-

Inför: Manchester United – Crystal Palace
Martial reser sig igen?

Inför: Manchester United – Crystal Palace

Ett välmående Manchester United tar emot ett formsvagt Crystal Palace på ett alltmer ointagligt Old Trafford. Hemmalaget går för revansch efter kallduschen på stopptid på Selhurst Park.

Manchester United 
De flesta stjärnorna står rätt på himlen nu, för Manchester United. Erik ten Hags röda maskin har radat upp tolv raka segrar på hemmaplan och i onsdags kvalificerade sig laget till sin första Ligacupfinal sedan 2017. United var förvisso i en Europa League-final 2021 under Solskjaer, men känslan inför den kommande uppgiften mot Newcastle på Wembley är trots allt väsensskild och med det kommer också förväntningarna. I Premier League är känslan minst lika god, trots det extremt täta matchandet. En fjärdeplats i början på februari med tre poäng och en hängmatch till godo på Tottenham, hade man tagit alla dagar i veckan inför säsongen.
Truppläget ser dessutom allt bättre ut i och med Martials och Sanchos återkomst. Att klubben dessutom agerade blixtsnabbt på Christian Eriksens chockskada och plockade in Marcel Sabitzer från Bayern München, lindrade snabbt den instinktiva panikkänslan. Österrikaren sägs vara i utmärkt fysisk form och går därmed rakt in i matchtruppen. Utöver den danske landslagskaptenen saknar ten Hag skadade mittfältsduon McTominay och van de Beek samt tredjemålvakten Jack Butland, som givet sin utlåning från den kommande motståndaren, är diskvalificerad från att ingå i matchtruppen. Högerbacksvirtuosen Diogo Dalot kan däremot bli aktuell för matchtruppen då han testas sent.     

Min startelva (4-2-3-1)
De Gea – Wan-Bissaka, Varane, Martinez, Shaw – Casemiro, Fred – Antony, Fernandes, Rashford – Martial

Motivering:
Det mesta talar för att ten Hag mönstrar starkast möjliga lag, vilket även jag förordar. De enda frågetecknen bör, på förhand, vara ifall Jadon Sancho och Anthony Martial är redo att kliva in från start. I min bok bör fransmannen starta, medan Sancho bör matchas i gång försiktigt. Oavsett lär vi få se Jadon avsluta matchen och förmodligen tillsammans med nyförvärvet Sabitzer.  


Crystal Palace
Londonlaget kommer till Old Trafford med en svag form – endast en vinst på de senaste nio tävlingsmatcherna. Trots det, väntar en tuff uppgift för ten Hag & Co. Sedan Patrick Viera tog över rodret har United bara lyckats vinna en av tre matcher i ligan. Matcherna blir ofta täta och chansfattiga och det går aldrig riktigt att andas ut mot ett svårspelat och fysiskt starkt Palace. Det fick vi bittert erfara senast när Michael Olises smått overkliga frispark spräckte Uniteds segersvit på nio raka matcher.
Patrick Viera ser ut att få klara sig utan James McArthur, Nathan Ferguson, Joachim Andersen och lagets fixstjärna Wilfried Zaha. Därmot finns de båda januariförvärven Naouirou Ahamada (VfB Stuttgart) och Sambi Lokonga (Arsenal, lån) med direkt, i matchtruppen.

Trolig startelva (4-2-3-1)
Guaita – Clyne, Richards, Guehi, Mitchell – Doucouré, Schlupp – Olise, Edouard, Eze – Ayew


Tre snackisar inför matchen: 

1. Bära eller brista för Martial
Den franska versionen av Dimitar Berbatov har på senare år gjort sig mest känd för att inte vara tillgänglig för spel. De första fem säsongerna var han tillgänglig i 83% av matcherna, men sett till de senaste tre säsongerna ligger den siffran på skrämmande 55% procent. Att bara vara tillgänglig i genomsnitt varannan match och endast spela 37% av möjliga matchminuter är naturligtvis inget annat än underkänt. Då hjälper det inte att alla känner till hans skyhöga högstanivå. Erik ten Hag vidhåller Martials betydelse för lagets press- och kombinationsspel, men medger samtidigt att fransmannen måste jobba på sin fysik för att öka sin tillgänglighet och därmed bidra till den kontinuitet som krävs för att få ut lagets maxkapacitet. Förvisso har han kontrakt till 2024 (plus ett optionsår), men enligt mig kommer insatserna under våren vara vägledande för Martials framtid i klubben.      

2. Sancho ska ses som ett nyförvärv
Det gick inte ta miste på glädjen på Old Trafford när en leende Jadon Sancho äntrade planen efter tre månader djupt nere i källarvalven. Även om det är svårt att utvärdera en halvtimmes inhopp, kan ändå konstatera att engelsmannen såg ut att visa spring i benen och en härlig spelglädje. Rätt hanterad kan Sancho bli en joker i Uniteds jakt på CL-plats och titlar. Min känsla är att ten Hag har en tydlig plan för hur han ska bygga sin oslipade diamant till den nivån vi alla vet att han behärskar. Skynda långsamt är budskapet härifrån.      

3. Sabitzer lär bidra direkt
Det är en rutinerad herre som plockats in från självaste Bayern München. Med 70-talet landskamper och drygt 280 matcher i Bundesliga - kan vi förvänta oss en hög lägstanivå. Om österrikaren sedan kan överleverera och bli direkt tongivande, återstår att se. Av det undertecknad har sett av Sabitzer får vi in en komplett box-till-box-mittfältare som behärskar spelet både med och utan boll. Jag blir inte förvånad om den gode Marcel går direkt in laget, om inte mot Palace så åtminstone i någon av Leedsmatcherna.   

Tips: 3-0 (Rashford x2, Martial)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, lördag 4 februari, 16:00
Stream: Viaplay
 
GGMU

TV: Höjdpunkter från Casemiros höst i United

 

Micke Martinsson2023-02-03 19:34:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham