Old Trafford, 2022-08-07 15:00

Manchester U - Brighton

Inför: Manchester United - Brighton
Erik ten Hags första ligamatch som Manchester United-tränare väntar.

Inför: Manchester United - Brighton

Äntligen! Det har blivit dags att sparka igång Manchester Uniteds Premier League-säsong 22/23 inför ett förväntansfullt Old Trafford. Erik ten Hags första ligamatch som United-tränare stundar när Brighton kommer på besök. Och frågan är om känslan någonsin varit så spänd och oviss inför en ny säsong som United-supporter.

Manchester United:
Ny säsong, ny tränare och nya förväntningar. Med en historiskt usel fjolårssäsong i ryggen går det inte annat än att bara blicka framåt och uppåt inför söndagens premiär. Nya holländska, fräscha vindar har blåst igenom ett kvavt Carrington och Old Trafford i ett välbehövligt korsdrag. Ett nytt projekt behövde ta vid och personligen är jag oerhört glad att det blev just Erik ten Hag som tillträde. Holländaren besitter en genomtänkt spelidé, en klar filosofi och ett tydligt ledarskap. Något som Manchester United verkligen saknat de senaste åren.

Uniteds försäsongsturné ägde bl.a. rum i Thailand, Australien och Skandinavien. Säga vad man vill om försäsonger och dess betydelse, men att United piskade upp Liverpool med 4-0 i mitten av juli har i alla fall jag svårt att blunda för. Och med 14 mål gjorda och 6 insläppta på 6 försäsongsmatcher, är känslan betydligt bättre än för bara några månader sedan. Framförallt har offensiven sprudlat där Jadon Sancho legat bakom det mesta. Nyförvärvet Christian Eriksen har även han sett spelsugen ut, samtidigt som Marcus Rashford plötsligt verkar ha tinat upp från sin iskalla svacka.

Men trots många positiva känslor inför söndagens premiär finns det fortfarande mörka moln över Old Trafford. Cristiano Ronaldo följde inte med på försäsongsturnén av personliga skäl och har bara spelat 45 minuter fotboll under sommaren. Dessutom lämnade han Old Trafford redan i paus efter sin första halvlek mot Rayo Vallecano, vilket fördömdes av tränare ten Hag. Ryktena är även tydliga och enstämmiga: portugisen vill lämna United för spel i Champions League. Och vi alla United-fans är nog överens om att Ronaldos försök till att lämna vår (och hans) älskade klubb har skett på ett förkastligt och respektlöst sätt. Hans agerande har varit under all kritik.

Utöver Ronaldo-soppan har väl ingen heller missat hur United har dragit i ten Hags gamla Ajax-favorit Frenkie de Jong under hela sommaren. Trots ett uppenbart intresse från Uniteds sida har man inte lyckats få igenom en affär, vilket har lämnat många frågor och funderingar kring Manchester Uniteds transferstrategi. Det återstår att se om det blir någon holländsk mittfältare eller inte, men oavsett utfallet har Frenkie de Jongs vara eller icke-vara i United tagit alldeles för mycket fokus och energi under sommaren.

Hursomhelst blir söndagens premiär mot Brighton en viktig match som kommer sätta tonen för ten Hags premiärsäsong. Senaste gången lagen möttes var i maj på Amex Stadium, då Manchester United förlorade med 4-0 (!) och sjönk ännu djupare ner i det redan nattsvarta mörkret. Inför helgens match är däremot känslan desto mer positiv och United behöver ta revansch på ett försvagat Brighton.

Min startelva (4-3-3): de Gea – Dalot, Varane, Martínez, Shaw – Fred, Eriksen, Fernandes – Sancho, Rashford, Elanga

Motivering:
Då Anthony Martial missar söndagens match p.g.a. skada står valet mellan Anthony Elanga och Cristiano Ronaldo i anfallet. Och med tanke på var Ronaldo står och hur han har betett sig under sommaren skulle jag hellre vilja se en hungrig och motiverad Elanga från start. Rashford skulle då få ta steget upp som anfallare i min startelva, med Elanga på en kant.

Christian Eriksen har sett riktigt het ut på försäsongen och besitter de spelskickliga fötterna som ten Hag gillar. Jag föredrar dansken före t.ex. Scott McTominay i en premiär mot Brighton, där United (förhoppningsvis) kommer vilja rulla mycket boll och (definitivt) kommer vilja ta tre poäng.

I backlinjen vill jag ha våra två bästa mittbackar från start, och enligt mig heter de just nu Raphaël Varane och Lisandro Martínez. Dessa två herrar måste spela ihop sig och här finns ingen tid att förlora – in från start tillsammans direkt! På vänsterbacksplatsen föredrar jag Luke Shaw före Tyrell Malacia, om engelsmannen är frisk från sin sjukdom.

Brighton:
Laget från sydkusten slutade på en 9:e plats ifjol och verkar ha etablerat sig som ett mittenlag i ligan. Med en tydlig possession-inriktad spelidé orkestrerad av tränare Graham Potter är Brighton ett spännande och ovisst fotbollslag inför säsongens Premier League. Klubben har däremot tappat sina två kanske största stjärnor under sommarens transferfönster. Den lovande mittfältare Yves Bissouma, som tidigare länkats ihop med United, köptes upp av Tottenham i juni. Och för bara några dagar sedan tappade man den eftertraktade succébacken Marc Cucurella till Chelsea, efter att Manchester City misslyckats med att värva spanjoren. Att Brighton tappar både Bissouma och Cucurella är två stora förluster för klubben som jag tror kommer påverka Potters bygge väldigt negativt. När man dessutom inte har förstärkt truppen särskilt mycket alls under sommaren, ser jag Brighton som ett lag som kommer höra hemma i Premier Leagues nedre halva i år.

Mittfältskreatören Leandro Trossard blir däremot en spelare att hålla koll på. Belgaren slog till med ett hattrick på försäsongen mot Espanyol och gjorde även 1+2 mot United i 4-0-segern i våras. Och på tal om farliga spelare förväntas även vår United-vän Danny Welbeck finnas med i Brightons startelva i premiären. Vi får bara hoppas att United kan hålla tätt bakåt mot Welbeck, så att vi slipper höra Niklas Holmgren skrika att släkten är värst…

Trolig startelva (3-4-3): Sánchez – Veltman, Dunk, Webster – Lamptey, Caicedo, Mwepu, March – Groß, Welbeck, Trossard
                                                       
Tre snackisar inför matchen:
1. Erik ten Hags premiär

Det är svårt att förbise den spänning och ovisshet som ligger i luften inför Erik ten Hags första Premier League-match som United-tränare. Vi har sökt en stabil och långsiktig tränare med ljus och lykta sedan Sir Alex lämnade klubben för snart 10 år sedan, utan några vidare resultat. Men anställningen av Erik ten Hag känns bara så rätt, på många plan. Och det ska bli oerhört intressant att se han presentera sig själv och sitt Manchester United inför Old Trafford, England och resten av fotbollsvärlden på söndag.

Men såklart ska vi inte sväva iväg alltför mycket. Trots att några försäsongsmatcher har sett riktigt skarpa ut ska vi komma ihåg hur sanslöst uselt det här laget såg ut för bara någon månad sedan. Och allt har inte fixat sig över en natt, definitivt inte. Vi bör snarare se söndagens premiär som starten av en ny era i United, där det kommer krävas tid och tålamod från alla parter. Det blir helt enkelt sida 1, kapitel 1, i sagan om Erik ten Hags Manchester United.

2. Ronaldo-gate
Som tidigare nämnt kommer fokus inför matchen definitivt att riktas mot Cristiano Ronaldo och hans vara eller icke-vara i Manchester United. Portugisen stod för en målmässigt stark säsong ifjol och var direkt avgörande i flera matcher. Men efter att Ronaldo inte deltog på försäsongsturnén och därefter lämnade Uniteds hemmamatch mot Rayo Vallecano redan i paus kommer han definitivt att zoomas in av Premier League-producenterna under söndagens premiär. Att Ronaldo nu vill lämna United för en ny utmaning är kanske den sämsta bevarade hemligheten någonsin, och det är så otroligt synd och uselt att det sker på det här sättet. Det hade kunnat, och borde ha förtjänat, att bli ett så mycket finare avslut.

Och för att krydda denna Ronaldo-cirkus ska det tilläggas att Anthony Martial är skadad inför söndagens premiär. Med andra ord är sannolikheten stor att just Cristiano Ronaldo kommer starta matchen, trots hans ynka 45 minuters speltid denna sommar. Det återstår att se om han finns med i ten Hags premiärelva och hur fansen tar emot honom. Om portugisen ens orkar ta sig till Old Trafford…

3. Mittbackskonkurrens
Har vi ett lyxproblem inför ligapremiären? Det verkar så. I de centrala, bakre leden besitter United just nu nämligen fem, i mitt tycke, bra mittbackar. Det handlar om kapten Maguire, Champions League-Varane, svenska Lindelöf, nyförvärvet Martínez och the loose cannon Bailly. Alla dessa fem mittbackar har gjort bra insatser under försäsongen och borde på pappret ha bra chanser till att starta. Med andra ord är nog konkurrensen hårdare än på länge på just mittbackspositionen, så här har Erik ten Hag faktiskt två viktiga val att göra.

Hur blir det då? Med tanke på att ten Hag handplockade Lisandro Martínez från Ajax förväntar jag mig att argentinaren spelas in i en startelva så snart som möjligt. Harry Maguire är även uttalad kapten, så han bör ju starta en premiär. Men ska Varane, med VM- och CL-guld, förpassas till bänken? Och kommer Lindelöf eller Bailly ens få plats i truppen? Jag tror att ten Hag kommer välja Martínez och Maguire, men jag hade själv gärna sett Varane istället för Maguire. Lindelöf och framförallt Bailly är nog längst ifrån en startplats i dagsläget.

Tips: 2-1 (Sancho, Rashford, Welbeck)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, söndag 7 augusti kl 15:00
Turnering: Premier League, omgång 1
Stream: Viaplay

Hur är känslan därute? Vad tänker ni? Skriv av er i kommentarsfältet!

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-08-06 15:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham