Old Trafford, 2023-02-08 21:00

Manchester U - Leeds United

Inför: Manchester United - Leeds
Kan ett United utan Casemiro slå ett Leeds utan tränare?

Inför: Manchester United - Leeds

Inom loppet av fem dagar ska Manchester United nu möta Leeds två gånger i ligan. Den första fajten av ”Rosornas krig” spelas på Old Trafford, där ett United utan Casemiro ställs mot ett tränarlöst Leeds.

Manchester United:
Senast United spelade fotboll vann man (till slut!) med 2-1 hemma mot Crystal Palace. Bruno Fernandes blev målskytt från straffpunkten och Marcus Rashford fortsatte sin makalösa målform, men matchens snackis blev såklart Casemiros röda kort i den andra halvleken. Om det var rätt eller fel beslut av domaren att visa ut brassen låter jag vara osagt, men personligen tycker jag att det kändes väldigt onödigt att han ens satte sig i den situationen han till slut satt i. Det kändes oprovocerat, omotiverat och nu i efterhand även extremt onödigt. Casemiros röda kort innebär nu avstängning i tre raka matcher, vilket självklart kommer påverka laget negativt.

Men trots ett rött kort på vår kanske viktigaste spelare kunde United ändå reda ut resten av matchen och lämna Old Trafford med tre viktiga poäng. Crystal Palace reducerade visserligen med en kvart kvar genom Jeffrey Schlupp, men United stod emot anstormningen och visade prov på fin lagmoral trots tio man. Formen efter VM är således bra och framförallt ser Manchester United bara bättre och bättre ut för varje match som går under tränare ten Hag. Med en Carabao cup-final runt hörnet, topplagskonkurrenter som tappar poäng och ett spel som imponerar känns det faktiskt riktigt bra att vara United-supporter just nu.

Onsdagens möte mot Leeds är en uppskjuten match som nu tryckts in i en tom veckoomgång. Som tidigare nämnt blir denna tillställning det första av två möten, då klubbarna nu möter varandra två gånger i ligan inom loppet av bara fem dagar. Inför drabbningen på Old Trafford får Manchester United klara sig utan avstängda Casemiro, men även utan landsmannen Antony ­- något som Erik ten Hag bekräftade under tisdagens presskonferens. Utöver brasseduons frånvaro missar även Anthony Martial, Scott McTominay, Christian Eriksen och Donny van de Beek matchen på grund av skada.

Min startelva (4-2-3-1): de Gea - Wan-Bissaka, Varane, Martínez, Shaw - Fred, Sabitzer - Garnacho, Fernandes, Rashford - Weghorst

Motivering:
Backlinjen vill jag ha oförändrad, så länge Diogo Dalot fortsatt inte är tillgänglig att starta. På mittfältet blir alternativen knappa, vilket lutar åt att nyförvärvet Marcel Sabitzer lär göra startdebut i röda färger bredvid Fred. Förmodligen hade österrikaren mått bra av att långsamt spelas in i detta United-lag, men med tanke på skadeläget och Casemiros avstängning skulle jag bli förvånad om Sabitzer inte startar mot Leeds.

Med Antony out hade jag velat se Garnacho ta hans plats. Argentinaren har sett riktigt het ut när han fått chansen och han förtjänar en start. Jadon Sancho behöver nog lite mer tid tills han är redo att starta fotbollsmatcher för United igen, men ett längre inhopp under onsdagen hade inte gjort mig besviken. Och i brist på anfallsalternativ får Wout Weghorst återigen äran att starta på topp i min United-elva.

Leeds:
Leeds form efter VM-uppehållet är minst sagt svag. Lagets senaste vinst i ligan kom den 5:e november förra året (!) mot ett uselt Bournemouth. På de inledande 20 matcherna i Premier League har Leeds endast skrapat ihop 4 vinster, vilket resulterade i att tränaren Jesse Marsch till slut fick sparken efter förlusten mot Nottingham i söndags. Visst, resultaten har inte alls gått Leeds väg den senaste tiden, men personligen känner jag att Jesse Marsch kanske hade kunnat få jobba lite mer med sina nyförvärv han precis värvat in under januarifönstret. Men uppenbarligen tänker ledningen i Leeds annorlunda, och kanske är det inte helt fel när ett eventuellt Premier League-kontrakt ligger i potten.

På tal om nyförvärv fick amerikanen Weston McKennie göra debut för Leeds i söndags. McKennie, som anslutit på lån från Juventus, fick hoppa in med en dryg halvtimme kvar mot Nottingham men lyckades inte vända på steken för Leeds. Och när hans landsman till tränare Jesse Marsch nu fått kicken kan man verkligen fråga sig hur nöjd Weston McKennie är i nuläget…

När det gäller onsdagens drabbning på Old Trafford är det inte mycket som talar för Leeds. Av lagets tio spelade bortamatcher den här säsongen har man bara lyckats vinna en och kryssa två, vilket gör de till Premier Leagues näst-sämsta bortalag den här säsongen. Lagets bästa målgörare Rodrigo, med tio mål gjorda i ligan, är dessutom skadad fram till april. Och som grädde på moset kommer man (i skrivande stund) anlända till Old Trafford utan huvudtränare, vilket såklart kommer påverka laget.

Trolig startelva (4-2-3-1): Meslier - Ayling, Cooper, Wöber, Struijk - Adams, Roca - Sinisterra, Harrison, Gnonto - Bamford

Tre snackisar inför matchen:

1. En frånvarande Casemiro

Att vår brasse-kugge visades ut i lördags lämnade, trots tre poäng, minst sagt en bitter eftersmak. Casemiro har visat sig vara en vital pusselbit i ten Hags Manchester United och har under de senaste månaderna även breddat sitt register genom att bidra med poäng. Men att brassen nu är avstängd i tre raka matcher kommer utan tvekan påverka United till det negativa. Vi såg senast för bara några veckor sedan mot Arsenal, när brassen var avstängd på grund av gula kort, att Uniteds mittfält gapade tomt i Casemiros frånvaro. Nu krävs inte en engångslösning, utan en plan för hur United ska formera sig utan brassen under de tre kommande matcherna.

Med största sannolikhet lär inlånade Marcel Sabitzer ersätta Casemiro från start. Som jag var inne på under motiveringen till min United-startelva hade det optimala nog varit att österrikaren hade fått spelats in långsammare i ten Hags United. Men med tanke på att McTominay, Eriksen, van de Beek och Casemiro nu saknas, finns det inte tid att slussa in Sabitzer på ett mjukt sätt. Han lär således med största sannolikhet starta mot Leeds.

2. Bortasvaga, ledarlösa Leeds mot hemmastarka United
Efter att Jesse Marsch fick sparken under måndagen står Leeds nu utan tränare. Klubben har bekräftat att lagets U21-tränare, Michael Skubala, tillsammans med två andra i staben kommer ansvara för mötet mot Manchester United. Men i skrivande stund har man som sagt inte gjort klart med något namn som ska ta över klubben på lång sikt. Att man i kombination med detta tränarstrul är Premier Leagues näst-sämsta lag på bortaplan, gör att förutsättningarna inte ser jätteljusa ut för Leeds.

Självklart talar detta för hemmalaget Manchester United. Erik ten Hag håller på att göra Old Trafford till den där oslagbara borgen där bortalagen inte har en chans. United har åtta vinster och ett kryss på lagets tio hemmamatcher den här säsongen, vilket gör de till ett av seriens absolut bästa hemmalag. Alla dessa faktorer pekar således på att United bara ska gå ut och städa av Leeds hemma på Old Trafford.

3. Topplagen tappade poäng ­– ta chansen nu!
Arsenal förlorade oväntat borta mot Everton, Manchester City besegrades av Tottenham och Newcastle klarade bara ett kryss hemma mot West Ham. Alla de lagen som nu nosar på topplaceringar i Premier League tappade således poäng i helgen, medan United istället vann. Och med tanke på att Arsenal ska ta emot Manchester City om en vecka, att Newcastle ska möta både Liverpool och Manchester City inom de kommande veckorna, har Manchester United nu chansen att käka in lite poäng i tabellen.

För Uniteds egna del står Leeds två gånger om samt Leicester på schemat för de kommande tre matcherna. Det är tre matcher där United bara ska hämta hem nio av nio möjliga poäng, medan de andra topplagen kommer ställas mot varandra. United har således ett utmärkt läge att nu avancera i tabellen och att potentiellt blanda in sig i någon form av toppstrid på allvar. Men då krävs det att vi faktiskt vinner de här matcherna och att vi framförallt tar chansen som vi nu har.

Tips: 1-0 (Rashford)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, onsdag 8 februari kl 21.00
Turnering: Premier League
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2023-02-07 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham