Old Trafford, 2023-12-12 21:00

Manchester U - Bayern München

Inför: Manchester United – Bayern München
Manchester United är piskade att vinna hemma mot Bayern München.

Inför: Manchester United – Bayern München

Manchester United måste slå Bayern München och hoppas på kryss i den parallella matchen. Det är de tuffa, i princip omöjliga, förutsättningarna när Champions League-gruppspelet nu ska avgöras och de tyska mästarna gästar Old Trafford.

Manchester United:
Jag visste att december var en mörk månad, men lördagens förlust hemma mot Bournemouth var helt klart en av Manchester Uniteds mörkaste eftermiddagar den här hösten. Old Trafford buade med rätta ut Erik ten Hags mannar efter att bortalaget från sydkusten enkelt besegrat United med hela 3-0. Slutresultatets tydliga siffror säger självklart mycket om insatsen, men de tre målen som United släppte in var så extremt billiga. Det var försvarsmisstag, felbeslut, missar i markeringsspelet och enkla bolltapp som gav Bournemouth vinsten i lördags. Manchester Uniteds höst har varit riktigt ojämn i både prestation och poängplockande, men Bournemouths demolering var helt klart ett lågmärke den här säsongen.

Hur reser man sig då från en sådan insats? Jo, man möter både Bayern München och Liverpool den efterföljande veckan. Vinterns tajta spelschema har minst sagt börjat smyga sig på och Erik ten Hag har således inget annat val än att dra upp spelarna på hästen igen. Första motståndet för denna tuffa vecka heter alltså Bayern München, som gästar Old Trafford i Champions League-gruppspelets sista omgång. Som jumbo i grupp A behöver United vinna mot Bayern, samtidigt som FC Köpenhamn och Galatasaray måste spela lika i den parallella gruppspelsmatchen, för att man ska ha chans att ta sig vidare till slutspel. Manchester United har alltså inte avancemanget helt i egna händer, utan behöver både göra jobbet men också förlita sig på ett annat resultat. Chansen till avancemang är med andra ord mycket, mycket liten för Erik ten Hags gäng.

Manchester United måste alltså gå för seger mot Bayern München. Vilka spelare är det då som ska stå för denna bragd? Marcus Rashford är tillbaka från avstängning efter hans röda kort mot FCK, men ska enligt rapporter vara sjuk inför tisdagens match. Även anfallskollegan Anthony Martial ska ha problem med en sjukdom. Casemiro är fortfarande otillgänglig på grund av sin skada, men ska i alla fall vara ute och träna på gräs. Victor Lindelöf är osäker till spel efter att ha missat helgens fiasko mot Bournemouth.

Min startelva (4-3-3): Onana – Dalot, Maguire, Varane, Shaw – McTominay, Mainoo – Pellistri, Fernandes, Garnacho – Højlund

Motivering:
Förutsättningarna är solklara: det krävs en vinst för chans till avancemang. Därför vill jag flytta ut Luke Shaw på vänsterbacken för att få med han i Uniteds offensiv. På samma sätt vill jag starta Dalot före Wan-Bissaka, på grund av portugisens offensiva kvalitéer. Raphaël Varane ska också spela från start med tanke på hans snabbhet. Målfarlige McTominay ska starta bredvid genombrytaren och tillika underbarnet Mainoo.

Där framme finns det inte så mycket alternativ. Med Rashford och Martial sjuka är det väl bara frågan om vem som ska spela av Pellistri och Antony. Jag förutsätter att ten Hag kommer gå på det ”säkra” valet i Antony, men jag hade hellre sett en hungrig och motiverad Pellistri från start. Jag hoppas också att Rasmus Højlund kan fortsätta sitt fantastiska målfacit i Champions League.

Bayern München:
Efter en stark och obesegrad inledning i Bundesliga åkte de tyska regerande mästarna på en rejäl plump i helgen. Eintracht Frankfurt pulveriserade Bayern München med hela 5-1 och säsongens första ligaförlust för Bayern var plötsligt ett faktum. Innan helgens flopp hade Thomas Tuchels lag tagit tio vinster på tolv matcher i Bundesliga och vunnit fyra av fem matcher i Champions League-gruppspelet. Det är således ett ruggigt starkt Bayern München som har spelat fotboll den här hösten, men som alltså åkte på en riktig skalp i helgen. Tajmingen på den förlusten var verkligen inte särskilt fördelaktig ur ett United-perspektiv, då jag gissar att det blir ett revanschsuget Bayern som dyker upp på Old Trafford imorgon.

Bayern München blev klara för Champions League-slutspelet redan i början av november, efter fyra raka vinster på lika många gruppspelsmatcher. Senast spelade man dock 0-0 hemma mot FC Köpenhamn och efter det krysset följde helgens storförlust mot Frankfurt. Bayern München har nu således gått två matcher utan vinst, vilket ändå är lite ovanligt för en klubb som dem. Kan man möjligen hoppas på att det är en liten formsvacka på ingång...?

När lagen möttes senast, i slutet av september, vann Bayern München med 4-3. Serge Gnabry gjorde ett av målen i det mötet, men kommer inte vara tillgänglig för spel mot Manchester United imorgon. Han skadade nämligen sin ljumske i helgen. I övrigt verkar det som att Bayern München har tillgång till en slagkraftig trupp inför tisdagens drabbning.

Trolig startelva (4-2-3-1): Neuer – Laimer, Upamecano, Min-Jae, Davies – Kimmich, Goretzka – Coman, Müller, Sané – Kane

Tre snackisar inför matchen:

1. En omöjlig uppgift

Manchester Uniteds Champions League-äventyr har egentligen avgjorts för längesen. Att bara ta fyra poäng av tolv möjliga mot FC Köpenhamn och Galatasaray är på tok för svagt och definitivt inte tillräckligt för ett avancemang. Manchester United förtjänar inte att ta sig vidare, framförallt inte med tanke på att det ändå var en gynnsam grupp man lottades in i. Men trots ett uselt gruppspel har man ändå fortfarande någon form av chans att ta sig vidare, även om den är minimal. United behöver inte bara slå de tyska mästarna, utan också hoppas att FCK kryssar mot Gala. Det är, i mina ögon, en omöjlig uppgift.

Vad kan man då förvänta sig och hoppas på inför tisdagens match? Det vi vet är att det är två rejält revanschsugna lag som precis åkt på varsina stortorskar i helgen. Skulle Manchester United förlora med tre, fyra bollar igen hade det definitivt börjat storma kring ten Hag ännu en gång. Men en bra, eller i alla fall okej, prestation hade gett andrum. Känslan är däremot att det här inte är en match som United förväntas vinna, till skillnad från matchen hemma mot Bournemouth i lördags. Kommer vi ut hyfsad oskadda efter tisdagens match är jag glad – men ett avancemang ser jag som en total omöjlighet.

2. Matchplanen blir spännande
Jag tycker att det ska bli spännande att se hur Erik ten Hag kommer lägga upp tisdagens matchplan. Manchester United är piskade att vinna för att ha chans till avancemang, men ännu en stortorsk hade kanske skadat klubben, laget och honom själv ännu mer. Så hur offensivt kommer ten Hag våga vikta sitt lag egentligen? Hur mycket kommer man gå för det, även om Bayern München skulle leda med två bollar efter en kvart? Hur mycket vågar man blotta sig, med tanke på Bayerns ruggigt kliniska anfallslinje? Det ska bli väldigt intressant att se.

Som tidigare nämnt hänger Manchester Uniteds Champions League-säsong även på matchen mellan FC Köpenhamn och Galatasaray. Det blir också intressant att se hur Uniteds matchplan kommer påverkas eller anpassas efter den matchen. Kommer Erik ten Hag bara spela av matchen om FCK leder med 4-0 i paus? Kommer man gå för det ännu mer om det står lika med en kvart kvar? Det är också något som blir spännande att hålla koll på.

3. Bayerns ruggiga anfallslinje mot ett offensivt United
Harry Kane, Leroy Sané, Kingsley Coman, Thomas Müller, Jamal Musiala och Mathys Tel. Bayern Münchens anfallslinje är så fruktansvärt stark, effektiv, klinisk och högkvalitativ att det är ett skämt. Att Manchester United nu ska ställa upp ett försvar mot de här herrarna, och samtidigt ånga på framåt för en vinst, känns på riktigt läskigt. Jag kan se omställningarna framför mig, när både Luke Shaw och Diogo Dalot har tryckt på i offensiven och lämnat luckor på respektive kant. Förutsättningarna, det vill säga att United måste vinna, talar för att Bayern München tyvärr kanske får ha lekstuga mot ten Hags försvar imorgon.

Att Bayern dessutom förlorade stort, för första gången i ligan den här säsongen, talar också för att man kommer blåsa på ordentligt mot United. Annat vore det om man istället hade vunnit med 5-1 i helgen och då kanske till och med hade valt att vila några stjärnor imorgon. Tyvärr lär det inte bli så. Istället lär Bayerns ruggiga anfallslinje få mycket ytor när United måste blåsa på. Det kan alltså, i värsta fall, bli blodigt.

Tips: 1-4 (Fernandes, Kane x3, Sané)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, tisdag 12 december kl 21.00.
Turnering: Champions League-gruppspel, matchdag 6.
Stream: TV4 Play.
 

sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-12-11 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham