Inför: Manchester City – Manchester United
Kommer Martinez stoppa Haaland?

Inför: Manchester City – Manchester United

Premier League återvänder efter vad som har känts som ett oändligt långt uppehåll utan Manchester United. Första matchen tillbaka blir en storhöjdare när man ställs mot den lokala rivalen. Allt finns upplagt för ett ordentligt Manchesterderby med båda lagen i storform.

Manchester United
Fjärde september spelade United senast en Premier League match. Drottning Elizabeths II bortgång gjorde att omgång sju ställdes in. I omgång åtta hade det varit rosornas krig mot Leeds på Old Trafford. Men på grund av för få tillgängliga poliser i samband med drottningens begravning blev den också framflyttad. Detta följdes sen upp av ett landslagsuppehåll. Hur det gick för United spelarna med landslagen kan du läsa här.

Erik ten Hag och Marcus Rashford blev under fredagen framröstade som månadens tränare och spelare. Nederländaren bevisade att han kunde vinna den taktiska kampen mot Arteta och Klopp under september månad. Nu ska han ta sig an Pep Guardiolas Manchester City. Ett helt annat test för ten Hag som måste hitta ett sätt att kontrollera Citys rappa och konstanta attacker.

Förra säsongens derbyn mot rivalen var smärtsamma då man blev helt utspelade. Men något som talar för ten Hag är att United tenderar att prestera bättre mot City på bortaplan. Fyra av de senaste fem vinsterna mot City var på Etihad. United hoppas att få tillbaka månadens spelare som har ett bra målrekord mot topplagen. 23 gjorda mål, där fyra är mot City. Ingen annan i truppen har lika bra siffror som MBE Rashford i stormatcherna.

På skadefronten är Harry Maguire otillgänglig efter att ha skadat sig i landslaget. Axel Tuanzebe och Brandon William är fortsatt otillgängliga. Positiva besked för ten Hag är att Marital och Rashford är tillbaka i träning och kanske är med i truppen på söndag.

Min startelva (4-2-3-1): De gea – Dalot, Martinez, Varane, Malacia – McTominay, Eriksen – Antony, Fernandes, Sancho – Rashford

Motivering:
Det finns ingen större anledning till att göra några ändringar i truppen. Det är huvudsakligen samma elva som gick hela september obesegrat och tog tunga vinster mot Liverpool och Arsenal. Vi vet sen innan att City är bollförande och använder en hög press. Mot Liverpool och Arsenal gjordes tre utav fem mål på en spelvändning. Jag tror att man måste använda en liknande metod mot City. Orosmomentet är att man blir alldeles för sittandes och bjuder in alldeles för mycket press.

Manchester City
Lokala rivalerna fortsätter att trampa på och ösa in mål. Klubben har gjort Ethiad till ett fort och är den klubb som har gjort flest mål på hemmaplan med 14 gjorda på bara tre matcher. På hemmaplan har man också bara släppt in två mål. Den främsta anledningen till de stora siffrorna är Erling Haaland. Norrbaggen har hunnit göra elva mål på sju matcher. Men också offensiva pjäser som Phil Foden och Kevin De Bruyne. 

I tabellen ligger City en poäng bakom Arsenal när detta publiceras, då North London Derby spelas tidigt på lördag. Skulle Arsenal förlora kan City gå upp i serieledning vid vinst. Förhoppningsvis blir det inte så.

På skadefronten kommer John Stones inte vara tillgänglig för Pep Guardiola. Kalvin Phillips har genomgått en operation och hoppas att vara tillbaka i England truppen inför VM. Aymeric Laporte är tillbaka i träning och kan vara tillgänglig för spel.

Trolig startelva (4-3-3): Ederson – Walker, Dias, Laporte, Cancelo – De Bruyne, Rodri, Silva – Foden, Haaland, Mahrez

Tre snackisar inför matchen

1: Erik ten Hag vs Pep Guardiola
Två taktiska flintskalliga genier som båda kommer utanför England. Detta blir ännu ett test för Erik ten Hag, även om han bevisade sig att han kan hantera stormatcherna när han vann kampen mot Klopp och Arteta. Det som ger kampen extra krydda är att ten Hag var i Bayern München samtidigt som Guardiola och ska ha inspirerats av hans fotbollsfilosofier. Kan nederländaren efter att ha observerat spanjoren noggrant hitta en lösning till ett anfall som har stänkt in 14 mål på hemmaplan? Det viktigaste mot City kommer att vara att kontrollera mittfältet. Får spelare som De Bruyne och Silva för mycket yta, kommer de att straffa United. Man hoppas att Eriksen och McTominay är redo för uppgiften.

2. Vem ska stoppa den norska roboten?
Elva mål på sju matcher är en skrämmande siffra att läsa som United supporter inför matchen. När en Haaland spelade senaste i ett Manchesterderby blev det en karriärdödande tackling av Roy Keane. Utan att använda våld, hur ska man stoppa norrmannen? Målfarlig på de minsta ytorna, löpstark och ett fysiskt monster i boxen. Vi har fått en stabil mittbacksduon med Licha och Varane. Det som blir krävande för duon är inte bara Haaland utan att de har kvalité runtomkring honom. De Bruyne måste man också ha koll på då han leverar in bollar till honom. Martinez har faktiskt mött Haaland förr och vann den kampen när Ajax och Borussia Dortmund möttes i gruppspelet av förra säsongen Champions League. En repris på det ”slaktaren”, por favor?

3. Påverkan av ett långt uppehåll?
Det har varit ett oroväckande långt uppehåll på både gott och ont. Fördelarna har varit att kunna vila ut truppen helt och att potenitellt få tillbaka Rashford och Martial som är skadebenägna. De spelare som inte var iväg med landslaget har man kunnat träna med och nederländaren har fått hela träningsveckor. Man har fått en väldigt lång tid att förbereda sig inför derbyt, däremot kanske för lång tid? Nu har spelare också varit iväg med landskamper men det är inte samma intensitet som i Premier League. United var också i en bra form och måste hitta tillbaka till den direkt. Det finns ingen tid att vänta på att komma in i matchbilden mot City, utan för Uniteds del gäller det att från avspark vara påkopplade.

Som man har längtat efter United den senaste tiden. På söndag är abstinensen äntligen över. 

Tips: 1-1 (Haaland, Sancho)
Arena, datum och matchstart: Etihad Stadium, 2/10, avspark 15:00
Turnering: Premier League
Stream: Viasat premium & Viaplay

Vad är känslan inför derbyt? Lämnar vi Ethiad med tre pinnar och kommer Martinez hålla koll på Haaland? Skriv era tankar i kommentarsfältet 

GGMU

Eric Länje2022-10-01 14:35:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham