Old Trafford, 2022-08-22 21:00

Manchester U - Liverpool

Inför: Manchester United - Liverpool
Blir det Eriksen som skjuter Manchester United mot säsongens första trepoängare?

Inför: Manchester United - Liverpool

Så är det då dags. Säsongens första rivalmöte när skönheten gästas av odjuret på Old Trafford. Rivaliteten behöver vi knappast gå genom något nämnvärt, utan den lever och andas man med som supporter till båda klubbarna oberoende av tabelläge eller formkurva. Formkurva ja, båda lagen har utan att överdriva inlett säsongen svagt vad gäller poängskörd och resultat. Manchester United står som bekant fortsatt på noll inspelade poäng, medan gästerna endast mäktat med att ta två poäng på lika många omg

Manchester United:
Noll poäng och jumbo i ligan. Ja, det var ju inte såhär som Erik ten Hags era var tänkt att inledas. Men faktum kvarstår att det är där vi befinner oss inför mötet med antagonisten Liverpool. Två svaga insatser där man hamnat i tidiga underlägen har förstört chanserna till poäng och vi alla, ten Hag inkluderat, hoppas på ett annat utfall under måndagskvällen. Under försäsongen möttes de båda i vad som var Erik ten Hags första match som ansvarig manager. Där blev det seger för United med 4–0 och lyckas man förvalta detta lilla psykologiska övertag när försäsong övergått till Premier League-spel? Det återstår att se.  

Veckan fram till match har annars dominerats av idoga transferrykten (har vi hört den förut?), samt att #GlazersOut snart kanske blir verklighet till slut. Mer om detta lär vi kunna läsa om inom kort. Ett rykte vad gäller transfers som också blivit till verklighet, är värvningen av Casemiro från Real Madrid. En rutinerad och välmeriterad spelare som behärskar försvarsspelets ädla konst till fullo. Vad ett axplock av vår redaktion tycker om klubbens senaste rekrytering kan ni som ännu inte redan läst, göra här.

Till matchen mot Liverpool är det den en relativt frisk trupp som Manchester United förfogar över. De spelare som inte är uttagningsbara, är Victor Lindelöf och Faucando Pellestri som båda dras med skador. Däremot har det rapporterats att Anthony Martial är åter i träning igen, det återstår att se om han är uttagningsbar redan till mötet med Liverpool.

Min Startelva (4-2-3-1): De Gea - Dalot, Varane, Martínez, Malacia - Eriksen, Fred - Elanga, Fernandes, Sancho - Ronaldo


Motivering:
Det är dags att släppa lös Tyrell Malacia på vänsterbackspositionen nu. Luke Shaw har inte rosat marknaden den senaste tiden och att få in frenesin och framåtandan som han har inom sig, tror jag kan vara en nyckel för att såra Liverpools högt stående ytterbackar. På mittbackspositionerna ser jag gärna helan och halvan kampera, eller ja förlåt – Varane och Martínez. Jag har fortsatt inte mycket till övers för vår kapten och ser därför hellre att man spelar med dessa två spelare som har en bättre speed och oftare ett bättre konsekvenstänk än vad nyss nämnde kapten besitter.

Centralt på mittfältet väljer jag att sätta Fred/Eriksen i brist på bättre alternativ för stunden och i väntan på Casemiros intåg i laget. På kanten ser jag gärna att man testar med Anthony Elanga på bekostnad av Rashford eller Sancho. Det fick bli Rashford denna gången men det hade lika gärna kunnat vara Sancho som för stunden snarare har en förmåga att dra ner tempot, än att höja det med ett utmanande anfallsspel.

Våra portugisiska vänner får också förnyat förtroende av mig i startelvan, mycket för att de är spelare som kan blixtra till i stormöten och varför inte göra detta nu på måndag?

Liverpool
Gästerna har även dem inlett årets säsong svagt och står utan seger när vi ska stänga den tredje omgången. Inför årets säsong tappade man skicklige Sadio Mané som lämnade för Bayern München. Ett tungt tapp då han utöver sin vitalitet för Liverpools energirika spel, också varit en stark poängspelare. In har man hämtat den uruguayanska forwarden Darwin Núñez från Benfica. Núñez är dock avstängd i mötet med Manchester United efter att ha dragit på sig ett rött kort i den förra omgången mot Crystal Palace (1–1).

Utöver avstängningen på Núñez är det ett skadedrabbat Liverpool som reser till Manchester. På listan finner vi Joel Matip, Thiago Alcantara, Ibrahima Konate, Curtis Jones, Diogo Jota, Alex Oxlade-Chamberlain, Valcin Ramsey och Caoimhin Kelleher. Många tongivande spelare borta, men Jürgen Klopp kan glädja sig åt att Naby Keita och Roberto Firmino åter är uttagningsbara efter att ha missat de senaste matcherna.

Trolig Startelva (4-3-3): Alisson – Alexander-Arnold, van Dijk, Philips, Robertson – Fabinho, Henderson, Elliot – Salah, Firmino, Díaz

Tre snackisar inför matchen:
1. Lyckas man undvika att släppa in tidiga mål?

Att släppa in sex mål under de två första omgångarna är givetvis minst sagt undermåligt. Att samtliga dessa sex mål dessutom tillkommit under första halvlek, är under all kritik. Man gör det inte lätt för sig att få med sig poäng från matcherna när man tillåter att hamna i tidiga underlägen gång efter annan. Nu väntar det på papperet tuffaste motståndet hittills och om det inte varit viktigt att hålla tätt innan, är det definitivt viktigt nu på måndag.

2. Kommer man våga tillräckligt för att vinna?
Utöver att det såklart är en större chans att vinna fotbollsmatcher när man håller rent kring sin egen bur, är det såklart av vikt och värde att man vågar spela för att vinna. Ofta känns det som att man anfaller med handbromsen och då ser det lätt väldigt krampaktigt ut. Visst, det är en balansgång att både ha en stabilitet defensivt samtidigt som man vara hotande och kreativ. Särskilt när man åkt på snyting efter snyting under inledningen av säsongen. Jag vill hoppas och tro att man väljer modet, för vem vill bli ihågkommen som en spelare som vek ner sig i ett möte med Liverpool? Det hade inte jag i alla fall.
 
3. Har vikten av tre poäng någonsin varit större?
Premier League har de senaste säsongerna visat sig brutal mot de lag som någon gång för ofta tappat poäng. Ett kryss har i princip varit att likställa med en förlust och man har nästan fått kyssa topp-4 adjö tidigt om man inte lyckas få resultaten med sig. Måndagens gäster och de ljusblå från Manchester har ofta distanserat sig från lagen under av just denna anledning, att man lyckas hålla en stabil poängskörd över en hel säsong. Att det här skulle vara ett möte mellan seriens lag nummer 20 och 15 i den tredje omgången, var det nog få som trodde. Men faktumet är att det lag som lyckas vinna matchen nästan kan spela bort det andra laget från toppstriden redan nu. Något överdrivet kanske, men om man vill vara med och leka på riktigt krävs det nog en seger imorgon.

Tips: 2-1 (Fred, Eriksen)
Arena, datum och matchstart: Old Trafford, 2022-08-22, kl. 21:00
Turnering: Premier League - omgång 3
Stream: Viaplay


GGMU!

Vad tror ni? Får vi bevittna årets första trepoängare? Gör din röst hörd i kommentarsfältet! 

Andreas Astegren@astegren2022-08-21 16:44:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham