Old Trafford, 2022-03-15 21:00

Manchester U - Atlético

Inför: Manchester United - Atlético Madrid
Blir United ett av de åtta lagen som når en kvartsfinal i årets Champions League?

Inför: Manchester United - Atlético Madrid

En stormatch stundar på Old Trafford när Manchester United tar emot Atlético Madrid för att spela returmötet mellan lagen i Champions Leagues åttondelsfinal. Efter att Anthony Elanga fixat ett 1-1-resultat i det första mötet på Wanda Metropolitano väntar nu en avgörande tillställning hemma i Manchester. 21.00-avsparken, strålkastarna och Champions-hymnen stundar. Låt oss få uppleva en sån där magisk Champions League-kväll på Old Trafford igen!

Manchester United:
Efter helgens 3-2-vinst mot Tottenham går man som Manchester United-supporter fortfarande på moln. Ronaldos hattrick var en sån där prestation och insats man bara kunde drömma om att han skulle stå för när han återvände till United i somras. Portugisens prestation var minst sagt helt avgörande, samtidigt som han tystade den kritik som riktats mot honom den senaste tiden. I övrigt stod Fred för en formidabel insats i mitt tycke, då han visade prov på fantastisk teknik, löpvillighet och beslutsfattning.

Spolar vi däremot tillbaka bandet en vecka var tongångarna helt annorlunda. United blev totalt utklassade av mästarlaget och rivalen Manchester City på ett förnedrande sätt. Med 30% bollinnehav, två skott på mål och fyra insläppta bollar lämnade United Etihad Stadium med svansen mellan benen. Maguire, Lindelöf och Wan-Bissaka var totalt odugliga i försvaret och fick symbolisera den totala nivåskillnaden som just nu råder mellan de två Manchester-lagen.

Men spolar vi tillbaka bandet ytterligare en och en halv vecka var vi alla nog ganska nöjda när United fick med sig ett 1-1-resultat borta mot morgondagens motståndare Atlético Madrid. Med tanke på prestationen var det ett bra resultat för United, som inte alls kom upp i nivå. Anthony Elanga fick slängas in i hetluften och kunde vackert toffla in kvitteringen i slutet av den andra halvleken. Men om United ska ha en chans att gå vidare imorgon kväll måste alla spelare höja sig både en och två nivåer.

När det gäller truppstatusen inför morgondagens möte kunde Rangnick glädjande konstatera att Bruno Fernandes är tillbaka och tillgänglig efter covid-sjukdom. Luke Shaw är däremot osäker till spel efter att inte ha återhämtat sig helt från sin covid. I övrigt är hela truppen tillgänglig för spel!

Min startelva (4-2-3-1): de Gea - Dalot, Varane, Lindelöf, Telles - McTominay, Fred - Sancho, Bruno, Elanga - Ronaldo

Motivering:
Precis som Rangnick hintade om på dagens presskonferens så misstänker jag att Atlético kommer låta United ha väldigt mycket boll. I det första mötet i Spanien hade United 61% bollinnehav, vilket tyder på att en liknande matchbild väntar imorgon. Jag skulle därför välja att spela Lindelöf före Maguire, på grund av Victors fina passningsfot och offensiva kvaliteter. Dessutom är Lindelöf snabbare än Maguire, vilket kommer att krävas mot Atléticos kvicka forwards. Samtidigt behöver Maguire bänkas för att återfinna sin form, mer om det senare i artikeln.

För mig är Dalot given före Wan-Bissaka, speciellt om vi förväntas hålla mycket boll. AWBs offensiva egenskaper är ju inte direkt de vassaste, så att säga. Jag skulle sedan valt McTominay före Pogba, då den sistnämnde såg svag ut senast. Anthony Elanga bör även få chansen från start efter hans viktiga mål senast lagen möttes. I övrigt inga konstigheter. Vad tycker ni?

Atlético Madrid:
Sedan Atlético mötte United för knappt tre veckor sedan har man vunnit tre raka matcher i ligan. Joao Félix har gjort tre mål på dessa matcher, varav han i två av dem dessutom gjort mål redan efter 3 minuter. Mycket siffror nu, men detta kan faktiskt bli en viktig faktor inför returen imorgon. Den unge portugisen nätade nämligen även mot United i det första mötet efter drygt 5 minuter, vilket verkar ha blivit hans signum de senaste veckorna. Något för Rangnick att ta upp på lagmötet inför morgondagens match helt enkelt.

I La Liga placerar sig Madrid-laget just nu på en fjärdeplats, tätt bakom Barcelona. Ángel Correa är lagets bästa målskytt med 11 mål, följt av Luis Suárez på 9. Trots att klubben har ett rykte av att hålla tätt bakåt, har man faktiskt släppt in flest mål av de lag som just nu ligger topp 8 i La Liga. Däremot har man tillsammans med Barcelona gjort näst flest mål i hela ligan, bakom rivalerna Real Madrid.

När det gäller truppen som flyger till Manchester saknas Matheus Cunha, Daniel Wass, Sime Vrsaljko och Thomas Lemar på grund av skada. Dessutom är Yannick Carrasco avstängd.

Trolig startelva (3-5-2): Oblak - Savic, Giménez, Reinildo - Llorente, Herrera, Koke, De Paul, Lodi - Félix, Griezmann

Tre snackisar inför matchen:

1. Ronaldo trivs mot Atlético

Helgens snackis i Premier League blev ju som tidigare nämnt Cristiano Ronaldos show på Old Trafford. Efter hattricket mot Tottenham är Ronaldo tillbaka i målstimmet, vilket kan vara helt avgörande inför mötet med Atlético. Dessutom är Bruno Fernandes tillbaka från sjukdom, vilket även det förhoppningsvis kan ge en positiv effekt på Ronaldos målproduktion.

Och Ronaldo trivs mot Atlético. På 36 matcher mot Madrid-laget har portugisen i sin karriär gjort 25 mål, 9 assist och totalt 4 (!) hattricks! Dessutom har han stått som segrare mot Atlético Madrid i två Champions League-finaler, båda i en Real Madrid-tröja. Statistiken, som är från Transfermarkt, talar sitt egna språk och visar verkligen vilken mardrömsmotståndare Cristiano Ronaldo är för Atlético Madrid. Jag hoppas att så även är fallet imorgon.

2. Ska Maguire spela - egentligen?
Det har väl inte undgått någon hur svag Harry Maguire har varit de senaste månaderna. Vår kapten har sett extremt otajmad ut och får det verkligen inte att stämma. Självmål, tveksamma ingripanden och rent av usla försvarsaktioner har gjort att Maguire har fått symbolisera Uniteds emellanåt pinsamt låga nivå denna säsong.

Så, ska Maguire verkligen starta mot Atlético imorgon - egentligen? För det är klart att han kommer starta. Han är lagets kapten, och Rangnick är medveten om de rubriker som kommer skapas om han i det här läget väljer att bänka sin lagkapten. Det kommer att skrivas om ”sprickan” mellan tränare och lagkapten, om vad det säger att bänka sin lagkapten samt om Uniteds desperata läge som man befinner sig i.

Men är det inte precis en bänkning som Maguire behöver? Jag tror att han behöver spelledigt i några veckor för att få starta om på nytt och hitta formen igen. Maguire har inte varit i form på flera månader, och då ska han inte spela. Som tidigare nämnt tycker jag istället att morgondagens match mot Atlético Madrid skulle passa Victor Lindelöf betydligt bättre, med tanke på Uniteds förväntade andel bollinnehav och motståndare. Men tyvärr kommer Maguires namn finnas med i Uniteds startelva imorgon kväll. Och det tycker jag är fel.

3. Slopandet av bortamålsregeln
Inför den här säsongen slopade UEFA den klassiska bortamålsregeln i Champions League. Och det är först nu, i turneringens slutspel, som vi får se effekten av regeländringen på riktigt. I och med att United spelade 1-1 borta mot Atlético, hade ett 0-0-resultat imorgon på Old Trafford tagit United vidare OM bortamålsregeln hade funnits kvar. Men nu gör den inte det, och visst får det konsekvenser.

När det framförallt gäller ett lag som Atlético Madrid, som har en sån otroligt speciell och hetsig inramning hemma på Wanda Metropolitano, kan man som United-supporter såklart önska att bortamålsregeln fanns kvar. Anthony Elangas mål hade i sådant fall betytt betydligt mer för Uniteds del.

Men regeln är avskaffad och det kan man tycka vad man vill om. Hur som helst blir det en helt avgörande match imorgon på Old Trafford, där vinnaren i matchen kommer gå till kvartsfinal i årets Champions League. En förlängning och eventuell straffläggning ska vi därför inte vara helt oberedda på.

Tips: 1-2 (Bruno, Félix x2)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, tisdag 15 mars kl 21.00
Turnering: Champions League, åttondelsfinal (match 2 av 2)
Stream: Cmore

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-03-14 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham