Inför: Manchester United – AFC Bournemouth
Får vi se vår slaktare i startelvan imorgon?

Inför: Manchester United – AFC Bournemouth

United inleder det nya året hemma på Old Trafford mot sydkustlaget. Erik ten Hags mannar har äntligen verkat att lyckats att få alla bitar att falla på plats. Tre raka ligavinster, kan United starta året med en fjärde?

Manchester United
Man börjar att må rätt så bra som Unitedsupporter med den nuvarande formkurvan. Marcus Rashford såg till att ge United ett bra avslut på 2022, då man besegrade spöklaget Wolves på Molineux. Vinsten innebar att man gick förbi Tottenham Hotspurs och är bara två poäng bakom Newcastle United som har en match mer spelad. Att United skulle befinna sig på en Champions League plats 2023 var svårt att se efter starten mot Brighton och Brentford.

Rashford har växt under ten Hag och har nu gjort elva mål i alla tävlingar. Men det som har varit det vinnande konceptet för United är försvaret. Efter derbyförlusten mot Man City har man enbart släppt in sex mål på nio spelade matcher, där man även kan notera fem hållna nollor. Då har man även haft flera olika uppställningar och mittbacksduon på grund av skador och VM-uppehållet. Men försvaret har fungerat även med Luke Shaw och Casemiro som mittback. 

På skadelistan är Diogo Dalot, Axel Tuanzebe och Jadon Sancho alla fortfarande otillgängliga. Däremot kommer ten Hag ha alternativ på mittbackspositionen, då Harry Maguire, Victor Lindelöf och Lisandro Martinez är alla redo för 90 minuter igen. Scott McTominay förväntas också vara med i truppen igen.

Min startelva (4-2-3-1): de Gea – Wan-Bissaka, Martinez, Varane, Shaw – Fred, Casemiro – Rashford, Fernandes, Garnacho – Martial

Motivering:
Laget ser huvudsakligen ut som samma mot Wolves. Licha har nu fått en hel veckas träning och bör vara redo för spel. Han tillsammans med Varane är tveklöst vår bästa mittbacksduo, så Martinez ska in direkt. En förändring som tror jag behövs på mittfältet är att Fred kommer in för Eriksen. Dansken har fått spela mycket de senaste matcherna och är viktig som länken mellan försvaret och anfallet i spelet. Jag tror att en välbehövlig vila för dansken behövs och att det blir ett brasilianskt mittfält. United har ett fullspäckat januari och en skada på Eriksen vore katastrofalt. Antony få sätta sig på bänken efter några svagare insatser den senaste tiden. Istället blir det fullfart med stekheta Rashford och Garnacho på varsin kant och Martial på topp.

AFC Bournemouth
Bournemouth ligger på 15:e platsen i ligatabellen och har plockat 16 pöang på 17 matcher. Scott Parker var huvudtränare i början av säsongen men fick lämna redan efter fyra spelade matcher. Gary O’Neil klev in som interim tränare och fick sen jobbet permanent i slutet av november. O’Neil står inför en stor uppgift att hålla "The Cherries" i Premier League, men har på sin korta tid som huvudtränare lyckats få laget ovanför nedflyttningsstrecket.

Senaste Premier League matchen för Bournemouth slutade i en 2-0 förlust mot Crystal Palace och om Bournemouth ska lyckas mot United behöver man förbättra sitt försvar. Sydkustlaget har släppt in flest mål i ligan med hela 36 insläppta. Anfallsmässigt har målen kommit ifrån mittfältaren Phillip Billing och anfallaren Kieffer Moore som båda har gjort fyra mål var och delar på förstaplatsen i den interna skytteligan.

På skadelistan är David Brooks och Neto otillgängliga. Ryan Fredricks, Junior Stanislas och Marcus Tavernier är alla tveksamma för spel. Mest oroväckande för O´Neil är statusen på just Billing som fick lämna planen i första halvlek mot Crystal Palace.

Trolig startelva (3-5-2): Travers – Smith, Senesi, Kelly – Anthony, Cook, Lerma, Dembele, Zemura – Solanke, Moore

Tre snackisar inför matchen

1. Är Martinez matchredo?
Efter att ha fått firat sitt VM-guld är slaktaren äntligen tillbaka, vilket är lovande nyheter för United. Som man har skrivit innan, är han och Varane tillsammans vår starkaste mittbacksduo. Även om han har fått en veckas träning, undrar man om Licha är redo mentalt att kliva in för spel? Med tanke på hur det har gått för Varane efter VM bör det inte vara några bekymmer, men det lär bli intressant att se hur Martinez spelar in sin första match tillbaka och vilken effekt det har i United.


2. Den fortsatta klättringen?
United kan vid vinst gå upp på en tredje plats och utöka distansen till Tottenham på femte platsen med fem poäng (Liverpoolmatchen är inte spelad än när detta skrivs). Man skulle även vara en poäng ifrån lokalrivalen. Efter en hyfsad värdemätare mot spöklaget Wolves känns det att United kommer att fortsätta ta kliv i spelet. På pappret är detta enklaste matchen i januari, då Arsenal och Man City väntar efter spel i FA-Cupen och Ligacupen. Något som kan bli viktigt i topp fyra är målskillnaden och där får United fortsätta kämpa ikapp den dåliga inledningen med bara + 4. Bournemouth hemma kanske är den perfekta matchen är försöka få lite bättre siffror i målskyttet?


3. Kan detta bli katalysatorn för Martial? 
Man kan förstå varför Rashford försov sig till samlingen, då han själv har burit målskyttet i årets säsong. Martial bidrar med mycket i spelet men det känns ofta att han enbart fungera i matchbilder som passar honom. Mot Wolves som är väldigt fysiska och lågsittandes fungerade han inte alls och blev väldigt anonym. Matchbilden imorgon kommer antagligen vara något liknande då United kommer vara bollförande och Bournemouth utnyttjar sin walesiska jätte på topp. Martial behöver göra mer avtryck i matcher, även om de inte passar hans spelstil. En anfallare är antagligen en prioritet i januarifönstret. Jag personligen tror däremot att det inte blir någon nu, utan det tas in till sommarfönstret. För att United ska kunna tävla på flera fronter måste även resten av anfallet visa styrkebesked, speciellt vår nummer nia. 
 
Tips: 2 – 0 (Rashford, Fernandes)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 3/12, 21.00
Turnering: Premier League
Stream: Viasat premium & Viaplay

GGMU

Eric Länje2023-01-02 18:29:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham