Old Trafford, 2022-05-02 21:00

Manchester U - Brentford

Inför:  Manchester United  – Brentford
Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes och Anthony Elanga bör alla starta i morgondagens match mot Brentford.

Inför: Manchester United – Brentford

För sista gången den här säsongen kliver Manchester United ut på Old Trafford. Brentford står för motståndet och det är två lag som inte har särskilt mycket att spela för. En stor utrensning väntar i sommar och det är dags för spelare att visa att de vill representera Manchester United även nästa säsong.

Manchester United:
Efter två raka förluster lyckades Manchester United stoppa blödningen något när Cristiano Ronaldo räddade en poäng åt Ralf Rangnicks mannar mot Chelsea. Insatsen lämnade en hel del att önska. Hade bortalaget haft lite mer skärpa i avsluten hade det mycket väl kunnat sluta i förlust.

Utöver äran finns det inte särskilt mycket kvar att spela för den här säsongen(visst, det finns fortfarande en mikroskopisk chans att ta en champions league plats, fem poäng upp till Arsenal i dagsläget.) Förhoppningsvis får vi se en del ungdomlig entusiasm de sista matcherna. Mot Chelsea fanns bland annat Alejandro Garnacho, Alvaro Fernandez, Hannibal Mejbri och Shola Shoretire på bänken. Den förstnämnda fick göra ett kort inhopp, och det finns anledning att hoppas på fler minuter i matchen mot Brentford.

Måndagens match blir som sagt den sista hemmamatchen för säsongen och United har en förlustfri svit på sju raka matcher hemma på Old Trafford. Förmodligen blir det sista hemmamatchen för ett antal spelare. Nemanja Matic har redan förkunnat att han lämnar efter säsongen, även spelare som Juan Mata och Jesse Lingard ryktas lämna Manchester United. Eventuellt väljer Rangnick att ge några av dessa spelare speltid en sista gång.

Det finns fortfarande en del problem på skadefronten. Rangnick gav dystra besked gällande Jadon Sancho på presskonferensen. Engelsmannen blir förmodligen borta resten av säsongen enligt United tränaren. Utöver Sancho finns Paul Pogba, Luke Shaw, Harry Maguire och Aaron Wan-Bissaka på skadelistan. Positivt är att Fred förmodligen är tillbaka. Edinson Cavani ska enligt Rangnick tränat med laget i fredags och kan eventuellt vara redo för ett inhopp. Status är oklar angående Harry Maguire och Jesse Lingard som saknades mot Chelsea, men att döma av presskonferensen finns det hopp om att duon kan vara tillgängliga i morgondagens match.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Lindelöf, Varane, Telles - Matic, Mejbri - Mata, Fernandes, Elanga - Ronaldo

Motivering:
Givet skadeläget i truppen finns det inte särskilt många alternativ välja mellan och det är väl egentligen inte en startelva som tilltalar mig jättemycket. Defensivt är det bristen på valmöjligheter som gör att jag väljer att starta med samma backlinje som senast. Ytterbackarna Telles och Dalot stod för svaga insatser mot Chelsea och måste steppa upp nu mot Brentford. Ytterbacksfrågan är något som Ten Hag måste lösa till nästkommande säsong då det krävs förstärkning på den positionen.

Mejbri bör få chansen från start enligt mig då han har kvaliteter som saknas på Uniteds centrala mittfält. Med tanke att det inte finns särskilt mycket att spela för bör Rangnick ge ungdomarna chansen. Matic och Mata förtjänar att starta enbart pågrund av att duon förmodligen gör sin sista hemmamatch i den röda tröjan och få en fin avtackning av supportrarna. Med tanke på Marcus Rashfords iskalla form ser jag ingen anledning till att han ska ingå i en startelva i dagsläget, därför bör Elanga gå före.

Brentford
Brentford kommer  till morgondagens match med en positiv känsla. Laget har inte förlorat på de fyra senaste matcherna och senast tog man en meriterande poäng när Brentford lyckades spela oavgjort mot Tottenham. “The Bees” har stått för en fullt godkänd säsong som nykomling i ligan och kommer med all sannolikhet att undvika nedflyttning då det i dagsläget är åtta poäng ner till 18:e platsen.

Brentford är ett spelande lag och kommer försöka att spela en passningsorienterad fotboll.  Det gäller att se upp med offensiva spelare som Ivan Toney som är lagets bästa målskytt med 14 mål. Utöver honom finns den danske stjärnspelaren Christian Eriksen som har haft en bidragande roll till Brentfords goda form.

Bortalaget kommer att sakna den förre Östersundspelaren Saman Ghoddos som är skadad. Även Ethan Pinnock, Sergi Canos och Frank Onyeka kommer att missa matchen pågrund av skador.
Trolig startelva (4-3-3): Raya - Ajer, Jansson, Sörensen, Henry - Janelt, Jensen, Eriksen - Mbuemo, Toney, Wissa

Tre snackisar inför matchen:

1. Svenskduellen
Med största sannolikhet kommer vi bjudas på en intressant svenskduell mellan Manchester Uniteds Anthony Elanga och Brentfords Pontus Jansson. Den sistnämnda är given i Brentfords mittlås och har rutinen på sin sida. Den 11 år yngre Elanga har varit ett av få glädjeämnen i Manchester United den här säsongen, även om formen dalat lite på sistone. Yttern går en intressant framtid tillmötes och den här säsongen har givit honom nödvändig erfarenhet. Vem som kommer gå vinnande ur den interna duellen på måndag beror på vem som lyckas utnyttja sin styrkor bäst. Jansson har ett övertag vad gäller fysiken och längden. Elangas kvaliteter ligger främst i en mot en spelet och snabbheten. Lyckas United-spelaren att utmana och ta sig förbi mittbacken kommer han skapa stora problem för Brentford-försvaret.

Startar inte Elanga finns det även en tredje svensk som kommer ha en nyckelroll om United ska vinna matchen, nämligen Victor Lindelöf. Svensken har stått får några skakiga prestationer den senaste tiden och det är dags för en bra prestation.

2.Vilka vill vara kvar?
Erik Ten Hag är som bekant klar som huvudtränare inför nästa säsong och det ryktas om en stor utrensning. Därför är det hög tid för de spelare som vill vara kvar att de visar framfötterna och prestera under avslutningen. De enda spelarna som levererat någorlunda kontinuerligt den här säsongen är Cristiano Ronaldo och David De Gea, men det är dags för fler att kliva fram om de vill tillhöra Ten Hags nya projekt.

3. Vart ligger Rangnicks fokus?
I fredags förkunnade Ralf Rangnick att han kommer att fortsätta vara verksam i Manchester United även kommande säsong. Tysken kommer att få en “konsultationsroll” och vara delaktig i anställning av personal och värvningar av spelare. Samtidigt kommer Rangnick även att vara förbundskapten för Österrike. Hur United-tränaren kommer att klara av att kombinera dessa arbetsuppgifter återstår att se, men ska han vara kvar i United gäller det att han tar uppdraget seriöst. Tysken gjort det väldigt klart för alla vad som krävs för att “The Red Devils” ska ta sig tillbaka till toppen igen, och nu får  han förhoppningsvis möjligheten att förverkliga sina visioner. Men detta väcker också frågor. Hur bra var egentligen rekryteringen av Rangnick som interim tränare från första början? Och hur mycket fokus har han haft på sin blivande konsultationsroll kontra den tillfälliga tränarrollen? Tysken har en historia av att ofta tänka långsiktigt och han har inte lyckats lösa de kortsiktiga problemen i United under sin interim-period. Jag tror Rangnick är en bra person att ha kvar i Manchester United, men som interimtränare var det helt enkelt en felrekrytering enligt mig. 

Allt är såklart inte tyskens fel, det finns uppenbara problem med spelartruppen. Men jag hade förväntat mig mer från Rangnick. Nu återstår tre matcher av säsong och chansen finns fortfarande att rädda någon form av heder om han lyckas ta tre segrar.  

Tips: 2  – 1 Målskyttar: Ronaldo, Elanga
Arena, datum och matchstart: Old Trafford - 2/5, 21:00
Turnering:  Premier League - Omgång 35
Stream: V sport premium eller Viaplay

GGMU



 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2022-05-01 22:13:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham