i dagsläget fart i djupet på ett sätt som varken Ronaldo eller Rashford gör, dessutom petar han ju in någon boll vilket de andra två har otroligt svårt med för tillfället. Så får väl de andra två se det som motivation och hoppa in med viljan att avgöra istället för att lalla runt på plan i 70 minuter innan de byts ut.

Manchester City:

Det har pratats om att Manchester City kanske är inne i lite av en formsvacka efter förlusten hemma mot Tottenham och sedan ett sent segermål mot Everton. Och visst har det kanske inte sett helt hundra ut, men ska vi vara ärliga har de dominerat bollinnehavet och skapat en mängd mer målchanser än sina motståndare även då. Dessutom skickade de Peterborough ur FA-cupen, vilka växlar man nu vill dra från det.
Faktum är att Peps gäng inte förlorat en match sedan början av december mot Leipzig innan matchen mot Spurs, och innan det var det ytterligare sex raka segrar.

Manchester City är ett av – om inte det – bästa laget i världen och jag behöver inte räkna upp vilka spelare det finns att se upp för, det har ni redan koll på. Däremot är det värt att notera att Ruben Dias missar matchen med en lårskada, precis som Nathan Ake som fått en smäll. Pep säger själv att Dias blir ett stort tapp, men samtidigt har man en så bred och stark trupp att det inte ska påverka allt för mycket.
Om City inte är i hundra procents form just nu kan det vara läge för United att slå till, samtidigt är ju frågan hur mycket fromdipp det är när man fortsatt har grepp om ligan och förlorar en match i sista minuten och sedan vinner två raka efter det.

Trolig startelva (4-3-3): Ederson – Walker, Stones, Laporte, Cancelo – De Bruyne, Rodri, Gündogan – Mahrez, Silva, Foden


Tre snackisar inför matchen:

1. Kan Rangnick följa upp Solskjaers facit mot City?
Manchester United har vunnit fyra av de fem senaste gångerna man åkt till Etihad, och Ole Gunnar Solskjaer gick segrande därifrån vid de tre tillfällen lagen möttes på Citys hemmaplan. Uppenbarligen hittade norrmannen ett matchupplägg som passade United väldigt bra och City mindre bra i dessa matcher.
Vi kan minnas hur Wan-Bissaka vid mer än ett tillfälle plockat ner Sterling helt och hållet, hur de Gea gjort några fantastiska räddningar och hur United sårat City i omställningsspelet.
En gängse uppfattning kring Solskjaer skulle jag ändå säga är att han vid flera tillfällen lyckades få till omställningsspelet mot de stora lagen men att han aldrig riktigt lyckades få ordning på det egna spelet mot lägre stående lag.
Rangnick pratar mycket om kontroll, att lyckas kontrollera matcherna och skapa sitt eget öde utifrån det. Samtidigt pratar han om rock n’ roll-fotboll och att det ska vara full fart. Vi kan väl hoppas att United lyckas få hyffsad kontroll på händelserna även om City så klart kommer äga boll, och att det sedan blir rock n’ roll när bollen väl hamnar i Uniteds ägo. Hittills har vi kanske inte sett allt för mycket av det, men varför inte få till det nu, vi har ju flera spelare som borde ha en hel del självförtroende från tidigare segrar på Etihad.

2. Ta vara på varje möjlighet som dyker upp
Som tidigare nämnts har United skapat flest målchanser i Premier League sedan Ralf Rangnick tagit över, 160 stycken. Men det har bara resulterat i 20 mål på 13 matcher, vilket tydligt visar vilka bekymmer United haft att verkligen kapitalisera på det man skapar.
Den spelare som ska vara där och trycka in bollarna i mål är så klart Cristiano Ronaldo. Han har under sin karriär successivt blivit mindre och mindre involverad i spelet ute på plan men alltjämt varit typ vassast i världen i straffområdet. Nu har han gjort två mål på de senaste tio ligamatcherna, och frågan blir då vad Ronaldo faktiskt bidrar med.
Och så kommer vi till Rashford, spelaren som kom in som en frisk fläkt och som alltid krigat och kämpat och lyckats skapa en hel massa chanser för United. Dessutom har han utvecklat sitt målskytte. Marcus besitter de fysiska förutsättningar som skulle kunna göra honom enormt svårstoppad, något Rangnick också belyser och menar att han som tränare försöker ge engelsmannen alla förutsättningar för att lyckas. Men det vi får se på plan nu är inte bra nog, han kommer inte till speciellt mycket chanser, tappar boll och ser allmänt ointresserad ut för att faktiskt försöka göra något åt saken. Skador och så vidare har så klart spelat in, men det är dags att steppa upp nu om han vill fortsätta få speltid.
Då landar vi på spelare som Sancho och Elanga och det kanske inte är helt rätt att lägga denna press på dem – speciellt Elanga. Men om United ska ha någon möjlighet till vinst här gäller det att sätta de lägen som uppstår. Eller så kliver Ronaldo, Rashford eller Bruno fram och visar att det fortsatt är de som fortsatt ska leda Uniteds offensiv.

3. Poängen måste trilla in om det ska bli CL nästa säsong
Här slår jag in en öppen dörr så klart, alla förstår ju att United måste ta en hel del poäng från nu och in till ligan avslutas för att lyckas behålla den fjärdeplats man befinner sig på.
Nu väntar City på bortaplan och sedan Tottenham hemma, noll poäng där och jag törs säga att det inte blir något CL-spel nästa säsong. Nu står det kanske inte och faller på en bortamatch mot City, det skulle så klart blivit fler poäng mot lag som Burnley och Watford till exempel.
Men nu är läget som det är och matcherna blir färre och färre. För att komma in med lite fart mot ligaavslutningen skulle det inte alls sitta fel med en seger här – även om matchen mot Tottenham kanske är ännu viktigare rent ligapositionsmässigt – ett derby är ett derby och att markera revir i Manchester skulle ge ett enormt lyft både i ligan och till returen mot Atletico Madrid.
En förlust då, skulle det vara precis tvärt om? Både ja och nej, så klart ett hårt slag att torska mot lokalrivalen men samtidigt måste City anses vara favoriter. Så jag ska inte säga att allt står och faller med denna match, men om det inte blir åtminstone poäng kommer det vara kniven mot strupen mest hela tiden resten av säsongen.


Tips: 1-1 (Pogba)


Arena, datum och matchstart: Etihad Stadium – 6/3, 17:30
Turnering: Premier League – omgång 28
Stream: Viaplay


GGMU

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2022-03-05 17:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham