Old Trafford, 2022-01-10 20:55

Manchester U - Aston Villa

Inför: Manchester United - Aston Villa
Får vi se en leende Jadon Sancho efter mötet med Aston Villa på måndag?

Inför: Manchester United - Aston Villa

I helgen kickade den så mytomspunna tredje omgången i FA-Cupen igång. Omgången där Premier League-lagen kliver in i turneringen och där flera av de större elefanterna historiskt åkt på både en och flera näsbrännor av på papperet betydligt mindre lag. På måndag är det dags för Manchester United att kliva in i turneringen när de ställs mot Premier League-kollegan Aston Villa hemma på Old Trafford.

Manchester United:
Cupmatcher brukar vanligtvis vara ett tillfälle för managers att lufta truppen och ge spelare chansen som har fått stå på sidan under ligaspelet. Inte minst när julperioden, och med det ett hektiskt spelschema, just passerat. Nu är det dock ingen vanlig tid vi lever i. Med en pandemi som fortsatt tar sig framåt med kraft och frenesi, som lett till sjukdomar i trupperna och en rad uppskjutna matcher i seriespelet samt det faktum att det är en cupmatch mot en seriekonkurrent som väntar. Frågan är därmed om denna potentiella rotation kommer att utebli. Ralf Ragnick har uttalat sig på förhand att de kommer att angripa matchen som om den vore en Premier League- eller Champions League-match och att vi kanske inte kommer att kunna vänta oss en till stora delar utbytt startelva. Det återstår att se vilka spelare som får chansen från start på måndag.

Senaste matchen var en stor besvikelse för de med sympatierna hos Manchester United. Wolverhampton var under stora delar dominanta och kunde ta med sig alla tre poäng hem efter ett sent segermål. Ett av få glädjeämnen var att Phil Jones gjorde en storstilad comeback efter nästan två års skadehelvete. En insats nog ingen på förhand hade räknat med och om det hela mest mynnar ut i att det var en imponerande uppvisning i mental styrka från Phil Jones sida, eller en tragik i att de spelare som ska vara bärande stod för en remarkabelt blek insats. Ja, det får vi diskutera med en kär vän över ett par rundor med pints.

Tittar vi på tillgängliga spelare inför måndagens match så är det klart att Eric Bailly och Hannibal inte är två sådana då de är iväg och representerar sina respektive landslag i Afrikanska Mästerskapen. Paul Pogba är fortsatt borta på grund av skada och Harry Maguire är även han tveksam till spel av samma anledning. Glädjande är dock att Victor Lindelöf är tillbaka i träning efter Covid-19 och kan vara aktuell för spel igen på måndag. Scott McTominay och Luke Shaw är tillgängliga för spel i FA-Cupen då deras kommande avstängning gäller Premier League-spel, detta gör att de missar kommande match i ligan som även den är mot Aston Villa bara fem dagar senare.

Min Startelva (4-2-2-2): Henderson - Dalot, Jones, Lindelöf, Shaw - McTominay, Fred - Lingard, Fernandes – Greenwood, Cavani


Motivering:
Som tidigare nämnt så tror jag inte vi kommer att se några större förändringar i startelvan på måndag, men ett par förändringar kan vi ändå räkna med. I mål tror jag att vi kommer att få se Dean Henderson då David De Gea stått mycket och längst fram i plan tror jag inte heller att vi kommer att få se Cristiano Ronaldo från start. Som forwardspar hade jag gärna sett att Greenwood och Cavani spelar, två rörliga spelare som jag tror kan göra livet surt för Aston Villas backlinje. På mittbackspositionerna tror jag att Phil Jones får fortsatt förtroende efter sin fina insats senast och bredvid honom tror jag han får sällskap av Victor Lindelöf till förmån för Raphael Varane. McFred tror jag tar de centrala positionerna på mittfältet och på kanterna i 4-2-2-2-uppställnigen hade jag gärna sett att Jesse Lingard fick lite speltid på den ena sidan medan Bruno Fernandes piskar in inlägg från den andra.

 
Aston Villa
Gästerna kommer från två raka ligaförluster mot Chelsea och Brentford och vill med all säkerhet vända denna negativa trend med en seger på måndag. Man har i dagarna gjort klart med Philippe Coutinho på lån för återstoden av säsongen, en spelare som många minns från hans tid på Anfield tillsammans med nuvarande manager Steven Gerrard. Det återstår att se ifall de hinner få alla formaliteter på plats rean till måndagens drabbning, eller om han istället gör debut för sin nya klubb i veckans Premier League-möte klubbarna emellan.

Likt Manchester United så har Aston Villa spelare som nu lämnat för spel i de Afrikanska Mästerskapen, nämligen Trézéguet och Bertrand Traoré.
Marvelous Nakamba och Leon Bailey missar matchen på grund av skada, men åter i truppen väntas duon Tyrone Mings och Ollie Watkins vara efter att ha missat senaste matchen mot Brentford.

Trolig Startelva (4-3-3): Martinez – Cash, Mings, Konsa, Targett – McGinn, Douglas Luiz, Ramsey – Buendia, Watkins, Ings


Tre snackisar inför matchen:

Nå, hur vill Ragnick att det ska se ut?

Det har kanske inte varit några klang- och jubelföreställningar ännu med Ralf Ragnick vid rodret och trots att det enbart blivit en förlust på matcher som basat i så är det nog många som undrar hur han egentligen vill att laget ska spela. Den sifferkombination som ska beskriva uppställningen som används är den något udda 4-2-2-2 och energi, gegenpress och löpningar är de ord som bäst ska beskriva hans tränargärning innanför de kritade linjerna. Men hittills har det inte varit mycket av den varan som synts till i matcherna och man undrar såklart när och hur Ragnincks prägel kommer att synas på allvar. Nu är det inte ett lag från Conference League eller League One som står för motståndet, vilket kanske gör att experimenteringen blir lite lidande, men nog hoppas många på att man ska kunna börja omvandla ord till handling och prestera på en nivå som är betydligt högre än den som varit fallet hittills.
 
Fake news eller ömma spelare?
På samma tema som ovan snackis så kommer rapporter om att många spelare i dagens trupp vädrat sitt missnöje mot Ralf Ragnick, eller kanske snarare hans sett att spela och kanske även hans kravställande. Dessa rapporter, eller rykten, har av vissa slagits ned som fake news i det ena andetaget medan i det andra så kan man läsa att upp emot elva spelare är beredda att lämna klubben. Vad som är sant lär vi kanske aldrig få reda på men det som är intressant i sammanhanget är ifall Ragnick väljer att åsidosätta spelare som egentligen var tilltänkta att spela i måndagens match, eller om det hela är ett klassiskt fall där hönan blivit till av en ensam fjäder i ett försök att rucka på en klubb av Manchester Uniteds dignitet i arbetet med att jaga klick och uppmärksamhet i både media och sociala medier.
 
Kan Phil Jones spela till sig en mer ordinarie plats i laget?
Det var ändå remarkabelt hur bra Phil Jones presterade i den senaste matchen mot Wolverhampton. Det här är såklart ingen unik tanke jag kommer med nu, utan många är de glädjerop och fina kommentarer som gått att läsa under, efter och i samband med matchen. Det värmde i hjärtat att han äntligen fick höra detta, då han under lång tid blivit häcklad och närmast bespottad av anledningar som inte alltid har haft med hans aktioner på planen att göra. Så detta var som sagt glädjande av fler än en anledning. Något som också positivt för backbesättningen i stort då det hittills under säsongen varit ett famlande avseende de som ska spela på mittbackspositionerna. Den så helige Harry Maguire får ofta förnyat förtroende trots minst sagt bristfälliga insatser, Lindelöf och Varane har dragits med skadebekymmer och Eric Bailly är Eric Bailly. Känslan är att om han ånyo presterar i matchen nu på måndag så kan han nog hoppa upp ett par pinnhål i den interna rangordningen. Lägg därtill att han har en oöm spelstil som supportrar älskar att se samt att han har ett DNA som är färgad av klubbens senaste storhetstid. Med andra ord så kan något oväntat Phil Jones bli något av en frälsare (nåja) i formeringen av den backlinje som ska präglas av vår tillförordnade fotbollsprofessor. Vem hade kunnat ana detta bara för några veckor sedan? Det kommer bli väldigt intressant att se hur han tar sig an matchen mot Aston Villa på måndag med dessa tankar som utgångspunkt.
 
Tips: 3-1 (Greenwood, Cavani, Fernandes)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 2022-01-10, kl. 20.55
Turnering: FA-Cupen - omgång 3
Stream: Viaplay


GGMU!
 

Andreas Astegren@astegren2022-01-09 20:55:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham